Mielőtt megválaszolnám a kérdést, hogy hogyan gyógyítható az aranyér, előtte nem árt tisztában lenni azzal, hogy pontosan mi az aranyér. Nem minden esetben betegség, hiszen valójában a végbél környékén található vénás érhálózat összefoglaló elnevezése. Feladata, hogy segítsen visszatartani a székletet és a gázokat, azaz bezárja a végbélnyílást. Alapesetben tehát nem betegség, de azzá válhat.

Az aranyeres problémákról igen gyakran az aranyér műtét jut eszébe sokaknak, pedig a legtöbb esetben ez elkerülhető. Mielőtt megválaszolnák azt a kérdést, hogy hogyan gyógyítható az aranyér, fontos tisztázni, hogy külső, vagy belső aranyér problémák okozzák a tüneteket, és mennyire súlyos az aranyér állapota. Másrészt aranyeres panaszt sokféle végbélbetegség okozhat, a teljesen átmeneti, ártalmatlan problémától egészen a végbélrákig.

Ezt teljes biztonsággal csak proktológiai vizsgálattal lehet megállapítani, mely után megállapítható, hogy hogyan gyógyítható az aranyér, mi okozza, és milyen kezeléssel lehet megszüntetni a problémát.

 

Hogyan gyógyítható az aranyér külső aranyér okozta panaszok esetén?

A külső aranyér legtöbbször a végbélnyílás szélén hirtelen kialakuló vérrög, mely kellemetlen, feszítő, fájó érzettel jelentkezik. Egy érzékeny csomót eredményez a végbél szélén, ami néhány hétig érintésre fájdalmas lehet. Az erősebb, állandó fájdalom általában néhány napig tart, míg a bőr kellően kitágul és megszűnik a feszítés. A kezdeti fájdalmas tünetek enyhíthetők jegeléssel, ülőfürdőkkel, kenőcsökkel.

A legtöbb esetben elmúlik magától, a helyén a vérrög felszívódása után bőrnyúlvány maradhat, amelyben újra kialakulhat aranyér, valamint higiéniai, esztétikai problémákat okozhat és műtéti eltávolítása szükségessé válhat.

A valódi külső aranyérben a bőr alatt kitágult erek találhatóak, melyek nyomásra vagy akár anélkül is, vérrel duzzadnak meg. Ezek leginkább kényelmetlenek, tisztálkodási problémát okoznak, fájdalmat, vérzést kevésbé. Amennyiben indokolt, ezek eltávolítása is javasolt.

A kezdeti, fájdalmas tünetek idején azonnali enyhülést jelenthet a külső aranyér kimetszése, mely helyi érzéstelenítésben végzett eljárás, és nem igényel kórházi befekvést. A műtét után többnyire azonnal enyhül a fájdalom, és minimális utókezeléssel könnyen és gyorsan, nyomtalanul elmúlik a probléma. (A külső aranyér kezeléséről már egy korábbi cikkben írtam.) A rostban gazdag diéta bevezetésével és megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztással, valamint rendszeres testmozgással jó eséllyel elkerülhető az újbóli kialakulása.

 

Hogyan gyógyítható a belső aranyér?

Az, hogy hogyan gyógyítható az aranyér, annak függvénye, hogy milyen súlyos állapotú, és mennyi belső aranyérről van szó. A belső aranyér okozta panaszokat négy stádiumba sorolhatjuk. A kezelés az életmódbeli változtatásoktól, testmozgás bevezetésétől kezdve a gyógyszeres kezeléseken át, a műtéti eltávolításig terjed.

Az első stádiumban lévő belső aranyér, amely még csak időnként jelentkezik vérzéssel, és nem jár fájdalommal, általában életmódbeli változtatásokkal, rostban gazdag diétával, kellő folyadékbevitellel és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel problémamentessé tehető. A rostban gazdag táplálkozás, a kellő folyadékfogyasztás és a rendszeres testmozgás minden stádiumban lévő belső aranyér panasz esetén szükséges.

A második és harmadik fázisban lévő aranyér esetében az aranyér kilóg a végbélből, de magától visszahúzódik, vagy kézzel visszatehető. A kezelése a nem kimetszéses orvosi eljárásokkal történik. Ilyen kezelések a gyűrűzés, ultrahangos alátöltés, injekciók alkalmazása, vagy az infravörös égetés lehet.

