A székrekedés sokak életét keseríti meg kisebb-nagyobb mértékben. Az, hogy mikor beszélhetünk székrekedésről, egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy ha legalább heti három alkalommal nem történik székletürítés, feltehetően székelési nehézségek állnak fenn, és szükséges lehet a székrekedés kezelése.

 

Lehetséges a székrekedés megszüntetése azonnal?

Ha valakinek székelési nehézségei vannak, teljesen természetes, hogy azonnal szeretne megszabadulni tőle. Erre a legtöbben valamilyen székletlazítót, vagy széklethajtót használnak. Ez megszüntetheti azonnal a székrekedést, ha egyáltalán valóban fennáll, és nem csak az emésztési folyamatok változása áll a háttérben. A széklethajtók túlzott használata azonban további problémákat okozhat, ezért rendszeres használatuk orvosi utasításra, és orvos felügyelete mellett javasolt.

A rendszeres széklethajtás, székletlazítás hosszú távon néha több problémát okoz, mint hasznot. Gyors megoldást jelentenek a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, de kialakulhat az ún. lusta bél szindróma. Ez azt jelenti, hogy a bélrendszer csak ezen készítmények állandó használata mellett lesz képes székletet üríteni.

A széklethajtók, és székletlazítók gátolhatják egyes vitaminok és a tápanyagok felszívódását, mely a bélrendszer megbetegedését, vagy akár a szorulás súlyosbodását is okozhatja, ezért mindenképpen csak szükség esetén szabad alkalmazni őket. A székrekedés kezelése elsősorban, amennyiben nem indokolt gyógyszerek alkalmazása, életmódváltással történik.

 

Székrekedés kezelése otthon

A székrekedés kezelése otthon is megkezdhető, amennyiben nem áll fenn huzamosabb ideje, és nem okoz komolyabb panaszokat. A legtöbb esetben nem áll szervi ok a székrekedés kialakulásának hátterében, hanem életmódbeli problémák okozzák. A helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód kedvez a székrekedés kialakulásának.

 

A széklet állagát a bevitt táplálék rosttartalma és az elfogyasztott folyadék mennyiség nagyban befolyásolja. A rost vizet köt meg a székletben, lazábbá teszi az állagát. Ha valakinek nincs elegendő rost az étrendjében, és nem fogyaszt elegendő vizet, a széklet keményebb, szárazabb lesz. Ez először székelés közbeni erőlködést okoz, majd kialakul a székrekedés. Ezért fontos a székletlazító ételek fogyasztása.

 

A mozgás jótékony hatással van a keringésre, amely az egész szervezetünk számára hasznos. Fokozza az anyagcsere folyamatokat és a bélmozgásokat, amely a székrekedés kezelése során nagyon fontos szempont. A székrekedés kezelése otthon, vagy orvos segítségével is elsősorban életmódváltással, diéta és rendszeres mozgás bevezetésével kezdődik.

 

Székrekedés ellen gyerekeknek

Csecsemőkorban a gyerekek emésztése folyamatosan fejlődésben van, ezért előfordulhat, hogy egy csecsemő 3-4 napig nem produkál székletet, mely alapvetően nem jelent problémát. Ahogy fejlődik az emésztőrendszerük, előfordulhat, hogy az összes bevitt táplálékot (tej, tápszer) felhasználja a szervezetük. Amennyiben azonban a széklet ennél hosszabb ideig nem jelentkezik, vagy száraz, kemény állaga van, orvoshoz kell fordulni!

Az idősebb gyermekeknél a székrekedést a legtöbb esetben ugyanazon életmódbeli problémák okozzák, mint a felnőtteknél. Fontos, hogy a gyermekek is magas rosttartalmú ételeket és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, és eleget mozogjanak.

Lelki okok is állhatnak a gyerekek székrekedésének a hátterében. Szobatisztává váláskor is kialakulhat a probléma, ha idejekorán erőltetik a szobatisztaságot szüleik. Az óvoda megkezdésekor is előfordulhat, hogy a gyermek nem tud székletet üríteni az óvodában, inkább visszatartja, és otthon intézné a dolgát. A széklet ilyen esetekben összetömörülhet, melyet már otthon is csak fájdalom árán tud kipréselni magából. A fájdalomtól való félelem miatt aztán otthon sem végzi el szükségletét, és kialakul a szorulás.

Székrekedés ellen gyerekeknek és csecsemőknek a legtöbb esetben a szakember által javasolt mennyiségű és gyakoriságú speciális székletlazítót alkalmaznak a folyadékbevitel mellett a panaszok megszüntetése érdekében. A rendszeres kúpozás és szélcső rendszeres használata nagyon gyakran csak hosszú távon fenntartja, és tovább rontja a háttérben meghúzódó lelki problémákat. Mind a székletlazítás, mind a lelki háttér komplex kezelése céljából érdemes a kakigondokkal speciális szakembert, „kakiszakit” megkeresni, aki mind gyermekgyógyászként, mind lelki segítő kisgyermek konzulensként, mind a család egységét látó családterapeutaként kezeli a helyzetet.

