A széklet inkontinencia kialakulásának esélye különösen megnövekedik a szülést követően, valamint az idő előrehaladtával bekövetkező fizikális állapotváltozással. A szülés és kismedencei műtétek utáni és az időskori széklet inkontinencia a két leggyakrabban előforduló eset a széklet visszatartási nehézségek között.

 

Mi is az a széklet inkontinencia?

A széklet inkontinencia a széklet visszatartásának nehézségeit jelenti. Enyhébb esetekben váladékozás jelentkezik, hasmenés esetén kisebb nagyobb balesetek történnek, mely során szükség lehet alsónemű cserére, vagy akár a teljes átöltözésre is. A komolyabb széklet visszatartási problémák esetén akár a szilárd széklet visszatartására sem képes a beteg, vagy egyáltalán nem is érzi, hogy üríteni kellene. Minden előzetes érzet kiváltása nélkül megtörténik az ürítés.

Kialakulásának hátterében a végbél záróizmainak, a medencefenék izmainak, a gátizomzat, valamint az aranyeres párnák sérülése, hibás működése, gyengesége áll. A sérülés történhet valamilyen fizikai behatásra (műtéti eljárások, szülés, gátmetszés), vagy akár rég óta fennálló túlzott erőlködés hatására. Okozhatja még idegrendszeri probléma vagy rosszul kezelt cukorbetegség, amelyek következtében a végbélben található érző idegek nem működnek megfelelően. A végbél daganatos megbetegedései is állhatnak a tünetek mögött.

 

Szülés utáni széklet inkontinencia

A szülés utáni széklet inkontinencia a hüvelyi úton szülő nőket érinti elsősorban. A szülés során sérülhetnek, megnyúlhatnak a széklet visszatartásáért felelős izmok, és ideiglenesen vagy maradandóan az azokat beidegző idegek. A nem megfelelően végzett gátmetszés is okozhatja a probléma kialakulását, valamint egy elhúzódó szülés közben fellépő erőlködés is kialakíthatja a tüneteket.

A terhesség vagy szülés közben kialakuló aranyér is okozhat tüneteket. A komolyabb belső aranyér betegségben szenvedőknél az aranyér folyamatosan elől van, így a végbél nem zár rendesen. Ilyen esetekben váladékozás is jelentkezhet, mely inkább aranyeres probléma, mint szülés utáni széklet inkontinencia.

A természetes úton szülő nők kb. 30%-nál figyelhető meg kisebb nagyobb izomsérülés a szülés következtében, azonban mindössze 1-2%-uknál jelentkeznek maradandó, közvetlenül a szülés után kezdődő a kontinencia problémák. Az épen maradt izomzat igyekszik átvenni a sérült működésű izmok szerepét, de általában ez további problémákhoz, az izmok túlfeszüléséhez, hosszú távú elgyengüléséhez vezet. Sok esetben a szülési sérülések csak évekkel a szülés után vagy fokozott sport miatt válik észlelhetővé.

Bár nem mindig köthető közvetlenül a szüléshez, de mindenképpen fontos megemlíteni a menopauza során jelentkező széklet inkontinenciát is. Az ilyenkor a női testben végbemenő hormonális változások hatással lehetnek a gátizomzat működésére is, mely annak megfelelő működését ronthatja. A korábbi szülési sérülések ezt fokozhatják úgy, hogy az addig nem érzékelhető probléma észrevehetővé erősödik.

 

Időskori széklet inkontinencia

Az idő múlásával az izomzat veszít erejéből, feszességéből és az idegek érzékelési képessége is csökken, valamint számos hormonális folyamat is végbe megy a szervezetben. Az időskori széklet inkontinencia hátterében a legtöbb esetben a záróizmok időskori elgyengülése áll. A meggyengült izomzat nem képes kellően, vagy kellő ideig elzárni a széklet útját, mely miatt a székelést csak rövid ideig, vagy egyáltalán nem képesek visszatartani.

Az elsősorban az idősebbeket érintő hormonális változások és betegségek is állhatnak a háttérben, mint a demencia, Parkinson kór, Alzheimer kór. Gyakran tapasztalható az idősebb, beteg, ágyhoz kötött korosztálynál a krónikus székrekedés problémája, amely esetekben szilárd, ökölnyi rögös széklet darabok gyűlnek a végbélben, melyeket nagyon nehéz kinyomni. Az állandó székletrög okozta nyomás a záróizmokat ellazítja, elgyengíti. A berögösödött széklet darabok mellett szivároghat a bélben lévő folyadék, hígabb széklet ezzel okozva kontinencia problémákat.