A negyedik stádiumú aranyeret igen gyakori vérzés, váladékozás jellemzi. Az aranyér ilyenkor már folyamatosan kilóg a végbélből, és kézzel sem helyezhető vissza. A negyedik stádiumban válik szükségessé az aranyér műtéti úton való eltávolítása. A műtét gumigyűrűzéssel kombinálva is történhet, helyi érzéstelenítésben végzett eljárás. Kórházi befekvést nem igényel. A belső aranyér kezeléséről itt olvashat részletesen.

A körkörösen előeső belső aranyereket sok esetben körvarrógéppel távolítják el.

Bármelyik fajta aranyér is okozza a problémákat, mindenképpen szükséges egy proktológus felkeresése, mielőtt arról lehetne beszélni, hogy hogyan gyógyítható az aranyér. Az aranyér-szerű tünetek hátterében más, súlyosabb problémák is állhatnak, amelyet egy aranyér vizsgálat teljes bizonyossággal megállapíthat.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Simon Balázs

Dr. Simon Balázs

proktológus, sebész szakorvos

A Szegedi Tudományegyetemen végeztem orvosként és angol orvosi szakfordító- és tolmácsként.
A proktológiával már sebész éveim eleje óta foglalkozom. 2020-ban szakvizsgáztam sebészetből kiváló minősítéssel. A szakvizsga előtt megfordultam a már akkor felfelé ívelő magánellátás több területén és rengeteg tapasztalatot szereztem kommunikációból, sokat tanultam a kiegyensúlyozott, partnerségen alapuló orvos-beteg kapcsolatról.
A klasszikus proktológia eszköztára mára kiszélesedett, a nagyobb műtéteket egyre inkább a műtét nélküli megoldások előzik meg, váltják fel. Rendeléseimen arra törekeszem, hogy … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Lézeres aranyérműtét Budapest

Lézeres aranyérműtét Budapest

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Aranyér lézeres kezelése

Aranyér lézeres kezelése

Az aranyér betegség egy igen kellemetlen probléma. Előrehaladt állapotában szükség lehet műtét elvégzésére, melyre az aranyér lézeres kezelése egy kíméletes, biztonságos és gyors gyógyulást kínáló megoldás. A korábban végzett, aranyér lézeres eltávolítása nem...

bővebben
Lézeres aranyér műtét

Lézeres aranyér műtét

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Az aranyér tüneteinek enyhítésére számtalan vény nélkül is kapható kenőcs, krém, vagy kúp kaphatók a patikákban. A két leginkább ismert talán a Sperti vagy Reparon végbélkúpja és végbélkenőcse. Mielőtt azonban döntene, hogy Sperti, vagy Reparon, érdemes megismerni a...

bővebben
Szódabikarbóna aranyérre?

Szódabikarbóna aranyérre?

Az aranyeres panaszokat gyakran házilag akarják megoldani, mert félnek a vizsgálattól, és sok tévhit is kering az aranyér gyógyításának módszereivel kapcsolatban.  Az aranyér kezelésével kapcsolatban számtalan népi gyógymód és praktika terjed. Az egyik ilyen a...

bővebben
Aranyér visszanyomása

Aranyér visszanyomása

Az aranyér sokak mindennapjait nehezíti meg. Az előesett, kitüremkedő belső aranyér esetén szükséges lehet az aranyér visszanyomása. Vannak azonban olyan esetek, mikor az aranyér visszanyomásával próbálkozni nem csak fájdalmas, de teljesen felesleges és veszélyes is...

bővebben
Aranyér fájdalom

Aranyér fájdalom

Az aranyér okozta problémák sokak mindennapjait nehezíti meg. Napjainkra igazi népbetegséggé vált, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak, és a mozgásszegény, rendszerint ülő életmódnak. Az aranyér betegség kialakulását többféle tünet is kíséri, melyek közül az egyik...

bővebben
Aranyér ellen

Aranyér ellen

Az aranyér betegség egy igazi civilizációs népbetegség, nagyon sok embert érint kisebb nagyobb mértékben. Hátterében a legtöbbször a felgyorsult életmódból fakadó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, a hirtelen fellépő túlzott fizikai megterhelés, a...

bővebben
Aranyér torna

Aranyér torna

Az aranyér napjaink népbetegsége, melynek hátterében a helytelen táplálkozás, a rossz székelési szokások, a mozgásszegény, ülő életmódból adódó túlsúly, valamint a medencealapi izmok gyengesége, nem megfelelő működése áll. Az aranyeres panaszok életmódváltással sok...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!