A végbél viszketése igen kellemetlen probléma, hiszen társadalmilag nem elfogadott hátsó fertájunk nyilvános vakarása. Különösen kellemetlen, ha az egész napot végig kíséri az őrjítő vakarózási vágy. A végbéltájék viszketésének hátterében számos ok állhat, köztük az aranyér viszketés is.

 

Végbél viszketés lehetséges okai

 

A végbél viszketését a végbél környékének bőrirritációja, vagy gyulladása okozza. Gyakran intenzíven jelentkezik, és akár egész nap is fennmaradhat. Sok esetben hasmenés okozza, ilyenkor a végbél környéke a híg széklet miatt folyamatosan nedves lehet. Az elfogyasztott irritáló hatású ételek is állhatnak a viszketés hátterében, vagy allergia is okozhatja. Ha a viszketés rendszerint ugyanabban a napszakban jelentkezik, akár különböző bélben élő élősködők is okozhatják a panaszokat.

 

Betegségek tüneteként is jelentkezhet a viszketés. Gombás fertőzések, bőrbetegségek, cukorbetegség, pajzsmirigy működési zavar is okozhatja a problémát. A vastagbél és a végbél gyulladásai, daganatai mellett az aranyér okozta viszketés is igen gyakori, melyet okozhat mind a külső, mind a belső aranyér is.

 

Belső aranyér viszketés

 

A belső aranyér viszketés inkább az előrehaladottabb állapotban lévő aranyerek esetén jellemző, amikor az aranyér már olyan mértékben kitágul, hogy kilóg a végbélből. A belső aranyeret nyálkahártya borítja, amely feladata a nyák termelés, így folyamatosan váladékozik. A váladékozás miatt a végbélnyílás környéke folyamatosan nedves. Az előesett állapotban lévő aranyér miatt a székletürítés utáni tisztálkodás is nehéz, így könnyen maradhat székletmaradvány is a végbélnyílás környékén.

 

A nehezen szellőző, viszonylag zárt, nedves környezet hatására bőrirritáció alakul, mely viszketést okoz és a baktériumok szaporodásának is kedvező feltételeket okoz és bőrgyulladáshoz is vezethet. Valójában nem az aranyér viszketés áll a háttérben, a viszketés pusztán egy melléktünete lehet a belső aranyérnek.

 

Külső aranyér viszketés

 

A külső aranyér a végbélnyíláson kívül kialakuló visszértágulat, mely a végbélen kívül helyezkedik el. Helyén igen gyakran alakul ki vérrög, melynek felszívódása viszketéssel járhat. A külső aranyér viszketés hátterében is gyakran a nem megfelelő székletürítés utáni tisztálkodás áll. Ahogy a belső aranyér esetében is, a külső aranyérnél is jóval nehezebb a maradéktalan tisztálkodás székelés után, és a nem teljeskörűen eltávolított széklet maradványok irritálhatják a végbél környékét. A külső aranyér felszívódása után gyakran marad vissza bőrfüggelék, mely szintén nehezíti a tisztálkodást, sérülhet, és viszketést okozhat, és az így összetapadó felületek be is pállhatnak. A túl sok, nem megfelelő tisztálkodás is okozhat viszketést, amikor is a bőr védő zsírrétege lemosódik, a bőr kiszárad, berepedezik, és utat enged a baktériumok, gombák megtelepedésének. 

Olvassa el ezt is: Végbél gomba tünetei!

 

Mit tehet végbélviszketés, aranyér viszketés ellen?

 

A viszketés jelentkezésekor fontos nagyobb hangsúlyt fektetni a végbélnyílás környékének higiéniájára. Székelés után lehetőség szerint nem csak wc papírt kell használni, hanem meg is kell mosni a végbél környékét és fontos a megszárítása is. Szappant nem szabad használni, mert száríthatják a bőrt, amely tovább fokozhatja a problémát. A tünetek enyhíthetőek kényelmes, jól szellőző ruházat viselésével.

