Az aranyér panaszok elsősorban az ötven feletti korosztályt érinti, és különösen gyakran jelentkezik a probléma a nők körében. Kialakulására nem csak idősebb korban lehet számítani. A mozgásszegény, ülő életmód, az egészségtelen táplálkozás miatt ennél fiatalabb korban is jelentkezhetnek az aranyér okozta kellemetlenségek.

Akinél jelentkeznek a tünetek, minél hamarabb szeretne megszabadulni a problémától. Az aranyér panaszok megjelenési formája, intenzitása nagyban függ attól, hogy külső, vagy belső aranyér okozza a tüneteket.

 

Belső aranyér okozta panaszok

A belső aranyér minden egészséges ember szervezetében jelen van. Egy vénás érhálózat, mely optimális esetben észrevétlenül teszi a dolgát. Segít a széklet, és a gázok visszatartásában, a végbél teljes zárásában. Vérrel telt állapotában biztosítja a zárt állapotot, kiürülését követően pedig utat enged a távozó székletnek és gázoknak.

A belső aranyér panaszok akkor alakulnak ki, ha az aranyér megsérül, megnyúlik, és kitágul. Az aranyér sérülésének okai lehetnek szorulás, a toaletten való hosszas ücsörgés, kemény széklet, vagy éppen a rendszeres hasmenés, hirtelen fizikai megerőltetés stb. Ha az aranyér kitágult, megsérült, nem tud megfelelően működni, és panaszokat okoz.

Súlyosságát négy stádiumra oszthatjuk, és a belső aranyér okozta panaszok általában attól függően jelentkeznek, hogy milyen súlyos az aranyér probléma.

  1. Stádiumban lévő belső aranyér: Fájdalmat nem okoz, általában csak a véres wc papír vagy véres széklet utal a probléma meglétére, főképp keményebb széklet esetén tapasztalható élénkpiros vérzés.
  2. Stádiumban lévő belső aranyér: Az aranyér főképp székelés közben előesik, kilóg a végbélből, de magától visszahúzódik. Rendszeresen vérzik, sérülés közben akár spriccelő vérzés is jelentkezhet.
  3. Stádiumban lévő belső aranyér: Székelés közben az aranyér előesik, és nem húzódik vissza magától, de kézzel visszahelyezhető. Viszketés, fájdalom, gyakori vérzés, váladékozás jellemzi. A végbélen jól kitapintható, érzékeny csomó.
  4. Stádiumban lévő belső aranyér: Ebben a stádiumban az aranyér folyamatosan előesett állapotában van, és kézzel sem helyezhető vissza. A kizáródás miatt megduzzad, a vérrel teli aranyér nagyon érzékeny, fájdalmas, és a folyamatos váladékozás miatt sokszor kínzó viszketést okoz, rendszeresen vérzik.

 

A belső aranyérrel kapcsolatos további cikkeinket itt találja: Belső aranyér

 

Külső aranyér okozta panaszok

A külső aranyér, ahogy a neve is utal rá, a végbélnyíláson kívül helyezkedik el. Kialakulásában ugyanazon okok szerepelnek, mint a belső aranyér kialakulásában. A külső aranyér a végbélnyíláson kívül, a bőr alatt létrejövő visszér, melyben könnyen kialakul bevérzés, vérrög is. A külső aranyér bevérzése azonnali szúró, kellemetlen, feszítő érzéssel, fájdalommal jelentkezik. A végbényílás szélén könnyen kitapintható, érzékeny, duzzadt csomó. Mivel kívül van, fontos, hogy nem szabad megpróbálni visszahelyezni, mert nem belülről jön. Jellemző külső aranyér okozta panaszok még a viszketés és/vagy irritáció a végbél környékén, idegentest érzés, enyhe vérzés, váladékozás, ha a külső aranyeret borító bőr megsérül.

 

A kezdeti, intenzíven jelentkező külső aranyér okozta panaszok a bőr alatt létrejövő visszér miatt jelentkeznek. Egészen addig tartanak, míg a bőr kellően ki nem tágul, ezután a tünetek enyhülnek. A csomó néhány hét alatt általában felszívódik, de gyakran maradhat utána bőrfüggelék, mely esztétikai és higiéniai problémákat okozhat.

 

Mit tegyen aranyér panaszok esetén?

