Ha kialakultak a széklettartás nehézségek, mielőbb érdemes szakorvosi segítséget kérni. Nagyon kellemetlen állapot, mert aki széklet inkontinenciában szenved, nem szívesen megy emberek közé, rossz a közérzete, és hajlamos lehet a depresszióra is. A széklet inkontinencia gyógyítása, javítása komplex feladat, sokszor orvosi feladat, ezért, ha tapasztalja magán a tüneteket, ne féljen segítséget kérni!

 

Széklet inkontinencia gyógyítás első lépése: A kiváltó ok megtalálása

A széklet inkontinencia kialakulásának hátterében a leggyakrabban a végbél záróizmainak, a gátizomzatnak, a kismedence izmainak sérülése, idegrendszeri betegségek vagy sérülések, az érző idegek nem megfelelő működése, illetve a végbél betegségei állnak. A széklet inkontinencia célzott gyógyítása csak a kiváltó ok megtalálása után indulhat meg. A szükséges kezelés az inkontinencia hátterében meghúzódó ok alapján állapítható csak meg. A széklet inkontinencia okai sokfélék lehetnek, az enyhébb problémáktól a súlyos betegségekig.

A vizsgálat egyik legfontosabb része az anamnézis (kórelőzmény) felállítása, amely kiterjed a korábbi, sérülések, műtétek, betegségek megismerésére, amely a széklettartási nehézségek hátterében állhat. Végezhető még nyomásvizsgálat, ultrahangos vizsgálat, valamint elektromiográfia. Olvassa el ezt is: széklet inkontinencia diagnosztizálásához szükséges vizsgálatok!

 

Széklet inkontinencia gyógyításának lehetséges módszerei

A széklet inkontinencia gyógyítása a probléma kialakulásának okától függ. Mint minden végbél betegség esetén, a széklet inkontinencia gyógyításában is fontos szerepet játszik a megfelelő diéta és az aktív életmód kialakítása. A rostban gazdag, egészséges, nem irritáló élelmiszerek fogyasztása, és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel biztosítása fontos szerepet játszik a széklettartási nehézségek kezelésében. A megfelelő étrend hatására a széklet megfelelő állagú, nem irritáló és rendszeres lesz, mely más önmagában sokat segíthet a probléma megszüntetésében.

Amennyiben a problémát az izmok gyengesége, sérülése, az izmok és a beidegzés nem megfelelő működése okozza, szükséges az izmok erősítése, működésének javítása, összehangolása. Az állapot javítására az egyszerű kismedencei tornánál hatékonyabb, a kivizsgálás után egyénre szabott Biofeedback tréninget javasolt alkalmazni, amellyel a széklet inkontinencia sok esetben már egy négy alkalmas kezeléssel is jelentősen javítható, vagy akár teljesen tünetmentessé is tehető. A tréning során a felhelyezett műszerek eredményei, visszajelzése alapján elsajátítható az izmok helyes működése, mely rövid időn belül rögzül, így az izmok megfelelően tudják ellátni majd funkciójukat.

A súlyos izomsérülések okozta széklet inkontinencia kezelése során akár műtét is szükségessé válhat, de előtte mindenképpen javasolt az életmódbeli változtatások bevezetése után a Biofeedback tréninget alkalmazni. Amennyiben szükségessé válik a műtéti kezelés, a tréning mind előtte, mind utána javasolt az izmok minél magasabb fokú regenerációja, összehangolása, rehabilitációja érdekében.

A széklet inkontinencia gyógyítása egyáltalán nem lehetetlen feladat, sőt jó eséllyel tünetmentessé tehető, vagy jelentősen javítható az állapot. A probléma pontos okának megtalálásához, a tüneteket okozó más betegségek kizárásához mindenképpen szükséges proktológus szakorvos segítségét kérni. A pontos diagnózis felállításához fel kell keresni egy kismedencei biofeedback segített EMG vizsgálatot is végző proktológust, mely után a széklet inkontinencia gyógyítása megkezdhető.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Széklettartási probléma

Széklettartási probléma

Normál esetben a székelés a mindennapi rutinunk része és már gyermekkorban megtanuljuk visszatartani a székletet addig, míg nyugodt körülmények között elvégezhetjük szükségleteinket. A széklet visszatartásának képessége teljesen természetes, anélkül történik, hogy...

bővebben
Széklet inkontinencia fogalma, fajtái

Széklet inkontinencia fogalma, fajtái

Az inkontinenciáról a legtöbbször a vizelet visszatartási problémák jutnak az eszünkbe, pedig legalább ugyanannyira fontos lenne beszélni a széklet inkontinenciáról is. Sokan kellemetlennek érzik a problémát, és inkább nem fordulnak vele orvoshoz, pedig magától a...

bővebben
Széklet inkontinencia kezelése

Széklet inkontinencia kezelése

A széklet visszatartási nehézségekben szenvedők teljesen érthető okokból, minél hamarabb szeretnének megszabadulni ettől a kellemetlen problémától. A széklet inkontinencia kezelése többféle módszerrel is történhet. A legfontosabb azonban az, hogy a tünetek...

bővebben
Széklet inkontinencia kialakulása, okai

Széklet inkontinencia kialakulása, okai

A széklet inkontinencia, azaz a széklet visszatartási képesség nehézsége roppant kellemetlen állapot. A benne szenvedők mindennapjait nagyon megnehezíti, ezért minél előbb tenni kell ellene. A széklet inkontinencia okai sokfélék lehetnek, az enyhébb problémáktól a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!