A széklet inkontinencia kialakulásának esélye különösen megnövekedik a szülést követően, valamint az idő előrehaladtával bekövetkező fizikális állapotváltozással. A szülés és kismedencei műtétek utáni és az időskori széklet inkontinencia a két leggyakrabban előforduló eset a széklet visszatartási nehézségek között.

 

Mi is az a széklet inkontinencia?

A széklet inkontinencia a széklet visszatartásának nehézségeit jelenti. Enyhébb esetekben váladékozás jelentkezik, hasmenés esetén kisebb nagyobb balesetek történnek, mely során szükség lehet alsónemű cserére, vagy akár a teljes átöltözésre is. A komolyabb széklet visszatartási problémák esetén akár a szilárd széklet visszatartására sem képes a beteg, vagy egyáltalán nem is érzi, hogy üríteni kellene. Minden előzetes érzet kiváltása nélkül megtörténik az ürítés.

Kialakulásának hátterében a végbél záróizmainak, a medencefenék izmainak, a gátizomzat, valamint az aranyeres párnák sérülése, hibás működése, gyengesége áll. A sérülés történhet valamilyen fizikai behatásra (műtéti eljárások, szülés, gátmetszés), vagy akár rég óta fennálló túlzott erőlködés hatására. Okozhatja még idegrendszeri probléma vagy rosszul kezelt cukorbetegség, amelyek következtében a végbélben található érző idegek nem működnek megfelelően. A végbél daganatos megbetegedései is állhatnak a tünetek mögött.

 

Szülés utáni széklet inkontinencia

A szülés utáni széklet inkontinencia a hüvelyi úton szülő nőket érinti elsősorban. A szülés során sérülhetnek, megnyúlhatnak a széklet visszatartásáért felelős izmok, és ideiglenesen vagy maradandóan az azokat beidegző idegek. A nem megfelelően végzett gátmetszés is okozhatja a probléma kialakulását, valamint egy elhúzódó szülés közben fellépő erőlködés is kialakíthatja a tüneteket.

A terhesség vagy szülés közben kialakuló aranyér is okozhat tüneteket. A komolyabb belső aranyér betegségben szenvedőknél az aranyér folyamatosan elől van, így a végbél nem zár rendesen. Ilyen esetekben váladékozás is jelentkezhet, mely inkább aranyeres probléma, mint szülés utáni széklet inkontinencia.

A természetes úton szülő nők kb. 30%-nál figyelhető meg kisebb nagyobb izomsérülés a szülés következtében, azonban mindössze 1-2%-uknál jelentkeznek maradandó, közvetlenül a szülés után kezdődő a kontinencia problémák. Az épen maradt izomzat igyekszik átvenni a sérült működésű izmok szerepét, de általában ez további problémákhoz, az izmok túlfeszüléséhez, hosszú távú elgyengüléséhez vezet. Sok esetben a szülési sérülések csak évekkel a szülés után vagy fokozott sport miatt válik észlelhetővé.

Bár nem mindig köthető közvetlenül a szüléshez, de mindenképpen fontos megemlíteni a menopauza során jelentkező széklet inkontinenciát is. Az ilyenkor a női testben végbemenő hormonális változások hatással lehetnek a gátizomzat működésére is, mely annak megfelelő működését ronthatja. A korábbi szülési sérülések ezt fokozhatják úgy, hogy az addig nem érzékelhető probléma észrevehetővé erősödik.

 

Időskori széklet inkontinencia

Az idő múlásával az izomzat veszít erejéből, feszességéből és az idegek érzékelési képessége is csökken, valamint számos hormonális folyamat is végbe megy a szervezetben. Az időskori széklet inkontinencia hátterében a legtöbb esetben a záróizmok időskori elgyengülése áll. A meggyengült izomzat nem képes kellően, vagy kellő ideig elzárni a széklet útját, mely miatt a székelést csak rövid ideig, vagy egyáltalán nem képesek visszatartani.

Az elsősorban az idősebbeket érintő hormonális változások és betegségek is állhatnak a háttérben, mint a demencia, Parkinson kór, Alzheimer kór. Gyakran tapasztalható az idősebb, beteg, ágyhoz kötött korosztálynál a krónikus székrekedés problémája, amely esetekben szilárd, ökölnyi rögös széklet darabok gyűlnek a végbélben, melyeket nagyon nehéz kinyomni. Az állandó székletrög okozta nyomás a záróizmokat ellazítja, elgyengíti. A berögösödött széklet darabok mellett szivároghat a bélben lévő folyadék, hígabb széklet ezzel okozva kontinencia problémákat.

Az időskori széklet inkontinenciában szenvedők gyakran teljesen magukba fordulnak, bezárkózottak, depressziósak lesznek. Ez időskorban különösen veszélyes lehet, mert nagyon gyors állapot romláshoz vezethet.

Mind a szülés utáni széklet inkontinencia, mind az időskori széklet inkontinencia egy nagyon kellemetlen állapot, de semmi szégyellnivaló nincsen benne. Ha tapasztalja a széklet visszatartási nehézségeket, vagy nem érzi megfelelően székelési ingert, ne féljen segítséget kérni, a legtöbb esetben lehet segíteni a kontinencia problémákon!

Kollégáink ilyenkor is segítségére vannak, további információért kattintson ide!>>

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Széklettartási probléma

Széklettartási probléma

Normál esetben a székelés a mindennapi rutinunk része és már gyermekkorban megtanuljuk visszatartani a székletet addig, míg nyugodt körülmények között elvégezhetjük szükségleteinket. A széklet visszatartásának képessége teljesen természetes, anélkül történik, hogy...

bővebben
Székletinkontinencia gyógyítása

Székletinkontinencia gyógyítása

Ha kialakultak a széklettartás nehézségek, mielőbb érdemes szakorvosi segítséget kérni. Nagyon kellemetlen állapot, mert aki széklet inkontinenciában szenved, nem szívesen megy emberek közé, rossz a közérzete, és hajlamos lehet a depresszióra is. A széklet...

bővebben
Széklet inkontinencia fogalma, fajtái

Széklet inkontinencia fogalma, fajtái

Az inkontinenciáról a legtöbbször a vizelet visszatartási problémák jutnak az eszünkbe, pedig legalább ugyanannyira fontos lenne beszélni a széklet inkontinenciáról is. Sokan kellemetlennek érzik a problémát, és inkább nem fordulnak vele orvoshoz, pedig magától a...

bővebben
Széklet inkontinencia kezelése

Széklet inkontinencia kezelése

A széklet visszatartási nehézségekben szenvedők teljesen érthető okokból, minél hamarabb szeretnének megszabadulni ettől a kellemetlen problémától. A széklet inkontinencia kezelése többféle módszerrel is történhet. A legfontosabb azonban az, hogy a tünetek...

bővebben
Széklet inkontinencia kialakulása, okai

Széklet inkontinencia kialakulása, okai

A széklet inkontinencia, azaz a széklet visszatartási képesség nehézsége roppant kellemetlen állapot. A benne szenvedők mindennapjait nagyon megnehezíti, ezért minél előbb tenni kell ellene. A széklet inkontinencia okai sokfélék lehetnek, az enyhébb problémáktól a...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!