A végbélsipoly tünetei sokszor összefüggenek azzal a ténnyel, hogy egy tályog előzi meg a megjelenésüket.

A tályog tünetei (nagy vörös folt, közepén lüktető duzzanattal, heves, égető fájdalom, lázas állapot, hidegrázás, fáradtság, levertség, a fájdalomtól ingerlékenység) csak a belépőt jelentik a sipoly mindennapi kihívásaiban.

 

Amint a tályog kifakad, megnyílik, a beteg megkönnyebbül, majd gyógyulni látszik, és ekkor megérkezik alattomosan, mélyről támadva a sipoly. Az egészen apró, alig felfedezhető sipolynyílás is igen kellemetlen tüneteket képes produkálni.

 

Nézzük, mi a helyzet a végbélsipoly tüneteivel!

  • különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból
  • bőrirritáció az állandó nedvezés miatt
  • az irritált területen csípő, fájdalmas érzés
  • az állandó jellemzően sárga váladék kellemetlen szagú, bűzös is lehet

A végbélsipoly esetében egy pontból történő váladékozás észlelhető, de elágazó, több kimeneti nyílással rendelkező sipolyoknál ez annyi pont, ahány kimeneti nyílás alakul ki a bőr felszínén.

Az ürülő bélnedv, és genny állandó kényelmetlenséget okoz, folyamatosan beszennyezi a fehérneműt. A beteg rendszerint kötéssel, betétekkel védekezhet ellene, amik cseréjét rendszeresen el kell végezni, hogy elkerülje a fent említett kellemetlen szagot.

Ugyanakkor többször előfordul, hogy viszketésen kívül a folyamatból sem a tályog kialakulását, sem a fennmaradó, vagy rendszeresen kiújuló váladékozást nem észlelik.

Térjünk rá még egy nagyon fontos részletre a tüneteket illetően!

 

Lelkileg megterhelő a végbélsipoly tüneteivel együtt élni

A gyógyulási idő hosszúsága igénybe veszi a beteg türelmét. Levertség, ingerlékenység, elkeseredettség lehet jellemző tünet.

Gondoljunk bele (vagy éppen ezt tapasztalja?) milyen lehet, ha valamink állandóan fáj, levedzik, mindig foglalkozni kell vele, mindig gondoskodást igényel. Nincs pihenő, nincs kimenő. Kezelésekre járni, és otthon is tovább kezelni a végbélsipolyt kimerítő. A mindennapok során korlátozó tényezőként hat.

Az attól való félelem, hogy átüt a ruházaton a váladék, vagy mások is észreveszik a kellemetlen szagot, gátlásokat alakítanak ki, és az életminőség romlásához vezet. Visszahúzódóvá, akár társaságkerülővé is válhat a beteg. Megváltozik a társasági élete, elszigetelődhet, magányossá válhat.

 

Van olyan kezelés, ami a végbélsipoly tüneteinek véget vet?

Aki a sipoly tüneteit észleli magán, és becsukja a szemét, vagy homokba dugja a fejét és tovább vár, vár a csodára, az akár súlyos árat is fizethet.

A legtöbb ember ilyenkor csak elodázza az orvosi vizsgálatot, és otthoni kezelgetésekbe fog. Beszerez mindenféle recept nélkül kapható csodaszert, amiről az interneten olvasott.

Ők kockáztatják az egészségüket, és az elhanyagolt, egyre elágazóbb sipoly miatt sokkal hosszabb gyógyulási időre számíthatnak az elkerülhetetlen sipoly műtét után.

Tudom, ezt nem gondolja végig sok ember, mert nincs tisztában azzal, hogy a végbélsipoly egyetlen gyógymódja a műtét. A felületes megoldások nem hoznak eredményt. Hiszen ezek csak a végbélsipoly tüneteit tudják kezelni. A probléma gyökerét nem szüntetik meg.

 

Hova vezet, ha nem fordítja vissza egy szakértő ezt a folyamatot?

Aki csak járatos a témában (beteg, és orvos), meg fogja erősíteni, hogy az idő előrehaladtával egyre rosszabb állapotba kerülő sipoly egyre bonyolultabb rendbetétele rendkívül sok időt és energiát emészt fel. A gyógyulási idő kitolódhat több hónapra, esetleg 1 évre is. Az otthoni kezelgetések ráadásul sok pénzbe kerülnek, eredmény nélkül.

A végbélsipolyok megoldása nagy szakértelmet, türelmet, gondosságot igényel. A végbélsipoly műtétek közül az orvos választja ki a megfelelőt, alapos diagnosztikát követően.

Tapasztalatom szerint a sipolyok nagyobb része (98%) nem a súlyosabb, végbélzáróizmon áthaladó, nagy roncsolással járó műtétet igénylő esethez tartozik. Sokkal gyakoribb az egyszerű, bőr felszínéhez közel eső sipoly, melynek műtétje is kisebb, gyors beavatkozást tesz lehetővé.

Az időben elkezdett kezelés hamarabb szabadítja meg a végbélsipoly kellemetlen tüneteitől, és hamarabb kapja vissza a kényelmes életét.

Végbélsipoly tüneteinek megszüntetése ügyében ön is keressen bizalommal. Jelentkezzen bátran vizsgálatra, ne halogassa a döntést. Az idő ebben az esetben nem önnek dolgozik.

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink:

 Vélemények proktológiai rendelőnkről

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

Kapcsolódó további cikkek:

Sipoly kezelése otthon

Sipoly kezelése otthon

Otthon kezelné a sipolyát, de nagyon fél attól, hogy a probléma megoldása kicsúszik a kezei közül, és az otthoni kezelés nem hoz eredményt? Ebben vár segítséget ettől a cikktől? Otthon kezelné a sipolyt önmaga, mert egyszerűen fél attól, hogy proktológus szakembert...

bővebben
Végbélsipoly képek

Végbélsipoly képek

A végbélsipoly kialakulása, és műtétje képekben bemutatva. Nevezhetjük ezt egy képregénynek, hogy ön képbe kerüljön. A végbélsipoly rendszerint egy végbéltályogból alakul ki. A végbéltályog elhelyezkedése szerint többféle lehet, így a kialakult sipolyok is sokfélék. A...

bővebben
Sipoly műtét utáni sebgyógyulás

Sipoly műtét utáni sebgyógyulás

Amikor túl van az ember a sipoly műtéten, azonnal az a kérdés kezdi el foglalkoztatni, hogy a műtét után mi vár rá? Mikor, és hogyan fog meggyógyulni a seb? Fájni fog? Mennyire? Meddig? Feküdnöm kell? Egyáltalán mit tudok majd csinálni, és mit nem? Meddig kell otthon...

bővebben
Sipoly kezelése

Sipoly kezelése

Ha ön is szenved a végbélsipoly tüneteitől: különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból, bőrirritáció az állandó nedvezés miatt, az irritált területen csípő, fájdalmas érzés, az állandó jellemzően sárga váladék, mely kellemetlen szagú, bűzös is...

bővebben
Sipoly műtét utáni gyógyulási idő

Sipoly műtét utáni gyógyulási idő

Megértem, hogy fontos a gyógyulási idő tervezése, mert a munkából való kiesés, és a táppénz komolyan érinti nem csak a háztartást, de a munkáltatót is. Mivel a sipolyok nagyon sokfélék, így a gyógyulási időszak, annak jellege is sokféle. A felszínes sipolyok műtét...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!