 

Súlyos, krónikus székrekedés kezelése

Ha a székrekedés súlyos, hosszú ideje fennálló és kezeletlen, előfordulhat olyan, hogy kialakul az úgynevezett széklet impaktáció. Ez azt jelenti, hogy egy olyan székletrög alakul ki, amely természetes úton, normál bélmozgással, külső segítség nélkül már nem tud távozni. Az ilyen esetekben orvosi segítség szükséges, hogy a széklet darab eltávolításában segítsen. Ez történhet gyógyszeres kezelésekkel, beöntésekkel, de akár kézzel is eltávolítható.

 

Tanácsok szorulás ellen

Ha ezeket a tanácsokat betartja, a székrekedés jó eséllyel elkerüli majd, vagy ha már kialakult, megszüntetheti a panaszokat:

  • Kerülje a finomított élelmiszereket
  • Kerülje a zsíros, szénhidrátdús, nehezen emészthető ételeket
  • Kerülje a túlzott édességfogyasztást
  • Cukros üdítők helyett fogyasszon vizet
  • Fogyasszon szilvalekvárt vagy aszalt szilvát szorulás esetén
  • A meleg italok (kávé, tea, stb) megindíthatják a székletet szorulás esetén
  • Fogyasszon minden nap nyers gyümölcsöket, zöldségeket
  • Mozogjon minden nap legalább 30 percet

 

Ha rövid időn belül nem eredményes a székrekedés kezelése ezekkel a tanácsokkal, vagy hirtelen áll be a székrekedés, esetleg felváltva váltakozik a szorulás és a hasmenés, forduljon orvoshoz, mert előfordulhat, hogy más problémák is állnak a szorulás hátterében!

Olvassa el ezt is: székrekedés okai!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér ellen

Aranyér ellen

Az aranyér betegség egy igazi civilizációs népbetegség, nagyon sok embert érint kisebb nagyobb mértékben. Hátterében a legtöbbször a felgyorsult életmódból fakadó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, a hirtelen fellépő túlzott fizikai megterhelés, a...

bővebben
Aranyér torna

Aranyér torna

Az aranyér napjaink népbetegsége, melynek hátterében a helytelen táplálkozás, a rossz székelési szokások, a mozgásszegény, ülő életmódból adódó túlsúly, valamint a medencealapi izmok gyengesége, nem megfelelő működése áll. Az aranyeres panaszok életmódváltással sok...

bővebben
Aranyér műtét

Aranyér műtét

Az aranyér okozta panaszokról sokaknak egyből az aranyér műtét jut eszükbe, pedig az aranyér, ha időben orvoshoz fordulnak vele, nem igényel műtéti beavatkozást. A legtöbb esetben életmódbeli változtatásokkal, egészséges étrend bevezetésével, rendszeres mozgással és...

bővebben
Aranyér kezelése gyógynövényekkel

Aranyér kezelése gyógynövényekkel

Az aranyeres panaszok jelentkezésekor a tünetek, panaszok különféle gyógynövényekkel is enyhíthetőek. Az aranyér kezelése gyógynövényekkel leginkább csak a tünetek enyhítésére szolgálnak, és nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatot. Aranyeres panaszok megjelenésekor...

bővebben
Aranyér fájdalomcsillapítás

Aranyér fájdalomcsillapítás

Az aranyér egyik tünete a vérzés, viszketés, váladékozás mellett lehet a fájdalom. Az aranyér fájdalomcsillapítás fontos lépés az aranyér kezelésében. A fájdalomcsillapítás segítségével, a kellemetlenségek enyhítésével elérhetjük, hogy a beteg minél előbb visszanyerje...

bővebben
Aranyér visszahelyezése otthon

Aranyér visszahelyezése otthon

Az aranyér sok embert érint, és számos kellemetlen tünetet produkál. A kilógó aranyér roppant zavaró, idegentest érzetet kelt, és könnyen sérülhet is, mely váladékozást, vérzést, viszketést és fájdalmat okozhat. Az aranyér visszahelyezése otthon is lehetséges, de nem...

bővebben
Aranyér kezelése házilag

Aranyér kezelése házilag

Az aranyér napjaink egyik népbetegsége, nagyon sok embert érintenek az aranyér okozta kellemetlenségek. Sokan csak előrehaladott, nem szűnő panaszok esetén fordulnak szakemberhez, és otthon próbálják megoldani a problémát. Az aranyér kezelése házilag is megkezdhető,...

bővebben
Végbéltükrözés

Végbéltükrözés

A végbél panaszok kivizsgálásának az egyik legfontosabb eszköze a végbéltükrözés, azaz a rektoszkópia. A végbéltükrözéssel a végbél alsó 10-20 centiméteres szakaszát lehet megvizsgálni, mely elengedhetetlen a végbél betegségek pontos diagnosztizálásához. A vizsgálat...

bővebben
Hogyan gyógyítható az aranyér?

Hogyan gyógyítható az aranyér?

Mielőtt megválaszolnám a kérdést, hogy hogyan gyógyítható az aranyér, előtte nem árt tisztában lenni azzal, hogy pontosan mi az aranyér. Nem minden esetben betegség, hiszen valójában a végbél környékén található vénás érhálózat összefoglaló elnevezése. Feladata, hogy...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!