A végbélsipoly tünetei sokszor összefüggenek azzal a ténnyel, hogy egy tályog előzi meg a megjelenésüket.

De hogy mi az a sipoly? Lényegében egy cső, mely kóros összeköttetést jelöl a végbél, és általában a külső felület, a bőr között. A végbélsipoly kialakulásáért általában a bélfal izomrétegei között, ritkábban még ennél is mélyebben elhelyezkedő a végbél üregébe nyíló mirigyek gyulladása a felelős. Normál esetben ezek a mirigyváladékok spontán a végbélbe ürülnek, és a széklet útjának síkosításáért felelnek. Amikor ez eltömődik, bezáródik, a váladék nem tud kiürülni, és felgyülemlik. Ez az elsődleges, valódi sipoly a cryptoglanduláris eredet. A pangásból kialakuló gyulladás következményeképp felgyülemlő genny igyekszik eltávozni a végbél körüli szövetekben, és eközben járatokat alakít ki magának.

Leggyakrabban végbéltályogként jelentkezik, melynek kifakadása után 30-40% eséllyel sipoly marad fenn.

A tályog tünetei (nagy vörös folt, közepén lüktető duzzanattal, heves, égető fájdalom, lázas állapot, hidegrázás, fáradtság, levertség, a fájdalomtól ingerlékenység) csak a belépőt jelentik a sipoly mindennapi kihívásaiban.

Amint a tályog kifakad, megnyílik, a beteg megkönnyebbül, majd gyógyulni látszik, és ekkor megérkezik alattomosan, mélyről támadva a sipoly. Az egészen apró, alig felfedezhető sipolynyílás is igen kellemetlen tüneteket képes produkálni.

 

Nézzük, mi a helyzet a végbélsipoly tüneteivel!

  • különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból
  • bőrirritáció az állandó nedvezés miatt
  • az irritált területen csípő, fájdalmas érzés
  • az állandó jellemzően sárga váladék kellemetlen szagú, bűzös is lehet

A végbélsipoly esetében egy pontból történő váladékozás észlelhető, de elágazó, több kimeneti nyílással rendelkező sipolyoknál ez annyi pont, ahány kimeneti nyílás alakul ki a bőr felszínén.

Az ürülő bélnedv, és genny állandó kényelmetlenséget okoz, folyamatosan beszennyezi a fehérneműt. A beteg rendszerint kötéssel, betétekkel védekezhet ellene, amik cseréjét rendszeresen el kell végezni, hogy elkerülje a fent említett kellemetlen szagot.

Ugyanakkor többször előfordul, hogy viszketésen kívül a folyamatból sem a tályog kialakulását, sem a fennmaradó, vagy rendszeresen kiújuló váladékozást nem észlelik.

Térjünk rá még egy nagyon fontos részletre a tüneteket illetően!

 

Lelkileg megterhelő a végbélsipoly tüneteivel együtt élni

A gyógyulási idő hosszúsága igénybe veszi a beteg türelmét. Levertség, ingerlékenység, elkeseredettség lehet jellemző tünet.

Gondoljunk bele (vagy éppen ezt tapasztalja?) milyen lehet, ha valamink állandóan fáj, levedzik, mindig foglalkozni kell vele, mindig gondoskodást igényel. Nincs pihenő, nincs kimenő. Kezelésekre járni, és otthon is tovább kezelni a végbélsipolyt kimerítő. A mindennapok során korlátozó tényezőként hat.

Az attól való félelem, hogy átüt a ruházaton a váladék, vagy mások is észreveszik a kellemetlen szagot, gátlásokat alakítanak ki, és az életminőség romlásához vezet. Visszahúzódóvá, akár társaságkerülővé is válhat a beteg. Megváltozik a társasági élete, elszigetelődhet, magányossá válhat.

 

Van olyan kezelés, ami a végbélsipoly tüneteinek véget vet?

Aki a sipoly tüneteit észleli magán, és becsukja a szemét, vagy homokba dugja a fejét és tovább vár, vár a csodára, az akár súlyos árat is fizethet.

A legtöbb ember ilyenkor csak elodázza az orvosi vizsgálatot, és otthoni kezelgetésekbe fog. Beszerez mindenféle recept nélkül kapható csodaszert, amiről az interneten olvasott.

Ők kockáztatják az egészségüket, és az elhanyagolt, egyre elágazóbb sipoly miatt sokkal hosszabb gyógyulási időre számíthatnak az elkerülhetetlen sipoly műtét után.

Tudom, ezt nem gondolja végig sok ember, mert nincs tisztában azzal, hogy a végbélsipoly egyetlen gyógymódja a műtét. A felületes megoldások nem hoznak eredményt. Hiszen ezek csak a végbélsipoly tüneteit tudják kezelni. A probléma gyökerét nem szüntetik meg.

 

Hova vezet, ha nem fordítja vissza egy szakértő ezt a folyamatot?

