Az aranyér betegség napjainkban egy valódi népbetegséggé vált, a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja a jövőben. A kialakulásában számos örökletes és életmódbeli probléma is szerepet játszik. Az aranyér lelki okai viszont kevéssé ismertek az emberek körében, ezért mindenképpen fontos beszélni az aranyér kialakulásának lelki okairól is.

 

Aranyér kialakulásának lelki okai

A WHO 1948-as megalakulásakor az egészség fogalmát így definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Ebből is megállapítható, hogy az egészségünk fenntartása nem csupán a fizikai állapotunkon, de a lelki állapotunkon is alapszik. Így az aranyér kialakulásának lelki okai pontosan ugyanúgy szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, mint az egyéb genetikai, életmódbeli okok.

A XXI. századi életmódból adódóan a legtöbb embernél folyamatos teljesítménykényszer áll fenn. Ez a fokozott elvárás sok embernél állandó stresszhelyzetet okoz. Ha ez a stresszes állapot párosul az életmódbeli rossz szokásokkal, könnyen vezethet nem csak aranyérhez és más végbélbetegséghez (pl. végbélrepedés), de nagyon sokféle más betegséghez is.

Az állandó stresszhelyzet a szervezetet folyamatosan készenléti állapotban tartja, amely állandó pörgést jelent a szerveinknek, keringési rendszerünknek. Kialakulásának evolúciós okai vannak, és a túlélést hivatott szolgálni. Az elődjeinkre leselkedő életveszélyes helyzetekre való gyors reagálási képesség miatt jött létre.

Ez a reakció fennmaradt, mely a hirtelen fellépő életveszélyes helyzetekben kifejezetten hasznos tud lenni. A szervezetünk azonban nem különbözteti meg a stressz különböző fajtáit, ezért, ha mindennapjaink folyamatosan, hosszú távon stresszesek, a szervezetünk gyakorlatilag folyamatosan életveszélyben érzi magát.

Az emberi szervezet viszont nem állandó csúcsteljesítmény elérésére és fenntartására alakult ki. A stresszből adódó fokozott készenléti állapot állandó fenntartása nem egészséges, legtöbbször szorongáshoz vezet. Az aranyér lelki okai között kiemelt szerep jut a stressznek.

Ilyen stresszes állapotok lépnek fel többek között:

  • önbizalom hiány,
  • inkompetencia érzés,
  • megfelelési kényszer,
  • stressz nem megfelelő kezelése,
  • kontrollvesztés,
  • túlzott követelmények,
  • társas, vagy családi problémák esetén.

 

A stresszes állapot hatására termelődő hormonok befolyásolják az emésztést és a vérkeringést is, fokozott teljesítményre kényszerítve azokat. Az emésztőrendszerünk ezt vagy székrekedéssel, vagy rendszeres, esetleg állandó hasmenéssel, gyomorbántalmakkal “jutalmazza”.

A székrekedés az aranyér kialakulásának egyik élenjáró oka. A kemény széklet és a nem megfelelően ellazuló záróizmok hatására a székelés közben a túlzott erőlködés miatt fellépő többletterhelés az aranyérnek kifejezetten kedvező kialakulási feltételeket jelent (bővebben „Könnyítsen könnyedén!”). A rendszeresen kialakuló, hirtelen, nagy erővel távozó hasmenés mellett meglévő rossz székelési módszer az aranyér kialakulásának gyakori oka (bővebben: „Hasmenés aranyér nélkül”).

 

Az aranyér lelki okainak megelőzése

Az aranyérnek két fajtája van, belső és külső aranyér. Bármelyik is okozzon panaszokat, a leggyakrabban genetikai adottságok, a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, túlsúly, az alacsony folyadékbevitel, a rossz székelési szokások, valamint az aranyér lelki okai állnak a betegség hátterében.

