Az aranyér és visszérbetegség kialakulásának hátterében hasonló okok állnak.

Aranyér betegség kialakulása

A végbél nyálkahártyája alatt, valamint a végbélnyílás környékén igen gazdagon kiterjedt érhálózat található. Szerepük a széklet és a gázok visszatartásában, valamint a végbél légmentes lezárásában van. Két fajtája van, a külső és a belső aranyér. Belső aranyere mindenkinek van, jó esetben észrevétlenül működik, teszi a dolgát a mindennapokban.

A belső aranyér megbetegedéséről akkor beszélhetünk, ha valamilyen okból a végbél nyálkahártyája alatt található érhálózat kitágul, megnyúlik és kisebb nagyobb panaszokat okoz. A problémát általában a székelés közben jelentkező enyhe vérzés jelzi, majd kezelés nélkül az aranyér előesik, azaz kitüremkedik a végbélből. Az előesés az első időkben még általában csak székelés során következik be, és önmagától visszahúzódik. A későbbiekben az előesett állapot véglegesedhet, és folyamatosan pecsételő vagy csepegő vérzést, váladékozást, idegentest érzés, komfort vesztést okozhat.

A külső aranyér kialakulása esetén a végbélnyílás környéki ér kitágul, vagy igen gyakran élénk, szúró, feszítő fájdalommal vérrög is kialakulhat. A végbélnyílás környéki bőr nem tud kellően rövid idő alatt kitágulni, ez okozza az azonnali fájdalmat.

 

Visszérbetegség kialakulása

A visszérbetegség a lábon, azon belül is a lábszáron alakul ki elsősorban. Az alsó végtagon belül található vénák falai meggyengülnek, elveszítik rugalmasságukat, kitágulnak. A bennük áramló vér nem tud megfelelően keringeni, pangás alakul ki. Ennek következtében úgynevezett seprűvénák, illetve a bőrből kidagadó erek is megjelenhetnek.

A visszérbetegség nem csak esztétikai probléma. Kialakulása esetén a vénabillentyűk nem zárnak kellő mértékben, emiatt a vénák nem tudják a vért megfelelően a szív felé visszaáramoltatni, ami tovább rontja a problémát. A betegség jellemző tünete a lábzsibbadás, lábdagadás, éjszakai lábgörcsök, elnehezedő lábak és a fájdalom.

 

Aranyér és visszérbetegség okai

Az aranyér és visszérbetegség okai lényegében szinte teljesen megegyeznek. Nagy szerepet játszik kialakulásukban a genetikai hajlam, melyet öröklötten szerzünk. A genetikai hajlamon felül általában életmódbeli problémák vezetnek a kialakulásukban. Aranyér és visszérbetegség alakulhat ki a túlsúlytól.

A megnövekedett testsúly folyamatosan plusz terhelést jelent testünk alsó szakaszára, beleértve az ágyéki szakaszt és a lábakat. Az optimálisnál nagyobb nyomás kitágítja az ereket, rontja a visszaáramlást, és mind a visszér, mind az aranyér könnyen kialakulhat. Igen gyakori, hogy az állapotos nőknél a terhesség alatt kialakul valamelyik, vagy akár mindkét probléma, különösen akkor, ha a várandósság ideje alatt jelentősen megnövekedik a testsúlyuk.

Az egyhelyben történő ülő vagy álló munka is nagy terhelést jelent az érhálózatra. A mozgás hiánya miatt keringésünk nem működik kellő intenzitással. Ennek köszönhetően könnyen kialakulhat a vénákban a vér pangása, mely mindkét problémát előidézheti.

Az aranyér és a visszér is kialakulhat a helytelen életmódbeli szokások miatt. A dohányzás köztudottan érszűkítő hatású- A nem megfelelő étrend, a zsíros, fűszeres, magas szénhidrát tartalmú ételek, a cukros italok, valamint az alkoholfogyasztás is elősegíti az érrendszeri panaszok kialakulását.

 

Hogyan előzhető meg az aranyér és a visszér?

Az öröklött hajlamon felül minden tényezőre befolyásunk van. A rendszeres, napi szintű könnyed mozgás nagyon jót tesz a keringésnek. Az egészséges, rostban gazdag ételek fogyasztása, a túlzott szénhidrátbevitel és a zsíros, fűszeres, nehéz ételek, az alkohol és a dohányzás kerülése segít megelőzni a betegségek kialakulását.

Az egészséges táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel biztosítása, valamint a rendszeres mozgás nem csak a keringésnek tesz jót. Optimalizálja és kordában tartja a testsúlyt és számos más betegség kialakulása is elkerülhető.

Ha már kialakult valamely probléma, mielőbb orvosi segítséget kell kérni. Az aranyér és visszérbetegség is jóval könnyebben kezelhető, ha már a tünetek jelentkezésekor megkezdi az orvos a kezelést. Minél később kezdődik a kezelés, minél súlyosabb panaszok jelentkeznek, annál tovább tart és nehezebb lesz a kezelés.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!