A végbélpolip egy elég gyakori probléma, a 30 év felettiek több, mint egyharmadát érinti. Idősebb korban pedig egészen gyakori elváltozás. Annak ellenére, hogy viszonylag sokaknál alakul ki a végbélpolip, meglétére általában más okból végzett vizsgálat során derül fény, gyakran teljesen tünetmentes marad. A legtöbb esetben különösebb veszélyt nem jelent, azonban előfordulhat, hogy rosszindulatú elváltozás alakul ki belőle.

 

Mi az a végbélpolip?

Polipnak az üreges szerveink, mint pl húgyhólyag, méh, gyomor, bél, stb belső részét borító nyálkahártyának kinövését nevezzük. A végbélpolip a vastagbél utolsó szakaszában, a végbélben alakul ki. A végbélpolip lényegében a végbél belső nyálkahártyája és a bőr találkozásánál a bőrben az üreg irányában létrejött kinövés, vagy kinövések.

 

Formájuk lehet nyeles, melyek vékony “száron” függenek, vagy lehetnek szélesebbek, laposabbak. Kialakulhat egy, vagy akár egyszerre nagyon sok polip is, méretük pedig nagy eltéréseket mutat. Léteznek egészen apró méretűek, és nagyra növőek egyaránt. Elsősorban a férfiaknál jelentkezik, főleg a 60 év feletti korosztálynál gyakori. Ritkán előfordulhat akár a 30-as korosztálynál is és természetesen nőknél is kialakulhat.

 

A végbélpolip kialakulásának okai

A végbélpolip kialakulásának összes okát nem ismeri az orvostudomány. Az eddigi ismeretek szerint a kialakulásában elsőszámú szerepet játszik a genetikai hajlam. Kialakulhat gyulladás, fertőzés, irritáció, sérülés, és más betegség következtében is. Előfordulhat rákos elfajulás kezdetekor. Az öröklött hajlamon felül a mozgásszegény életmód, a helytelen, feldolgozott élelmiszereket tartalmazó, rostban szegény táplálkozás és a dohányzás is. A helyes táplálkozás bevezetésével, a rendszeres mozgással és az egészségkárosító szokások elhagyásával megnehezíthető a végbélpolip és számos egyéb más betegség kialakulása is.

 

Végbélpolip tünetei

A végbélpolip tüneteinek jelentkezésében hasonlít az aranyérre. Egészen sokáig tünetmentes marad és semmi sem utal a jelenlétére, vagy csak minimális problémát okoz. Nagyon sok esetben más okból végzett végbéltükrözés során derül fény meglétükre.

 

A leggyakrabban vérzést, nyákos székletet, viszketést, váladékozást, előesést, idegentestérzést okoznak. Növekedésével székeléskor fájdalommal, nehéz székeléssel is járhat.

 

A végbélpolip igazi veszélye elsősorban nem az okozott kellemetlenségeket jelenti. Bizonyos polipok hajlamosak az idő múlásával rosszindulatú daganattá válni, mely súlyos problémákat okozhat. Az ilyen, rosszindulatú elváltozást kiváltó végbélpolipot karcinómának nevezzük, és onkológia ellátást igényel.

 

A végbélpolip kezelése

A végbélpolipot sok esetben felfedezésekor egyből eltávolítják, kimetszéssel. A kimetszéses eltávolítás általában helyi érzéstelenítésben fájdalommentes, és nincs szükség további kezelésekre, azonban az egészséges táplálkozás, mozgás erősen javallott.

Nagyon ritka esetekben lehet szükség komolyabb műtéti beavatkozásra, ha a polip mérete olyan nagy, hogy műtéti eltávolítást igényel. Az eltávolított végbélpolipon minden esetben szövettani vizsgálatot kell végezni, hogy kizárható legyen a daganatos, fertőző megbetegedés.

 

A szövettani vizsgálat eredményétől függetlenül, akinél egyszer végbélpolipot találtak, szükséges a rendszeres kontroll vizsgálat. A végbélpolip hajlamos a kiújulásra, ezért a polip fajtájától, mennyiségétől, és elhelyezkedésétől függően bizonyos időnként meg kell ismételni a vizsgálatot. A kontrollvizsgálat gyakoriságának szükségességét mindig a kezelőorvos határozza meg.

