A végbélből jövő váladék igen kellemetlen. Zavaró érzés, mely az egész napot végig kísérheti, diszkomfort érzést okoz. Sok esetben kellemetlen szaggal is járhat, mely lelki problémákhoz is gyakran vezet. A végbél váladékozás okai sokfélék lehetnek.

 

Végbél váladékozás okai: végbélgyulladás, irritáció

 

A végbél váladékozás okai közül igen gyakori a végbél gyulladása miatt kialakuló váladékozás. A problémát előidézheti a nem megfelelő táplálkozás. A savas, alkoholos italok, a fűszeres, nehéz, zsíros vagy nem tolerált ételek rendszeres fogyasztása, emésztési probléma is irritálhatja a végbelet, amelynek hatására begyullad, és váladékozás jelentkezhet. Nem csak a táplálkozással bevitt anyagok okozhatják az irritációt. A tisztálkodó szerek okozta bőrirritáció is igen gyakori oka a végbélnyílás váladékozásának.

 

Végbélgyulladás, és így végbél váladékozás is kialakulhat még bakteriális, gombás és vírusos fertőzések, paraziták jelenléte miatt is. Igen gyakori, hogy a gyulladás más betegségek tüneteként jelentkezik, mint például a Crohn betegség. Előfordulhat még cukorbetegség, akár leukémia, gyógyszerek, vagy kezelések (például: sugárkezelés) mellékhatásaként is.

 

Végbél váladékozás sipoly miatt

 

A végbélsipoly (fistula ani) is a végbél váladékozás okai között szerepel. Lényegében egy kóros összeköttetést jelent a végbél és a külső felület (bőr) között. A végbélsipoly gyakran tályog után alakul ki. A tályog fájdalommal, gyakran magas lázzal, hidegrázással jelentkezik, így könnyű felismerni. Kifakadása esetén sipoly alakulhat ki, mely a végbélváladékozást okozhatja.

 

A tályog igen veszélyes állapot, életveszélyes is lehet, mindenképpen orvosi beavatkozás (műtét) szükség a megszüntetésükhöz. A sipolynak általában igen apró nyílása vagy nyílásai vannak a külvilág felé, ezért saját magunkon sokszor lehetetlen észrevenni. A tünetei alapján lehet felismerni, melyek megléte esetén a legrövidebb időn belül fel kell keresni egy szakorvost. A végbélsipoly miatti végbél váladékozás általában kellemetlen szagú, sárgás, gennyes, székletes váladékkal jelentkezik. A váladék lehet véres is, mennyisége eltérő. A folyamatos nedvességtől irritáció alakulhat ki, mely égő, viszkető érzéssel jár. Sipoly esetén a végbél váladékozás mindig ugyanarról a pontról, a sipoly nyílásából vagy nyílásaiból származik.

 

Végbél váladékozás okai: végbélrepedés, aranyér

 

A végbél váladékozás okai között az aranyér és a végbélrepedés is igen gyakori. A végbélrepedés okozta váladékozást viszonylag könnyű megkülönböztetni az aranyér okozta váladékozástól. A végbélrepedés rögtön intenzív, szúrás szerű fájdalommal jelentkezik, melyet gyakran kísér vérzés, hosszú távon váladékozás. A végbélrepedés egy hirtelen kialakuló probléma, amikor valami (általában kemény, száraz széklet) felsérti a végbelet.

 

Az aranyérnek két fajtája van, a belső és a külső aranyér. A belső aranyér okozta végbélpanaszok leginkább lassabban alakulnak ki. Az enyhe aranyér nem jár fájdalommal, a probléma meglétét első stádiumban a véres wc papír, véres széklet jelzi. A probléma hátterében az aranyeres párnák sérülése áll.

Az aranyeres párnák szerepe, hogy a végbél zárását segítsék. Vérrel telt állapotban légmentesen lezárják a végbelet, útját állva a székletnek és a gázoknak. Ha sérül az aranyér, nem tudja ellátni funkcióját, így nem zárja le teljesen a végbelet, mely végbél váladékozást eredményezhet. Előrehaladott állapotban lévő belső aranyér esetében, mikor az aranyér folyamatosan előesett állapotban (kilóg a végbélből) van, maga a gyulladt aranyér is lehet a végbél váladékozás kiváltó oka.

 

A külső, rögös aranyér is szerepelhet a végbél váladékozás okai között. A külső, rögös aranyér a végbélnyílás szélén hirtelen alakul ki. Feszítő, fájó érzettel jelentkezik, kézzel is kitapintható, érintésre érzékeny csomó. Könnyen sérülhet, mely vérzést, váladékozást is okozhat.