Aki csak járatos a témában (beteg, és orvos), meg fogja erősíteni, hogy az idő előrehaladtával egyre rosszabb állapotba kerülő sipoly egyre bonyolultabb rendbetétele rendkívül sok időt és energiát emészt fel. A gyógyulási idő kitolódhat több hónapra, esetleg 1 évre is. Az otthoni kezelgetések ráadásul sok pénzbe kerülnek, eredmény nélkül.

A végbélsipolyok megoldása nagy szakértelmet, türelmet, gondosságot igényel. A végbélsipoly műtétek közül az orvos választja ki a megfelelőt, alapos diagnosztikát követően.

Tapasztalatom szerint a sipolyok nagyobb része (98%) nem a súlyosabb, végbélzáróizmon áthaladó, nagy roncsolással járó műtétet igénylő esethez tartozik. Sokkal gyakoribb az egyszerű, bőr felszínéhez közel eső sipoly, melynek műtétje is kisebb, gyors beavatkozást tesz lehetővé.

Az időben elkezdett kezelés hamarabb szabadítja meg a végbélsipoly kellemetlen tüneteitől, és hamarabb kapja vissza a kényelmes életét.

Végbélsipoly tüneteinek megszüntetése ügyében ön is keressen bizalommal. Jelentkezzen bátran vizsgálatra, ne halogassa a döntést. Az idő ebben az esetben nem önnek dolgozik.

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink:

 Vélemények proktológiai rendelőnkről

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Állandó székelési inger okai

Állandó székelési inger okai

Az állandó székelési inger igen kellemetlenné teszi a mindennapokat. Rendszeresen azon gondolkodni, hogy valóban mennünk kell-e a wc-re, vagy csak úgy érezzük, megnehezítik a mindennapi tevékenységeket. Az állandó székelési inger okai között számos enyhébb, vagy éppen...

bővebben
Végbél váladékozás okai

Végbél váladékozás okai

A végbélből jövő váladék igen kellemetlen. Zavaró érzés, mely az egész napot végig kísérheti, diszkomfort érzést okoz. Sok esetben kellemetlen szaggal is járhat, mely lelki problémákhoz is gyakran vezet. A végbél váladékozás okai sokfélék lehetnek.   Végbél...

bővebben
Végbél szemölcs

Végbél szemölcs

A végbél szemölcs, vagy másnéven condyloma egy gyakran jelentkező probléma. Komolyabb tünetet általában nem okoz, gyakran észrevétlen marad, de súlyos kezelés nélkül bizonyos fajtái rosszindulatú daganatos megbetegedésekhez vezethetnek.   Mi az a végbél szemölcs?...

bővebben
A végbél anatómiája

A végbél anatómiája

A végbél az emésztőrendszerünk utolsó része, mely fontos szerepet tölt be mindennapjainkban. Többnyire nem gondolunk testünk ezen részére, csak ha valamilyen probléma merül fel működésében. A végbél anatómiája, működése és szerepe nagyon fontos a mindennapjainkban,...

bővebben
Végbélsérv és a végbélsérv tünetei

Végbélsérv és a végbélsérv tünetei

A végbélsérv, vagy más néven rectocele, egy igen kellemetlen, sokszor fájdalmas tüneteket produkáló betegség. Gyakran alakul ki mellette méhsüllyedés, vagy hólyagsérv is, mely tovább fokozza a kellemetlenségeket.   Mi is az a végbélsérv? A végbélsérv akkor alakul...

bővebben
Végbél gomba tünetei

Végbél gomba tünetei

A végbelet érintő problémák közül a végbél gomba, vagy annak hitt probléma is gyakran előfordul. A végbél gomba tünetei igen kellemetlenek, általában estefelé jelentkezik, de napközben is okozhat kellemetlenségeket.   Melyek a végbél gomba tünetei? A végbél gomba...

bővebben
Végbélpolip

Végbélpolip

A végbélpolip egy elég gyakori probléma, a 30 év felettiek több, mint egyharmadát érinti. Idősebb korban pedig egészen gyakori elváltozás. Annak ellenére, hogy viszonylag sokaknál alakul ki a végbélpolip, meglétére általában más okból végzett vizsgálat során derül...

bővebben
Fistula vagy fisztula

Fistula vagy fisztula

A fisztula, vagy más néven sipoly egy roppant kellemetlen betegség. Házilagos kezelése nem lehetséges, mindenképpen orvos segítsége szükséges a betegség megszüntetéséhez. Minél korábban kér segítséget, annál egyszerűbben szüntethető meg a probléma.   Fisztula...

bővebben
Végbélfájdalom

Végbélfájdalom

A végbélfájdalom, orvosi nevén proctalgia, igen kellemetlen, zavaró állapot. A lakosság mintegy 20%-át érintheti kisebb-nagyobb mértékben. A tünetek idejét tekintve lehet hosszabb ideig fennálló panasz, de előfordulhat, hogy mindössze néhány percig tart, majd hosszú...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!