Az aranyér sok embert érint, és számos kellemetlen tünetet produkál. A kilógó aranyér roppant zavaró, idegentest érzetet kelt, és könnyen sérülhet is, mely váladékozást, vérzést, viszketést és fájdalmat okozhat. Az aranyér visszahelyezése otthon is lehetséges, de nem mindegy, hogy milyen típusú aranyér okozza a panaszokat. Minden esetben célszerű orvoshoz fordulni, hogy a probléma minél hamarabb és minél egyszerűbben megszüntethető legyen.

 

Mikor nem szabad az aranyeret visszahelyezni otthon?

Az aranyérnek két fajtája van, a külső és a belső aranyér. A külső aranyér a végbélnyílás szélén jelentkezik, bevérzése esetén általában azonnali feszítő érzés, fájdalom kíséri, és egy könnyen kitapintható csomó (aranyeres csomó) formájában jelenik meg. Gyakran tévesztik össze a kilógó, előesett belső aranyérrel, és megpróbálják visszahelyezni. A külső aranyér visszahelyezése nem lehetséges, hiszen nem belülről származik, hanem a végbélnyílás szélén alakul ki. Ha könnyen kitapintható, érzékeny, a végbél szélén elhelyezkedő, bőrrel fedett fájdalmas duzzanat formájában jelentkeznek az aranyeres panaszok, a visszahelyezése csak felesleges fájdalmat okoz, nem szabad próbálkozni vele.

 

Belső aranyér visszahelyezése otthon

Az aranyér másik fajtája, a belső aranyér a végbélen belül, a záróizmok fölött helyezkedik el és a végbél lezárásában van fontos szerepe. A belső aranyeres párnák mindenki szervezetében jelen vannak, lényegében egy érhálózatot képeznek, mely vérrel megtelve elzárja a széklet és a gázok útját. Amennyiben jól működik, székeléskor kiürül, utat engedve a távozó salakanyagoknak. Ha valamilyen okból kifolyólag kitágul, könnyen sérülhet és problémát okozhat, mely a belső aranyér okozta betegség. Helye a végbélen belül van, ezért, ha az aranyér a végbélből lóg ki, és nem húzódik vissza magától, az aranyér visszahelyezése otthon szükséges lehet.

A belső aranyér súlyosságától függően négy stádiumra osztható. A legenyhébb, első stádiumban az aranyér csak enyhén tágul ki, nem fájdalmas, nem lóg ki a végbélből. Jelenlétére általában az enyhe, fájdalom nélküli vérzés, nyákos széklet utal, a vérzés csak székeléskor jelentkezik a wc papíron.

A második stádiumban lévő aranyér esetében az aranyér már előreesik, kitüremkedik székeléskor. Vérzés, nyákos széklet, váladékozás, viszketés is kísérheti. Ebben a stádiumban az aranyér visszahelyezése még nem szükséges, mert önmagától visszahúzódik.

 

Kérdésként sokszor felmerül: mi húzza vissza az aranyeret?

Erre a kérdésre már fentebb választ is kaphatott, ha figyelmesen olvasott. Az első stádiumnál még nem lóg ki az aranyér, így nincs is szükség arra, hogy bármivel is vissza kellene helyezni. 

A második stádiumban azonban már előreesik, kitüremkedik. Azonban nincs vele sok tennivaló, mivel magától visszahúzódik. 

Amire mindenképp figyelni kell, hogy elkerüljük az aranyeres panaszokat: az a megfelelő folyadékbevitel, rostban gazdag táplálkozás, rendszeres mozgás. Így lehet az aranyeret házilag kezelni otthon.  

 

Hogyan kell visszahelyezni az aranyeret?

Az aranyér visszahelyezése otthon a harmadik stádiumban lehetséges, amikor az aranyér annyira kitágult, hogy nem képes önmagától visszatérni a végbélbe. Ilyenkor kézzel kell visszahelyezni. Fontos, hogy csak alaposan megmosott, valóban tiszta kézzel szabad megpróbálni visszahelyezni, és nem szabad erőltetni, mert igen sérülékeny, és könnyen vérezhet. Gyengéden meg kell próbálni visszahelyezni a végbélbe, ha nem húzódik vissza, nem szabad erőltetni.

 

A belső aranyér negyedik stádiumában az előreesett aranyeret már kézzel sem lehet visszahelyezni, folyamatosan kilóg a végbélből. Nagyon könnyen sérül, fájdalmas, viszket, váladékozhat. Kezeléséhez mindenképpen orvosi segítség szükséges, a visszahelyezési kísérlet csak további gyulladást, vérzést okoz.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A legjobb és legbiztosabb megoldás, a tünetek megjelenésekor egyből felkeresni egy szakorvost. Ha az aranyér visszahelyezése otthon már nem megoldható, folyamatosan előesik, vagy csak rövid ideig lehet visszahelyezni, mindenképpen keressen fel egy orvost! Minél hamarabb megkezdődik az aranyeres panaszok kezelése, annál könnyebben kezelhető. Az aranyeres panaszok hátterében nem csak aranyér, hanem sokkal súlyosabb betegségek is állhatnak, melyek kizárására csak szakorvosi vizsgálattal van lehetőség.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

A legjobb aranyér gyógyszer

A legjobb aranyér gyógyszer

Az aranyér tüneteinek jelentkezésekor a legtöbben azonnali megoldást szeretnének, mely teljesen érthető. Emiatt elkezdik kutatni, hogy melyik a legjobb aranyér gyógyszer. Ebben nyújtunk most egy kis segítséget, hogy melyek a legjobb aranyér gyógyszerek, egyáltalán...

bővebben
Legjobb aranyér kúp

Legjobb aranyér kúp

Az aranyér kezelésében gyakran kerülnek alkalmazásra az aranyér kúpok, melyek enyhébb, kezdődő probléma esetén segítenek megszüntetni a panaszokat. A problémák jelentkezésekor a legtöbben azonnal meg akarnak szabadulni az aranyér okozta kellemetlenségektől, és...

bővebben
Legjobb aranyér kenőcs

Legjobb aranyér kenőcs

A legjobb aranyér kenőcs titka   Mi az, amit elvárunk a legjobb aranyér kenőcstől? Azonnal csillapítsa a feszítő, égő érzést, csökkentse a duzzanatot, a külső csomót gyorsan szüntesse meg. Enyhüljön a kín, érezzük végre magunkat jól a bőrünkben. Nézze meg az...

bővebben
Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!