Az aranyér betegség napjainkban egy valódi népbetegséggé vált, a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja a jövőben. A kialakulásában számos örökletes és életmódbeli probléma is szerepet játszik. Az aranyér lelki okai viszont kevéssé ismertek az emberek körében, ezért mindenképpen fontos beszélni az aranyér kialakulásának lelki okairól is.

 

Aranyér kialakulásának lelki okai

A WHO 1948-as megalakulásakor az egészség fogalmát így definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Ebből is megállapítható, hogy az egészségünk fenntartása nem csupán a fizikai állapotunkon, de a lelki állapotunkon is alapszik. Így az aranyér kialakulásának lelki okai pontosan ugyanúgy szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, mint az egyéb genetikai, életmódbeli okok.

A XXI. századi életmódból adódóan a legtöbb embernél folyamatos teljesítménykényszer áll fenn. Ez a fokozott elvárás sok embernél állandó stresszhelyzetet okoz. Ha ez a stresszes állapot párosul az életmódbeli rossz szokásokkal, könnyen vezethet nem csak aranyérhez és más végbélbetegséghez (pl. végbélrepedés), de nagyon sokféle más betegséghez is.

Az állandó stresszhelyzet a szervezetet folyamatosan készenléti állapotban tartja, amely állandó pörgést jelent a szerveinknek, keringési rendszerünknek. Kialakulásának evolúciós okai vannak, és a túlélést hivatott szolgálni. Az elődjeinkre leselkedő életveszélyes helyzetekre való gyors reagálási képesség miatt jött létre.

Ez a reakció fennmaradt, mely a hirtelen fellépő életveszélyes helyzetekben kifejezetten hasznos tud lenni. A szervezetünk azonban nem különbözteti meg a stressz különböző fajtáit, ezért, ha mindennapjaink folyamatosan, hosszú távon stresszesek, a szervezetünk gyakorlatilag folyamatosan életveszélyben érzi magát.

Az emberi szervezet viszont nem állandó csúcsteljesítmény elérésére és fenntartására alakult ki. A stresszből adódó fokozott készenléti állapot állandó fenntartása nem egészséges, legtöbbször szorongáshoz vezet. Az aranyér lelki okai között kiemelt szerep jut a stressznek.

Ilyen stresszes állapotok lépnek fel többek között:

  • önbizalom hiány,
  • inkompetencia érzés,
  • megfelelési kényszer,
  • stressz nem megfelelő kezelése,
  • kontrollvesztés,
  • túlzott követelmények,
  • társas, vagy családi problémák esetén.

 

A stresszes állapot hatására termelődő hormonok befolyásolják az emésztést és a vérkeringést is, fokozott teljesítményre kényszerítve azokat. Az emésztőrendszerünk ezt vagy székrekedéssel, vagy rendszeres, esetleg állandó hasmenéssel, gyomorbántalmakkal “jutalmazza”.

A székrekedés az aranyér kialakulásának egyik élenjáró oka. A kemény széklet és a nem megfelelően ellazuló záróizmok hatására a székelés közben a túlzott erőlködés miatt fellépő többletterhelés az aranyérnek kifejezetten kedvező kialakulási feltételeket jelent (bővebben „Könnyítsen könnyedén!”). A rendszeresen kialakuló, hirtelen, nagy erővel távozó hasmenés mellett meglévő rossz székelési módszer az aranyér kialakulásának gyakori oka (bővebben: “Hasmenés aranyér nélkül”).

 

Az aranyér lelki okainak megelőzése

Az aranyérnek két fajtája van, belső és külső aranyér. Bármelyik is okozzon panaszokat, a leggyakrabban genetikai adottságok, a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, túlsúly, az alacsony folyadékbevitel, a rossz székelési szokások, valamint az aranyér lelki okai állnak a betegség hátterében.

Az aranyér lelki okai ellen általános esetben leginkább a valódi problémával való szembenézéssel és „munkával”, az életmódbeli helytelen magatartások változtatásával tehetünk. A helyes táplálkozás bevezetésével, a megfelelő folyadékszükséglet biztosításával nem csak az emésztőrendszerünkre, de a teljes szervezetünkre is nagyon pozitív hatást érhetünk el. Erről és megoldásairól bővebben a Könnyítsen könnyedén! sorozatban olvashat.

 

Ha bevezetjük az életünkbe a helyes táplálkozáson felül a rendszeres sportolást, testmozgást, a mindennapi stressz levezetése érdekében is sokat teszünk. A túlsúly is csökken, jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Sportolás közben kitisztulnak a gondolataink, megfeledkezünk a problémákról, a szervezetünk megpihenhet. A sport nem csak fizikai állapotunkra, de lelki egészségünkre is kifejezetten jó hatással van.

 

Ha kialakult az aranyér, a hatékony kezelés érdekében meg kell találni annak a kiváltó okát, mely szakorvosi feladat. Az aranyér lelki okai, vagy életmódbeli okai megszüntethetők, és az aranyér pedig kezelhető. Ne féljen segítséget kérni!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

Kapcsolódó további cikkek:

Az aranyér okai

Az aranyér okai

Az aranyér a modern társadalom egyik civilizációs betegsége. A lakosság jelentős része találkozott már, vagy találkozni fog az aranyér okozta kellemetlen problémákkal élete során. Az aranyeresség kialakulása egyrészt genetikai adottságokból, másrészt pedig a nem...

bővebben
Aranyér típusai

Aranyér típusai

Az aranyér egy civilizációs népbetegséggé vált a lakosság körében, az emberek több mint fele érintett az aranyérproblémák okozta kellemetlenségekben. Az aranyér típusai között megkülönböztethetünk külső és belső aranyeret. Mindegy, hogy külső, vagy belső aranyér...

bővebben
Aranyér kialakulása

Aranyér kialakulása

Az aranyér kialakulása, az aranyér betegség napjainkra egy igazi civilizációs népbetegséggé vált. Az aranyérről szinte mindenki hallott már, és a felnőtt lakosság kb. egyharmada már meg is tapasztalta az aranyér okozta tüneteket. Elsősorban az idősebb korosztályt...

bővebben
Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

A napokban volt az IBD-sek (Crohn-colitis-esek) világnapja. Mint egy "jó", feledékeny férj, idő után kaptam észbe, és pár gondolatot szeretnék leírni eddigi tapasztalataimról, a bélgyulladásban szenvedők aranyér és más végbélpanaszainak esetleges segítségére céljából....

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!