Az aranyér sok embert érint, és számos kellemetlen tünetet produkál. A kilógó aranyér roppant zavaró, idegentest érzetet kelt, és könnyen sérülhet is, mely váladékozást, vérzést, viszketést és fájdalmat okozhat. Az aranyér visszahelyezése otthon is lehetséges, de nem mindegy, hogy milyen típusú aranyér okozza a panaszokat. Minden esetben célszerű orvoshoz fordulni, hogy a probléma minél hamarabb és minél egyszerűbben megszüntethető legyen.

 

Mikor nem szabad az aranyér visszahelyezése otthon?

Az aranyérnek két fajtája van, a külső és a belső aranyér. A külső aranyér a végbélnyílás szélén jelentkezik, bevérzése esetén általában azonnali feszítő érzés, fájdalom kíséri, és egy könnyen kitapintható csomó (aranyeres csomó) formájában jelenik meg. Gyakran tévesztik össze a kilógó, előesett belső aranyérrel, és megpróbálják visszahelyezni. A külső aranyér visszahelyezése nem lehetséges, hiszen nem belülről származik, hanem a végbélnyílás szélén alakul ki. Ha könnyen kitapintható, érzékeny, a végbél szélén elhelyezkedő, bőrrel fedett fájdalmas duzzanat formájában jelentkeznek az aranyeres panaszok, a visszahelyezése csak felesleges fájdalmat okoz, nem szabad próbálkozni vele.

 

Belső aranyér visszahelyezése otthon

Az aranyér másik fajtája, a belső aranyér a végbélen belül, a záróizmok fölött helyezkedik el és a végbél lezárásában van fontos szerepe. A belső aranyeres párnák mindenki szervezetében jelen vannak, lényegében egy érhálózatot képeznek, mely vérrel megtelve elzárja a széklet és a gázok útját. Amennyiben jól működik, székeléskor kiürül, utat engedve a távozó salakanyagoknak. Ha valamilyen okból kifolyólag kitágul, könnyen sérülhet és problémát okozhat, mely a belső aranyér okozta betegség. Helye a végbélen belül van, ezért, ha az aranyér a végbélből lóg ki, és nem húzódik vissza magától, az aranyér visszahelyezése otthon szükséges lehet.

A belső aranyér súlyosságától függően négy stádiumra osztható. A legenyhébb, első stádiumban az aranyér csak enyhén tágul ki, nem fájdalmas, nem lóg ki a végbélből. Jelenlétére általában az enyhe, fájdalom nélküli vérzés, nyákos széklet utal, a vérzés csak székeléskor jelentkezik a wc papíron.

A második stádiumban lévő aranyér esetében az aranyér már előreesik, kitüremkedik székeléskor. Vérzés, nyákos széklet, váladékozás, viszketés is kísérheti. Ebben a stádiumban az aranyér visszahelyezése még nem szükséges, mert önmagától visszahúzódik.

 

Hogyan kell visszahelyezni az aranyeret?

Az aranyér visszahelyezése otthon a harmadik stádiumban lehet szükséges, amikor az aranyér annyira kitágult, hogy nem képes önmagától visszatérni a végbélbe. Ilyenkor kézzel kell visszahelyezni. Fontos, hogy csak alaposan megmosott, valóban tiszta kézzel szabad megpróbálni visszahelyezni, és nem szabad erőltetni, mert igen sérülékeny, és könnyen vérezhet. Gyengéden meg kell próbálni visszahelyezni a végbélbe, ha nem húzódik vissza, nem szabad erőltetni.

 

A belső aranyér negyedik stádiumában az előreesett aranyeret már kézzel sem lehet visszahelyezni, folyamatosan kilóg a végbélből. Nagyon könnyen sérül, fájdalmas, viszket, váladékozhat. Kezeléséhez mindenképpen orvosi segítség szükséges, a visszahelyezési kísérlet csak további gyulladást, vérzést okoz.

 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A legjobb és legbiztosabb megoldás, a tünetek megjelenésekor egyből felkeresni egy szakorvost. Ha az aranyér visszahelyezése otthon már nem megoldható, folyamatosan előesik, vagy csak rövid ideig lehet visszahelyezni, mindenképpen keressen fel egy orvost! Minél hamarabb megkezdődik az aranyeres panaszok kezelése, annál könnyebben kezelhető. Az aranyeres panaszok hátterében nem csak aranyér, hanem sokkal súlyosabb betegségek is állhatnak, melyek kizárására csak szakorvosi vizsgálattal van lehetőség.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér ellen

Aranyér ellen

Az aranyér betegség egy igazi civilizációs népbetegség, nagyon sok embert érint kisebb nagyobb mértékben. Hátterében a legtöbbször a felgyorsult életmódból fakadó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, a hirtelen fellépő túlzott fizikai megterhelés, a...

bővebben
Aranyér gyakori kérdések

Aranyér gyakori kérdések

Az aranyérrel, az aranyér betegséggel és a kezelésével kapcsolatban rengeteg tévhit és félinformáció kering az emberek között. Mivel sok embert érint, sok tanácsot kaphat ismerősöktől az, aki aranyér problémával küzd. A legtöbben ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket...

bővebben
Aranyér torna

Aranyér torna

Az aranyér napjaink népbetegsége, melynek hátterében a helytelen táplálkozás, a rossz székelési szokások, a mozgásszegény, ülő életmódból adódó túlsúly, valamint a medencealapi izmok gyengesége, nem megfelelő működése áll. Az aranyeres panaszok életmódváltással sok...

bővebben
Aranyér műtét után

Aranyér műtét után

Ha az aranyér kezeléséhez műtéti beavatkozás szükséges, az aranyér műtét után néhány dologra oda kell figyelni. Az aranyér eltávolítását többféle módszerrel lehet elvégezni, de a szükséges tennivalók javarészt megegyeznek.   Mennyi az aranyér műtét gyógyulási...

bővebben
Aranyér műtét

Aranyér műtét

Az aranyér okozta panaszokról sokaknak egyből az aranyér műtét jut eszükbe, pedig az aranyér, ha időben orvoshoz fordulnak vele, nem igényel műtéti beavatkozást. A legtöbb esetben életmódbeli változtatásokkal, egészséges étrend bevezetésével, rendszeres mozgással és...

bővebben
Aranyér párna

Aranyér párna

Az aranyér egy civilizációs betegség, mely igen sok embert érint. Egyes felmérések szerint a lakosság mintegy 50%-a találkozott már, vagy találkozni fog aranyér okozta panaszokkal. Az aranyér betegség tünetei sok kellemetlenséget okoznak a mindennapokban. Fájdalom,...

bővebben
Aranyér kezelése gyógynövényekkel

Aranyér kezelése gyógynövényekkel

Az aranyeres panaszok jelentkezésekor a tünetek, panaszok különféle gyógynövényekkel is enyhíthetőek. Az aranyér kezelése gyógynövényekkel leginkább csak a tünetek enyhítésére szolgálnak, és nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatot. Aranyeres panaszok megjelenésekor...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!