Az aranyér panaszok, vagy annak hitt problémák hátterében nem csak a külső, vagy belső aranyér állhatnak. Több súlyos betegség is okozhat aranyérhez hasonló panaszokat, melyek kizárására és a tünetek hátterében álló ok megtalálására csak szakorvosi vizsgálat elvégzésével van lehetőség.

Ha aranyér panaszok jelentkeznek Önnél, keressen fel egy szakorvost, hogy kizárhassa a komolyabb problémákat, és biztosan megszabadulhasson az aranyér okozta kellemetlenségektől!

Aranyér ellen egészséges életmóddal, gyógyszerekkel és különféle beavatkozásokkal is lehet tenni. Azonban mindegyik más és más esetben lehet jó. A legbiztosabb megoldás azonban az, ha felkeres egy szakorvost, aki kivizsgálja, és megszünteti a problémát.

Olvassa el azt is, mit tehet az aranyér megelőzése érdekében!

Ne feledje: Az aranyeres panaszok életmódváltással sok esetben teljes egészében megszüntethetők, a panaszok kiújulása elkerülhető, amelyben az aranyér torna nagy segítséget jelenthet.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Aranyér tünetei férfiaknál

Aranyér tünetei férfiaknál

Az aranyérbetegség egy civilizációs népbetegség, rengeteg embert érint. Kialakulásának hátterében számos ok áll, többek között a helytelen táplálkozás, mozgásszegény, ülő életmód, valamint genetikai okok. Az aranyér tünetei férfiaknál és a nőknél egyaránt...

bővebben
Végbél gomba tünetei

Végbél gomba tünetei

A végbelet érintő problémák közül a végbél gomba, vagy annak hitt probléma is gyakran előfordul. A végbél gomba tünetei igen kellemetlenek, általában estefelé jelentkezik, de napközben is okozhat kellemetlenségeket.   Melyek a végbél gomba tünetei? A végbél gomba...

bővebben
Aranyér tünetei nőknél

Aranyér tünetei nőknél

Az aranyér mindannyiunk szervezetében jelen van, és észrevétlenül teszi a dolgát. Ha kitágul, megsérül, begyullad, problémákat okoz. Az aranyér betegség okozta panaszok a lakosság jelentős részét érintik kisebb nagyobb mértékben. Az aranyér tünetei nőknél a véres...

bővebben
Aranyér fájdalom

Aranyér fájdalom

Az aranyér okozta problémák sokak mindennapjait nehezíti meg. Napjainkra igazi népbetegséggé vált, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak, és a mozgásszegény, rendszerint ülő életmódnak. Az aranyér betegség kialakulását többféle tünet is kíséri, melyek közül az egyik...

bővebben
Aranyér viszketés

Aranyér viszketés

A végbél viszketése igen kellemetlen probléma, hiszen társadalmilag nem elfogadott hátsó fertájunk nyilvános vakarása. Különösen kellemetlen, ha az egész napot végig kíséri az őrjítő vakarózási vágy. A végbéltájék viszketésének hátterében számos ok állhat, köztük az...

bővebben
Aranyeres csomó

Aranyeres csomó

Az aranyeres csomó a végbél falában, vagy a végbél környéki érhálózatban létrejövő kóros vénatágulat. Attól függően, hogy a végbélen belül, vagy a végbélnyíláson kívül helyezkedik el, belső, vagy külső aranyér problémáról beszélhetünk. Az aranyeres csomók fájdalmat,...

bővebben
Hogy néz ki az aranyér?

Hogy néz ki az aranyér?

Az aranyér egy kellemetlen betegség, mely a lakosság igen nagy részét érinti, vagy érinteni fogja. Különösen az 50 feletti korosztályt veszélyezteti a kialakulása, de fiatalabbaknál is igen gyakran jelentkeznek a tünetek. Akinél jelentkeznek az aranyér betegség...

bővebben
Mi az aranyér? Átok vagy áldás?

Mi az aranyér? Átok vagy áldás?

Az aranyér kifejezésről mindenkinek rögtön a kellemetlen tünetek, fájdalom, vérzés, viszketés és a műtéti beavatkozás jut eszébe. Pedig az aranyér megléte önmagában nem probléma, sőt kifejezett hasznos a létezése. Csak kevesen tudják, hogy mi az aranyér valójában,...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!