 

Az irritáló hatású ételeket (nehezen emészthető, fűszeres, cukros, savat okozó ételek) és italokat (kávé, cukros üdítő, tej, alkohol, szénsavas italok) el kell hagyni és rostban gazdag ételeket kell fogyasztani.

 

Semmi esetre sem javasolt vakarózni, mert csak pillanatnyi enyhülést okoz. A vakarózás hatására további sérülések alakulhatnak ki a végbélnyílás környékén, mely a baktériumoknak kedvező környezet miatt akár el is fertőződhet és komoly problémák kialakulásához vezethet.

 

Aranyér viszketés kezelése

 

Ha biztosan aranyér viszketés okozza a kellemetlenségeket, az aranyér fajtájától és súlyosságától függően szükséges meghatározni a kezelés menetét. Enyhe aranyeres panaszok esetén a helyes táplálkozás bevezetése, a megfelelő állagú széklet kialakítása, és szükség gyógyszeres kezeléssel megszüntethető a probléma. Komolyabb aranyér betegség esetén mindezeken felül szükséges lehet akár műtéti beavatkozás is.

 

Mivel a viszketés hátterében nem csak aranyér viszketés, hanem más ok is állhat, ezért fontos egy alapos kivizsgálás. A vizsgálatok alkalmával fény derül arra, hogy mi okozza a problémát, melynek kezelési módjának meghatározása leginkább proktológus feladata. Ha jelentkezik a viszketés, és nem múlik, kérjen orvosi segítséget!

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér tünetei férfiaknál

Aranyér tünetei férfiaknál

Az aranyérbetegség egy civilizációs népbetegség, rengeteg embert érint. Kialakulásának hátterében számos ok áll, többek között a helytelen táplálkozás, mozgásszegény, ülő életmód, valamint genetikai okok. Az aranyér tünetei férfiaknál és a nőknél egyaránt...

bővebben
Végbél gomba tünetei

Végbél gomba tünetei

A végbelet érintő problémák közül a végbél gomba, vagy annak hitt probléma is gyakran előfordul. A végbél gomba tünetei igen kellemetlenek, általában estefelé jelentkezik, de napközben is okozhat kellemetlenségeket.   Melyek a végbél gomba tünetei? A végbél gomba...

bővebben
Aranyér tünetei nőknél

Aranyér tünetei nőknél

Az aranyér mindannyiunk szervezetében jelen van, és észrevétlenül teszi a dolgát. Ha kitágul, megsérül, begyullad, problémákat okoz. Az aranyér betegség okozta panaszok a lakosság jelentős részét érintik kisebb nagyobb mértékben. Az aranyér tünetei nőknél a véres...

bővebben
Aranyér fájdalom

Aranyér fájdalom

Az aranyér okozta problémák sokak mindennapjait nehezíti meg. Napjainkra igazi népbetegséggé vált, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak, és a mozgásszegény, rendszerint ülő életmódnak. Az aranyér betegség kialakulását többféle tünet is kíséri, melyek közül az egyik...

bővebben
Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Aranyér panaszok – mit tehet ellene?

Az aranyér panaszok elsősorban az ötven feletti korosztályt érinti, és különösen gyakran jelentkezik a probléma a nők körében. Kialakulására nem csak idősebb korban lehet számítani. A mozgásszegény, ülő életmód, az egészségtelen táplálkozás miatt ennél fiatalabb...

bővebben
Külső aranyér tünetei

Külső aranyér tünetei

Csak egyetlen oka lehet ezt a cikket olvasni: ha tünetei alapján Ön is külső aranyérre gyanakszik.   Ezeket tapasztalja? végbélnél elődomborodó duzzanat, kitapintható aranyeres csomó altáji kellemetlen, szúró, érzés nehezített ülés fájdalmas székletürítés feszítő...

bővebben
Belső aranyér vérzése

Belső aranyér vérzése

A belső aranyér vérzése minden esetben azt jelzi, hogy valami probléma van odabenn? Az aranyér anatómiailag jelen van a végbélfalon. Normál esetben, nem okoz panaszt, segít a széklet és szél visszatartásában, észrevétlen teszi a dolgát. Egy keményebb széklet, vagy a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!