 

Széklet inkontinencia miatti végbél váladékozás

 

A végbél váladékozás hátterében széklet inkontinencia is állhat. A székletinkontinencia a széklet és a gázok visszatartási képességnek részleges, vagy súlyos esetekben a teljes hiányát jelenti. A széklet visszatartásában a medencefenék izmainak, a gátizomzatnak, a végbél záróizmainak, azok beidegzésének és az aranyeres párnáknak van szerepe. A probléma kialakulásában általában a záróizmok gyengesége, sérülése áll. Sok esetben idős korban alakul ki, de nem csak az idős korosztályt érintheti.

 

Sérülés is állhat a hátterében. Kialakulhat hüvelyi szülés következtében is, melynek során sérülhetnek a végbél záróizmai. Idegrendszeri problémák, gerincsérülés is okozhatja, melynek során sérülnek az idegek. Bármely ok is álljon a záróizmok funkciójának zavara mögött, a probléma kisebb-nagyobb “baleseteket” és folyamatos váladékozást okozhat.

 

Végbélpolip, daganat okozta végbél váladékozás

 

A végbélpolip a végbél jóindulatú elváltozása. A 30 feletti korosztály kb. 30%-át érinti, de sok esetben észrevétlen marad. Kialakulásának minden okát nem ismeri az orvostudomány, de elsődleges szerepet játszik kialakulásában a genetikai hajlam, de sérülések, gyulladások után is kialakulhat. Általában véletlenül derül fény meglétére más okból végzett vizsgálat során. Sokáig nem okoz semmilyen panaszt, jó ideig nem okoz fájdalmat. Meglétét általában idegentest érzés, székelési érzet, előesés jelezheti, valamint okozhat nyákos székletet és kialakulhat miatta végbél váladékozás is. A fájdalom nagyra nőtt polip, vagy polipok esetén jelentkezik, általában székelés során.

 

A végbélpolip ugyan nem jelent nagy problémát, azonban kialakulhat belőle rosszindulatú daganat, mely már sokkal komolyabb problémát okoz, és onkológiai ellátást igényel. A végbélpolipot sok esetben felfedezéskor el is távolítják, és szövettani vizsgálatot is végeznek, hogy kizárható legyen a rosszindulatú daganatos megbetegedés. Ezt követően rendszeresen szükséges kontroll vizsgálatokon részt venni, mert a polip hajlamos a kiújulásra.

 

Végbél váladékozás kezelése

 

A végbél váladékozás okai nagyon sokrétűek, így a kezelést mindig a tünetet okozó probléma megszüntetésének érdekében kell megválasztani. Bármilyen ok is álljon a végbél váladékozás mögött, néhány életmódbeli változtatás szinte biztosan szükséges lesz. A végbél betegségeinek kialakulásának hátterében sok esetben a helytelen életvitel áll. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a helytelen tisztálkodási és székelési szokások számos problémát okozhatnak, melyek a végbél váladékozását okozhatják.

 

A rostban gazdag, egészséges élelmiszerek fogyasztásával, a cukros, zsíros, fűszeres, feldolgozott élelmiszerek kerülésével sokat tehetünk bélrendszerünk egészsége érdekében. Fontos figyelni a kellő mennyiségű folyadékbevitelre is, mely hozzájárul szervezetünk, és így a bélrendszerünk optimális működéséhez. A napi rendszerességű, könnyed, nem megerőltető mozgás bevezetése is jótékony hatással van szervezetünkre, és az emésztésünket, anyagcserénket is segíti. A helyes táplálkozás és a mozgás bevezetésével a túlsúly is csökkenthető, mely szintén hasznos a végbél betegségeinek kezelésében, vagy a problémák kialakulásának elkerülésében.

 

A kiváltó ok megszüntetéséhez gyakran elegendő lehet az életmódváltás és a diéta bevezetése, valamint szükség esetén gyógyszerek, kúpok, kenőcsök alkalmazása. Súlyosabb problémák esetén különféle műtéti beavatkozások lehetnek szükségesek, annak függvényében, hogy mi okozza a végbél panaszokat.

 

A végbél váladékozás okai sokfélék lehetnek, az egészen enyhe, könnyen kezelhető problémáktól kezdődően egészen a komoly beavatkozásokat igénylő betegségekig. A kellemetlen tünet hátterét csak szakorvosi vizsgálattal lehet pontosan megállapítani, így mindenképpen szükséges felkeresni egy szakorvost. A végbél váladékozás csak egy tünet, hátterében valamilyen probléma áll, melynek megszüntetéséhez orvosi segítség szükséges. Ha rendszeres váladékozást tapasztal, vagy úgy érzi valami nincs rendben, kérjen segítséget! 

 

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!