A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a nemdohányzók körében. Az aranyér és a dohányzás között is található összefüggés.

 

Mit tartalmaz a dohányfüst?

A dohányfüst mintegy 6000 káros összetevőt tartalmaz, mely minden egyes cigaretta elszívásakor a szervezetbe jut. A káros anyagok egy része megreked a felső légutakban, a többi része a tüdőbe jut és felszívódik a vérben. A dohányfüst egyik fő összetevője, amely a dohányosok függését is okozza, a nikotin. A nikotin egy erős addikciót okozó szer, melyről igen nehéz leszokni.

Nem csak függőséget okoz, de igen mérgező anyag is egyben. Mindössze 60-80 mg halálos dózist jelent, de nagyon hamar kiürül, így dohányzásba nagyon nehéz lenne belehalni. A nikotin mindössze 6-8 másodperc alatt jut el az agyba, amely a nikotin hatására dopamint és adrenalint termel. Az adrenalin serkentő hatású, a dopamin pedig megnyugtató, örömteli érzést kelt a dohányosokban. Kiürülésekor érzik a dohányosok azt az érzést, hogy rá kell gyújtaniuk, és a dohányzás hamis megnyugvás érzetet okoz számukra. A valóságban csak a nikotin vágyat elégítik ki, azaz megszüntetik az elvonási tüneteiket.

A dohányzással a nikotinon felül a legnagyobb mennyiségben, széndioxid, szénmonoxid és még további kb 30 rákkeltő vegyület kerül a szervezetbe.

 

Az aranyér és dohányzás összefüggései

Az aranyér panaszok kialakulásának hátterében genetikai adottságok, hirtelen fizikai megterhelés, és nagyon sok esetben a nem megfelelő, egészségtelen életmód állnak. Az egészségtelen életmód közé tartozik a dohányzás mellett a mozgásszegény, ülő életmód, a helytelen táplálkozás, a nem kellő mennyiségű folyadékbevitel.

Az aranyér és dohányzás összefüggéseiről a dohányfüst emésztésre gyakorolt hatása miatt szükséges beszélni. A nikotin serkenti az anyagcserét. Megnöveli a vérnyomást, emeli a pulzust fokozza a gyomorsavtermelést és csökkenti az éhségérzetet. A megemelkedett gyomorsav mennyiség és a bélmozgásra serkentése miatt gyakori a hasmenés. Az ilyenkor távozó híg, savas széklet hirtelen, nagy erővel távozik, mely irritálja a végbelet, és kedvez az aranyér kialakulásának.

A dohányzás köztudottan káros hatással van a szív- és érrendszerre. Érszűkületet, visszeres panaszokat, vérrögöket okozhat. Az aranyér betegség kialakulásában nagy szerepet játszik a végbél környéki érhálózat állapota. Az érszűkítő hatása miatt az aranyér dohányzás esetén nagyobb eséllyel alakulhat ki, és műtét esetén a rosszabb vérellátás miatt a sebek sem gyógyulnak megfelelően.

 

Mit tegyen, hogy megelőzze az aranyeret?

Az aranyeres panaszok viszonylag könnyen megelőzhetőek. Az aranyér és dohányzás nem jár feltétlenül együtt, de a dohányzásról való leszokás önmagában csökkenti az aranyér és számos jóval súlyosabb betegség kialakulását. Viszont a dohányzás hirtelen elhagyása gyakran székrekedést okoz, ezért az egészséges, rostban gazdag táplálkozás bevezetésével, a folyadékbevitel biztosításával és a rendszeres napi könnyed mozgás bevezetésével a probléma megelőzhető, mely nem csak az aranyeres panaszokat, de egyéb egészégügyi problémákat is segít megelőzni.

Ha kialakul már a probléma, kérjen szakorvosi segítséget. Az aranyér jellegű tünetek mögött nem csak aranyér, hanem sokkal komolyabb betegségek állhatnak. Minél korábban kér segítséget, annál könnyebben és hamarabb szabadulhat meg a panaszoktól.

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!