A gasztroenterológus és a dietetikus egymáshoz közel álló szakmák, gyakran dolgoznak együtt, egymást segítve. Mindkettő a táplálkozással, az emésztőrendszer működésével foglalkozik. Ebben a cikkben segítünk eligazodni abban, hogy gasztroenterológus, vagy dietetikus segítsége szükséges, illetve mikor kihez kell fordulni.

 

Mivel foglalkozik a gasztroenterológus?

A gasztroenterológia a belgyógyászatból származó szakterület, melynek doktora a gasztroenterológus. Feladatai közé tartozik az emésztőrendszer működésének ismerete, valamint problémáinak, betegségeinek diagnosztizálása és kezelése. A gasztroenterológián a nyelőcső, a gyomor, az epe, a máj, a vékony- és vastagbél, valamint a hasnyálmirigy okozta panaszok kivizsgálását és gyógyítását végzik.

 

Milyen panaszokkal kell gasztroenterológushoz fordulni?

Gyakorlatilag az összes emésztést érintő probléma a gasztroenterológia területéhez tartozik. A leggyakrabban gyomorégés, reflux, gyomorfájdalom, hasmenés, állandó puffadás stb. panaszokkal keresik fel a gasztroenterológusokat. Fontos azonban, hogy első körben a háziorvost kell felkeresni. A háziorvosi vizsgálat után, amennyiben a háziorvos idokoltnak látja, beutalja a beteget a gasztroenterológiára.

 

Milyen vizsgálatokat végeznek?

A gasztroenterológus szakorvosok többféle vizsgálatot végezhetnek. A leginkább ismertek, amelyektől mindenki retteg, a vastagbél, valamint a gyomor tükrözéses vizsgálata. Valóban kellemetlen vizsgálatok, azonban nagyon sok helyen már bódításban, vagy altatásban is végzik és a legtöbb esetben mindössze néhány percig tart.

A vizsgálatok ugyan kellemetlenek, de nagyon fontosak. Sok esetben életet is menthetnek, valamint segítenek a panaszokat okozó betegség pontos meghatározásában, amely nélkülözhetetlen a hatékony kezeléshez. A tükrözés során, amennyiben valamilyen elváltozás található megtörténhet a mintavétel is, mely segítségével szövettani vizsgálat végezhető.

A gyomor és vastagbél tükrözésén kívül számos egyéb vizsgálatot is végezhet a gasztroenterológus. A teljesség igénye nélkül laborvizsgálatokat (vér, vizelet, széklet), képalkotó vizsgálatokat (röntgen, ultrahang, CT, MR, kapszula endoszkópia), és egyéb funkcionális vizsgálatokat is végezhetnek.

A vizsgálatok alapján meghatározzák a tüneteket kiváltó problémát, és megkezdik a kezelést. A kezelés gyógyszeres terápiából, életmódbeli változtatásokból áll. Szükség esetén a beteget tovább küldhetik más szakorvosokhoz is.

 

Mivel foglalkozik a dietetikus?

A dietetika a táplálkozás tudománya, szakértője pedig a dietetikus. Feladata az egyéni igényekre szabott egészséges étrend összeállítása. Betegség esetén fontos szerepe van a táplálkozásnak, amelyet a dietetikus úgy állít össze az orvosok által meghatározott betegség alapján, hogy maximálisan támogassa a gyógyulást. Gyakran szükséges dietetikus segítsége étrend összeállításához valamilyen tápanyagallergia, vagy cukorbetegség esetén, illetve az emésztőrendszert érintő problémák kezelése, de a széklet állagának rendezése során is nélkülözhetetlen szerepe van a megfelelő táplálkozásnak.

Nem csak betegség esetén lehet szükség dietetikus segítségére. Az egészséges emberek is gyakran kérik dietetikusok segítségét, amennyiben valamilyen okból kifolyólag változtatni szeretnétek étkezési szokásaikon. A biztonságos és tartós fogyásban, vagy súlygyarapításban, illetve a sportolók optimális tápanyag bevitelének meghatározásában is nagy szerepe van. A dietetikus lényegében táplálkozási szakértő, aki az egyéni igények szerinti étrend összeállításában segédkezik.

 

Gasztroenterológus, vagy dietetikus?

A fentiek alapján könnyű eldönteni, hogy gasztroenterológus, vagy dietetikus segítségét kérjük. Amennyiben valamilyen emésztéssel kapcsolatos panaszunk van, keressük fel háziorvosunkat, aki szükség esetén továbbküld a megfelelő szakrendelésre. Ha már van diagnózis, vagy nincsen panaszunk, csak egyszerűen változtatni szeretnénk étkezésünkön, diétához, vagy sport mellé megfelelő táplálkozáshoz segítséget kérni, a dietetikus lesz segítségünkre.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!