 

Ha a végbélpolip tüneteit tapasztalja magán, úgy érzi, hogy valami nincs rendben odalent, ne halogassa a vizsgálatot, nem fog elmúlni magától. Keressen fel egy szakorvost! A legtöbb esetben fájdalommentesen megszüntethető a probléma, és nem okoz további problémákat. Azonban, ha elhanyagolják, nem foglalkoznak vele, könnyen megnőhet és komolyabb panaszokat, vagy akár rosszindulatú daganatos elváltozásokat is okozhat. Egy orvosi vizsgálattal egy kis kellemetlenség árán nem csak a végbélpolip kezelhető, de számos egyéb, súlyos betegség is kizárható, mely hasonló tüneteket okozhat.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Állandó székelési inger okai

Állandó székelési inger okai

Az állandó székelési inger igen kellemetlenné teszi a mindennapokat. Rendszeresen azon gondolkodni, hogy valóban mennünk kell-e a wc-re, vagy csak úgy érezzük, megnehezítik a mindennapi tevékenységeket. Az állandó székelési inger okai között számos enyhébb, vagy éppen...

bővebben
Végbél váladékozás okai

Végbél váladékozás okai

A végbélből jövő váladék igen kellemetlen. Zavaró érzés, mely az egész napot végig kísérheti, diszkomfort érzést okoz. Sok esetben kellemetlen szaggal is járhat, mely lelki problémákhoz is gyakran vezet. A végbél váladékozás okai sokfélék lehetnek.   Végbél...

bővebben
Végbél szemölcs

Végbél szemölcs

A végbél szemölcs, vagy másnéven condyloma egy gyakran jelentkező probléma. Komolyabb tünetet általában nem okoz, gyakran észrevétlen marad, de súlyos kezelés nélkül bizonyos fajtái rosszindulatú daganatos megbetegedésekhez vezethetnek.   Mi az a végbél szemölcs?...

bővebben
A végbél anatómiája

A végbél anatómiája

A végbél az emésztőrendszerünk utolsó része, mely fontos szerepet tölt be mindennapjainkban. Többnyire nem gondolunk testünk ezen részére, csak ha valamilyen probléma merül fel működésében. A végbél anatómiája, működése és szerepe nagyon fontos a mindennapjainkban,...

bővebben
Végbélsérv és a végbélsérv tünetei

Végbélsérv és a végbélsérv tünetei

A végbélsérv, vagy más néven rectocele, egy igen kellemetlen, sokszor fájdalmas tüneteket produkáló betegség. Gyakran alakul ki mellette méhsüllyedés, vagy hólyagsérv is, mely tovább fokozza a kellemetlenségeket.   Mi is az a végbélsérv? A végbélsérv akkor alakul...

bővebben
Végbél gomba tünetei

Végbél gomba tünetei

A végbelet érintő problémák közül a végbél gomba, vagy annak hitt probléma is gyakran előfordul. A végbél gomba tünetei igen kellemetlenek, általában estefelé jelentkezik, de napközben is okozhat kellemetlenségeket.   Melyek a végbél gomba tünetei? A végbél gomba...

bővebben
Végbélfájdalom

Végbélfájdalom

A végbélfájdalom, orvosi nevén proctalgia, igen kellemetlen, zavaró állapot. A lakosság mintegy 20%-át érintheti kisebb-nagyobb mértékben. A tünetek idejét tekintve lehet hosszabb ideig fennálló panasz, de előfordulhat, hogy mindössze néhány percig tart, majd hosszú...

bővebben
Székrekedés kezelése

Székrekedés kezelése

A székrekedés sokak életét keseríti meg kisebb-nagyobb mértékben. Az, hogy mikor beszélhetünk székrekedésről, egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy ha legalább heti három alkalommal nem történik székletürítés, feltehetően székelési nehézségek állnak...

bővebben
Széklettartási probléma

Széklettartási probléma

Normál esetben a székelés a mindennapi rutinunk része és már gyermekkorban megtanuljuk visszatartani a székletet addig, míg nyugodt körülmények között elvégezhetjük szükségleteinket. A széklet visszatartásának képessége teljesen természetes, anélkül történik, hogy...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!