Az aranyér lelki okai ellen általános esetben leginkább a valódi problémával való szembenézéssel és „munkával”, az életmódbeli helytelen magatartások változtatásával tehetünk. A helyes táplálkozás bevezetésével, a megfelelő folyadékszükséglet biztosításával nem csak az emésztőrendszerünkre, de a teljes szervezetünkre is nagyon pozitív hatást érhetünk el. Erről és megoldásairól bővebben a Könnyítsen könnyedén! sorozatban olvashat.

 

Ha bevezetjük az életünkbe a helyes táplálkozáson felül a rendszeres sportolást, testmozgást, a mindennapi stressz levezetése érdekében is sokat teszünk. A túlsúly is csökken, jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Sportolás közben kitisztulnak a gondolataink, megfeledkezünk a problémákról, a szervezetünk megpihenhet. A sport nem csak fizikai állapotunkra, de lelki egészségünkre is kifejezetten jó hatással van.

 

Ha kialakult az aranyér, a hatékony kezelés érdekében meg kell találni annak a kiváltó okát, mely szakorvosi feladat. Az aranyér lelki okai, vagy életmódbeli okai megszüntethetők, és az aranyér pedig kezelhető. Ne féljen segítséget kérni!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Az aranyér panaszok elsősorban az ötven feletti korosztályt érinti, és különösen gyakran jelentkezik a probléma a nők körében. Kialakulására nem csak idősebb korban lehet számítani. A mozgásszegény, ülő életmód, az egészségtelen táplálkozás miatt ennél fiatalabb...

bővebben
Aranyeres csomó

Aranyeres csomó

Az aranyeres csomó a végbél falában, vagy a végbél környéki érhálózatban létrejövő kóros vénatágulat. Attól függően, hogy a végbélen belül, vagy a végbélnyíláson kívül helyezkedik el, belső, vagy külső aranyér problémáról beszélhetünk. Az aranyeres csomók fájdalmat,...

bővebben
Hogy néz ki az aranyér?

Hogy néz ki az aranyér?

Az aranyér egy kellemetlen betegség, mely a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja. Különösen az 50 feletti korosztályt veszélyezteti a kialakulása, de fiatalabbaknál is igen gyakran jelentkeznek a tünetek. Akinél jelentkeznek az aranyér betegség...

bővebben
Mi az aranyér? Átok vagy áldás?

Mi az aranyér? Átok vagy áldás?

Az aranyér kifejezésről mindenkinek rögtön a kellemetlen tünetek, fájdalom, vérzés, viszketés és a műtéti beavatkozás jut eszébe. Pedig az aranyér megléte önmagában nem probléma, sőt kifejezett hasznos a létezése. Csak kevesen tudják, hogy mi az aranyér valójában,...

bővebben
Vérző aranyér

Vérző aranyér

A székeléskor jelentkező vérzés, a vérfoltok a wc papíron nagyon ijesztő tünetek, sokan pánikba esnek tőle és rögtön a legrosszabbra gondolnak. A véres székletnek több oka is lehet, az egyik ilyen ok a vérző aranyér. A vérzést okozhatja mind a külső, mind a belső...

bővebben
Az aranyér okai

Az aranyér okai

Az aranyér a modern társadalom egyik civilizációs betegsége. A lakosság jelentős része találkozott már, vagy találkozni fog az aranyér okozta kellemetlen problémákkal élete során. Az aranyeresség kialakulása egyrészt genetikai adottságokból, másrészt pedig a nem...

bővebben
Aranyér típusai

Aranyér típusai

Az aranyér egy civilizációs népbetegséggé vált a lakosság körében, az emberek több mint fele érintett az aranyérproblémák okozta kellemetlenségekben. Az aranyér típusai között megkülönböztethetünk külső és belső aranyeret. Mindegy, hogy külső, vagy belső aranyér...

bővebben
Aranyér kialakulása

Aranyér kialakulása

Az aranyér kialakulása, az aranyér betegség napjainkra egy igazi civilizációs népbetegséggé vált. Az aranyérről szinte mindenki hallott már, és a felnőtt lakosság kb. egyharmada már meg is tapasztalta az aranyér okozta tüneteket. Elsősorban az idősebb korosztályt...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!