Az inkontinenciáról a legtöbbször a vizelet visszatartási problémák jutnak az eszünkbe, pedig legalább ugyanannyira fontos lenne beszélni a széklet inkontinenciáról is. Sokan kellemetlennek érzik a problémát, és inkább nem fordulnak vele orvoshoz, pedig magától a legritkább esetekben múlik el.

Elsősorban az idősebb korosztályt érinti az inkontinencia problémája, de előfordulhat fiatalabbaknál is betegségek, sérülések esetén. Nézzük, hogy mi a széklet inkontinencia fogalma, és melyek kialakulásának okai!

 

A széklet inkontinencia fogalma

A széklet inkontinencia fogalma lényegében a szél és a széklet visszatartási képességének részleges, vagy súlyosabb esetekben a teljes hiányát jelenti. A beteg nem, vagy csak részlegesen érzékeli a székletürítési ingert, melynek eredménye kisebb-nagyobb balesetek lehetnek a foltos alsótól a teljes beszékelésig.

 

A széklet visszatartásáért alapesetben a végbél záróizmai, a medencefenék izmai, a gátizomzat, valamint az aranyeres párnák felelnek. A székletürítést a vastagbélben meginduló továbbító mozgás okozza. Ez indítja meg a székletet a végbél felső részéből a végbél alsó harmadába, ahol az érző idegeknek köszönhetően jelentkezik a székelési inger. Ennek az ingernek a hatására ellazulnak a záróizmok, melynek köszönhetően megtörténhet a székletürítés.

 

A székelési inger érzékelése és a záróizmok külső gyűrűjének kontrollálási képessége gyermekkorban, a szobatisztaság kialakulásánál végbemegy. Ennek a kontrollnak köszönhetően képesek vagyunk visszatartani a székletet, ha éppen nem megfelelő az időpont annak ürítésére. Ha ez a képesség valamiért sérül, akkor beszélhetünk a széklet inkontinenciáról.

 

Széklet inkontinencia kialakulása

A leggyakrabban a végbél záróizomzatának gyengesége okozza a problémát, mely lehet korral járó probléma, de valamilyen sérülés, vagy rendellenesség is okozhatja. A széklet inkontinencia kialakulásának a leggyakrabban előforduló oka a hüvelyi szülés, mely során sérül a végbél záróizma is, így a széklet visszatartás képessége is csökken. Gyakori kiváltó ok még a korábbi végbél- és kismedencei műtétek, az idegkárosodás, a székrekedés, a hasmenés, az aranyér, a végbél előesés, vagy végbélsérv, de az anális szex is kialakíthatja a problémát. További információkat a kiváltó okokról ide kattintva talál.

 

A széklet inkontinencia fajtái

A széklet inkontinenciának két fajtáját különböztethetjük meg, a késztetéses inkontinenciát és a passzív inkontinenciát. Késztetéses inkontinenciáról beszélhetünk, ha a beteg érzi a székelési ingert, de nem tudja visszatartani, szinte rögtön ürítenie kell. Ilyenkor a lehető legrövidebb időn belül menni kell a wc-re, ami vagy sikerül, vagy nem. A mindennapokban nagyon megnehezíti az életet, hiszen sokszor nem oldható meg az azonnali mellékhelyiség használat.

 

A passzív széklet inkontinencia esetén a beteg egyáltalán nem érzékeli a székelési ingert. A széklet szivárog, nyomot hagy a fehérneműn. Súlyosabb esetekben minden előjel nélkül távozik, amely ellehetetleníti a mindennapokat. Hátterében általában valamilyen komolyabb idegrendszeri probléma, demencia, székletrögök vagy valamilyen végbél betegség áll.

 

A széklet inkontinenciában szenvedők gyakran esnek depresszióba, mert nagyon kellemetlen betegség. Nem beszélnek róla, sok esetben még az orvost sem merik felkeresni a problémával, mert szégyenlik azt. Ez a legrosszabb, amit tenni lehet. A betegség esetén mielőbbi, a széklet inkontinencia kivizsgálásában járatos szakorvosi segítséget kell kérni, hogy a kiváltó okot megszüntethessük.

Olvassa el azt is, hogyan lehet kezelni a székletinkontinenciát!

Kollégáink ebben is állnak segítségére, további információért kattinson ide!>>

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

Proktológiai rendelést korábban 4 évig folytattam. 1979-ben születtem, Százhalombattán élek családommal, két fiú édesapja vagyok. 1997-ben érettségiztem a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban. Már a gimnáziumi évek alatt készültem az orvosi hivatásra, érettségi után azonnal jelentkeztem és felvételt nyertem a Semmelweis Egyetemre. Tanulmányaim során érdeklődésem a manuális szakmák, azon belül sebészet felé fordult. 

Tovább >>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Széklet inkontinencia kezelése

Széklet inkontinencia kezelése

A széklet visszatartási nehézségekben szenvedők teljesen érthető okokból, minél hamarabb szeretnének megszabadulni ettől a kellemetlen problémától. A széklet inkontinencia kezelése többféle módszerrel is történhet. A legfontosabb azonban az, hogy a tünetek...

bővebben
Széklet inkontinencia kialakulása, okai

Széklet inkontinencia kialakulása, okai

A széklet inkontinencia, azaz a széklet visszatartási képesség nehézsége roppant kellemetlen állapot. A benne szenvedők mindennapjait nagyon megnehezíti, ezért minél előbb tenni kell ellene. A széklet inkontinencia okai sokfélék lehetnek, az enyhébb problémáktól a...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!