Az időskori széklet inkontinenciában szenvedők gyakran teljesen magukba fordulnak, bezárkózottak, depressziósak lesznek. Ez időskorban különösen veszélyes lehet, mert nagyon gyors állapot romláshoz vezethet.

Mind a szülés utáni széklet inkontinencia, mind az időskori széklet inkontinencia egy nagyon kellemetlen állapot, de semmi szégyellnivaló nincsen benne. Ha tapasztalja a széklet visszatartási nehézségeket, vagy nem érzi megfelelően székelési ingert, ne féljen segítséget kérni, a legtöbb esetben lehet segíteni a kontinencia problémákon!

Kollégáink ilyenkor is segítségére vannak, további információért kattintson ide!>>

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Állandó székelési inger okai

Állandó székelési inger okai

Az állandó székelési inger igen kellemetlenné teszi a mindennapokat. Rendszeresen azon gondolkodni, hogy valóban mennünk kell-e a wc-re, vagy csak úgy érezzük, megnehezítik a mindennapi tevékenységeket. Az állandó székelési inger okai között számos enyhébb, vagy éppen...

bővebben
Végbél váladékozás okai

Végbél váladékozás okai

A végbélből jövő váladék igen kellemetlen. Zavaró érzés, mely az egész napot végig kísérheti, diszkomfort érzést okoz. Sok esetben kellemetlen szaggal is járhat, mely lelki problémákhoz is gyakran vezet. A végbél váladékozás okai sokfélék lehetnek.   Végbél...

bővebben
Végbél szemölcs

Végbél szemölcs

A végbél szemölcs, vagy másnéven condyloma egy gyakran jelentkező probléma. Komolyabb tünetet általában nem okoz, gyakran észrevétlen marad, de súlyos kezelés nélkül bizonyos fajtái rosszindulatú daganatos megbetegedésekhez vezethetnek.   Mi az a végbél szemölcs?...

bővebben
A végbél anatómiája

A végbél anatómiája

A végbél az emésztőrendszerünk utolsó része, mely fontos szerepet tölt be mindennapjainkban. Többnyire nem gondolunk testünk ezen részére, csak ha valamilyen probléma merül fel működésében. A végbél anatómiája, működése és szerepe nagyon fontos a mindennapjainkban,...

bővebben
Végbélsérv és a végbélsérv tünetei

Végbélsérv és a végbélsérv tünetei

A végbélsérv, vagy más néven rectocele, egy igen kellemetlen, sokszor fájdalmas tüneteket produkáló betegség. Gyakran alakul ki mellette méhsüllyedés, vagy hólyagsérv is, mely tovább fokozza a kellemetlenségeket.   Mi is az a végbélsérv? A végbélsérv akkor alakul...

bővebben
Végbél gomba tünetei

Végbél gomba tünetei

A végbelet érintő problémák közül a végbél gomba, vagy annak hitt probléma is gyakran előfordul. A végbél gomba tünetei igen kellemetlenek, általában estefelé jelentkezik, de napközben is okozhat kellemetlenségeket.   Melyek a végbél gomba tünetei? A végbél gomba...

bővebben
Végbélpolip

Végbélpolip

A végbélpolip egy elég gyakori probléma, a 30 év felettiek több, mint egyharmadát érinti. Idősebb korban pedig egészen gyakori elváltozás. Annak ellenére, hogy viszonylag sokaknál alakul ki a végbélpolip, meglétére általában más okból végzett vizsgálat során derül...

bővebben
Végbélfájdalom

Végbélfájdalom

A végbélfájdalom, orvosi nevén proctalgia, igen kellemetlen, zavaró állapot. A lakosság mintegy 20%-át érintheti kisebb-nagyobb mértékben. A tünetek idejét tekintve lehet hosszabb ideig fennálló panasz, de előfordulhat, hogy mindössze néhány percig tart, majd hosszú...

bővebben
Székrekedés kezelése

Székrekedés kezelése

A székrekedés sokak életét keseríti meg kisebb-nagyobb mértékben. Az, hogy mikor beszélhetünk székrekedésről, egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy ha legalább heti három alkalommal nem történik székletürítés, feltehetően székelési nehézségek állnak...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!