A beöntés alapvetően egy orvosi javallatra elvégzett eljárás, otthon viszonylag ritkán van rá szükség. A beöntés házilag is elvégezhető, de csak szükség esetén, orvos javaslata alapján.

 

Mikor szükséges beöntést adni?

A beöntésre sok esetben szükség lehet, nem csak a bélrendszert érintő problémák esetén. A beöntéssel teljesen kiüríthető, kitisztítható a végbél utolsó szakasza. Rendszeresen alkalmazzák proktológiai és gasztroenterológiai vizsgálatok előtt azért, hogy a vizsgálandó bélszakasz tiszta legyen és a vizsgálat során jól látható legyen a végbél, illetve a vastagbél állapota.

Nem csak vizsgálatok miatt lehet szükséges a beöntés, de gyakran adnak beöntést nagyobb, komolyabb műtétek előtt is, hogy műtét közben ne következzen be székletürítés.

Műtétek után is alkalmazhatják, amennyiben a műtét után székrekedés alakul ki és más kezelés nem szünteti meg a problémát. Ilyen esetekben a kezelőorvos (aki lehet bármilyen orvos) dönthet a beöntés szükségességéről.

Nagyon sok esetben szülés előtt is adnak beöntést a fertőzések elkerülése érdekében. A szülés során a hüvely és környéke valamennyire biztosan sérül. A beöntésnek az a célja, hogy a szülés közbeni erőlködés miatt ne következzen be székelés, ezzel csökkentve a fertőzések esélyét.

Az eljárásra általában egészségügyi intézményekben kerül sor, ahol képzett személyzet végzi a folyamatot. Vannak azonban olyan esetek, amikor a beöntés házilag is szükséges lehet.

 

Mikor végezhető a beöntés házilag?

A beöntés házilag csak orvosi javallatra lehet szükséges. A beöntésre otthon általában komolyabb székrekedés esetén lehet szükség. A beöntés nem csak kitisztítja a végbelet, de heves székelési ingert is okoz, mely megmozgatja a beleket és segít megszüntetni a problémát.

Egyre inkább elterjedtek különféle tisztító kúrák, melyek házilag végzett beöntést is javasolnak. Általában természetgyógyászok javaslatára alkalmazzák a házilagos beöntést, mely nem megfelelő eszközökkel végezve veszélyes, fájdalmas is lehet.

Amennyiben nincs valódi orvosi indoka, a beöntés teljesen felesleges. A bélrendszer, amennyiben jól működik, önmagától is kitisztul. Különösebb ok nélkül végezve többet árt, mint használ. A bélben megtalálhatóak olyan baktériumok, amelyek hasznosak szervezetünk számára. A rendszeres beöntés ezeket a baktériumokat is kimossa, valamint olyan tápanyagokat is eltávolíthatunk a bélrendszerből, amelyek felszívódása fontos lenne.

 

Hogyan kell elvégezni a beöntést házilag?

A beöntés házilag pontosan úgy végzendő, mint egészségügyi intézményben. A ballont meg kell tölteni testhőmérsékletű folyadékkal, melyre a tiszta csapvíz megfelelő. A problémától függően a beöntéshez használt folyadék mennyisége 0,5-1,5 liter közötti. A mennyiség meghatározásához mindenképpen célszerű orvos segítségét kérni. A csőből ki kell engedni egy keveset a vízből, hogy ne maradjon benne levegő. A folyadékhoz szükség szerint keverhetőek adalékok, mint gyógyszerek, olajok, gyógynövények stb. 

Ha elkészült a folyadék, fel kell helyezni a végbélbe az irrigátort kb 8 cm mélységig. Ehhez a legjobb pozíció, a felhúzott térdekkel oldalra fekvés. A ballont ezután fel kell emelni, hogy a folyadék a súlyánál fogva a végbélbe áramolhasson. Célszerű segítségül hívni valakit a beöntéshez, ha van rá mód. Sokkal egyszerűbb, ha valaki tartja a ballont, mint ha magunknak próbálnánk oldalt fekvésben tartani. Fontos a fokozatosság, óvatosan kell a vizet a végbélbe juttatni, a hirtelen nagy mennyiségben beáramló víz életveszélyes bélrepedést is okozhat.

Ha lefolyt a kellő mennyiségű víz, 5-15 percig szükséges benntartani a végbélben, majd elmenni wc-re székelni. Rögtön a beöntés után nem szabad székelni, hogy a víz fel tudja oldani a székletet, és minden távozzon. Az időtartam a beöntés okát kiváltó problémától függ.

 

Milyen eszközök szükségesek a házilagos beöntéshez?

A gyógyszertárakban, egyes webshopokban lehet vásárolni beöntő készletet, amelyhez minden szükséges eszközt mellékelnek. Az ilyen készletekkel viszonylagos biztonsággal elvégezhető a folyamat. A beöntőkészletben többnyire egy tartály, egy cső és egy irrigátor található.

Egyszerűbb esetben a segédeszközboltokban kapható körtefecskendő használata lehet a megoldás, ami több méretben kapható. Az eszközbe felszívott vizet a végbélbe helyezett csőrén keresztül óvatos túlnyomással tudjuk befecskendezni.

Szükséges még valamilyen síkosító beszerzése is, mely megkönnyíti az irrigátor végbélbe csúszását. A végbélnyílás környéke érző idegekkel ellátott, ezért a megfelelő síkosságra fontos figyelni, hogy az eszköz ne okozzon fájdalmat vagy sérülést felhelyezése során.

A beöntés házilag indokolt lehet, azonban orvosi vizsgálat nélkül nem szabad végezni. Csak abban az esetben végezze, ha orvosa erre utasította. Vannak olyan betegségek, melyek tüneteit fokozhatja, vagy az állapotát súlyosbíthatja. Mielőtt bármilyen házilag végzett kezelést végezne, keressen fel egy szakorvost panaszaival!

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!