Mielőtt megválaszolnám a kérdést, hogy hogyan gyógyítható az aranyér, előtte nem árt tisztában lenni azzal, hogy pontosan mi az aranyér. Nem minden esetben betegség, hiszen valójában a végbél környékén található vénás érhálózat összefoglaló elnevezése. Feladata, hogy segítsen visszatartani a székletet és a gázokat, azaz bezárja a végbélnyílást. Alapesetben tehát nem betegség, de azzá válhat.

Az aranyeres problémákról igen gyakran az aranyér műtét jut eszébe sokaknak, pedig a legtöbb esetben ez elkerülhető. Mielőtt megválaszolnák azt a kérdést, hogy hogyan gyógyítható az aranyér, fontos tisztázni, hogy külső, vagy belső aranyér problémák okozzák a tüneteket, és mennyire súlyos az aranyér állapota. Másrészt aranyeres panaszt sokféle végbélbetegség okozhat, a teljesen átmeneti, ártalmatlan problémától egészen a végbélrákig.

Ezt teljes biztonsággal csak proktológiai vizsgálattal lehet megállapítani, mely után megállapítható, hogy hogyan gyógyítható az aranyér, mi okozza, és milyen kezeléssel lehet megszüntetni a problémát.

 

Hogyan gyógyítható az aranyér külső aranyér okozta panaszok esetén?

A külső aranyér legtöbbször a végbélnyílás szélén hirtelen kialakuló vérrög, mely kellemetlen, feszítő, fájó érzettel jelentkezik. Egy érzékeny csomót eredményez a végbél szélén, ami néhány hétig érintésre fájdalmas lehet. Az erősebb, állandó fájdalom általában néhány napig tart, míg a bőr kellően kitágul és megszűnik a feszítés. A kezdeti fájdalmas tünetek enyhíthetők jegeléssel, ülőfürdőkkel, kenőcsökkel.

A legtöbb esetben elmúlik magától, a helyén a vérrög felszívódása után bőrnyúlvány maradhat, amelyben újra kialakulhat aranyér, valamint higiéniai, esztétikai problémákat okozhat és műtéti eltávolítása szükségessé válhat.

A valódi külső aranyérben a bőr alatt kitágult erek találhatóak, melyek nyomásra vagy akár anélkül is, vérrel duzzadnak meg. Ezek leginkább kényelmetlenek, tisztálkodási problémát okoznak, fájdalmat, vérzést kevésbé. Amennyiben indokolt, ezek eltávolítása is javasolt.

A kezdeti, fájdalmas tünetek idején azonnali enyhülést jelenthet a külső aranyér kimetszése, mely helyi érzéstelenítésben végzett eljárás, és nem igényel kórházi befekvést. A műtét után többnyire azonnal enyhül a fájdalom, és minimális utókezeléssel könnyen és gyorsan, nyomtalanul elmúlik a probléma. (A külső aranyér kezeléséről már egy korábbi cikkben írtam.) A rostban gazdag diéta bevezetésével és megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztással, valamint rendszeres testmozgással jó eséllyel elkerülhető az újbóli kialakulása.

 

Hogyan gyógyítható a belső aranyér?

Az, hogy hogyan gyógyítható az aranyér, annak függvénye, hogy milyen súlyos állapotú, és mennyi belső aranyérről van szó. A belső aranyér okozta panaszokat négy stádiumba sorolhatjuk. A kezelés az életmódbeli változtatásoktól, testmozgás bevezetésétől kezdve a gyógyszeres kezeléseken át, a műtéti eltávolításig terjed.

Az első stádiumban lévő belső aranyér, amely még csak időnként jelentkezik vérzéssel, és nem jár fájdalommal, általában életmódbeli változtatásokkal, rostban gazdag diétával, kellő folyadékbevitellel és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel problémamentessé tehető. A rostban gazdag táplálkozás, a kellő folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás minden stádiumban lévő belső aranyér panasz esetén szükséges.

A második és harmadik fázisban lévő aranyér esetében az aranyér kilóg a végbélből, de magától visszahúzódik, vagy kézzel visszatehető. A kezelése a nem kimetszéses orvosi eljárásokkal történik. Ilyen kezelések a gyűrűzés, ultrahangos alátöltés, injekciók alkalmazása, vagy az infravörös égetés lehet.

A negyedik stádiumú aranyeret igen gyakori vérzés, váladékozás jellemzi. Az aranyér ilyenkor már folyamatosan kilóg a végbélből, és kézzel sem helyezhető vissza. A negyedik stádiumban válik szükségessé az aranyér műtéti úton való eltávolítása. A műtét gumigyűrűzéssel kombinálva is történhet, helyi érzéstelenítésben végzett eljárás. Kórházi befekvést nem igényel. A belső aranyér kezeléséről itt olvashat részletesen.

A körkörösen előeső belső aranyereket sok esetben körvarrógéppel távolítják el.

Bármelyik fajta aranyér is okozza a problémákat, mindenképpen szükséges egy proktológus felkeresése, mielőtt arról lehetne beszélni, hogy hogyan gyógyítható az aranyér. Az aranyér-szerű tünetek hátterében más, súlyosabb problémák is állhatnak, amelyet egy aranyér vizsgálat teljes bizonyossággal megállapíthat.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér ellen

Aranyér ellen

Az aranyér betegség egy igazi civilizációs népbetegség, nagyon sok embert érint kisebb nagyobb mértékben. Hátterében a legtöbbször a felgyorsult életmódból fakadó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, a hirtelen fellépő túlzott fizikai megterhelés, a...

bővebben
Aranyér torna

Aranyér torna

Az aranyér napjaink népbetegsége, melynek hátterében a helytelen táplálkozás, a rossz székelési szokások, a mozgásszegény, ülő életmódból adódó túlsúly, valamint a medencealapi izmok gyengesége, nem megfelelő működése áll. Az aranyeres panaszok életmódváltással sok...

bővebben
Aranyér műtét

Aranyér műtét

Az aranyér okozta panaszokról sokaknak egyből az aranyér műtét jut eszükbe, pedig az aranyér, ha időben orvoshoz fordulnak vele, nem igényel műtéti beavatkozást. A legtöbb esetben életmódbeli változtatásokkal, egészséges étrend bevezetésével, rendszeres mozgással és...

bővebben
Aranyér kezelése gyógynövényekkel

Aranyér kezelése gyógynövényekkel

Az aranyeres panaszok jelentkezésekor a tünetek, panaszok különféle gyógynövényekkel is enyhíthetőek. Az aranyér kezelése gyógynövényekkel leginkább csak a tünetek enyhítésére szolgálnak, és nem helyettesítik a szakorvosi vizsgálatot. Aranyeres panaszok megjelenésekor...

bővebben
Aranyér fájdalomcsillapítás

Aranyér fájdalomcsillapítás

Az aranyér egyik tünete a vérzés, viszketés, váladékozás mellett lehet a fájdalom. Az aranyér fájdalomcsillapítás fontos lépés az aranyér kezelésében. A fájdalomcsillapítás segítségével, a kellemetlenségek enyhítésével elérhetjük, hogy a beteg minél előbb visszanyerje...

bővebben
Aranyér visszahelyezése otthon

Aranyér visszahelyezése otthon

Az aranyér sok embert érint, és számos kellemetlen tünetet produkál. A kilógó aranyér roppant zavaró, idegentest érzetet kelt, és könnyen sérülhet is, mely váladékozást, vérzést, viszketést és fájdalmat okozhat. Az aranyér visszahelyezése otthon is lehetséges, de nem...

bővebben
Aranyér kezelése házilag

Aranyér kezelése házilag

Az aranyér napjaink egyik népbetegsége, nagyon sok embert érintenek az aranyér okozta kellemetlenségek. Sokan csak előrehaladott, nem szűnő panaszok esetén fordulnak szakemberhez, és otthon próbálják megoldani a problémát. Az aranyér kezelése házilag is megkezdhető,...

bővebben
Székrekedés kezelése

Székrekedés kezelése

A székrekedés sokak életét keseríti meg kisebb-nagyobb mértékben. Az, hogy mikor beszélhetünk székrekedésről, egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy ha legalább heti három alkalommal nem történik székletürítés, feltehetően székelési nehézségek állnak...

bővebben
Végbéltükrözés

Végbéltükrözés

A végbél panaszok kivizsgálásának az egyik legfontosabb eszköze a végbéltükrözés, azaz a rektoszkópia. A végbéltükrözéssel a végbél alsó 10-20 centiméteres szakaszát lehet megvizsgálni, mely elengedhetetlen a végbél betegségek pontos diagnosztizálásához. A vizsgálat...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!