Ha egy mondatban kellene válaszolni arra a kérdésre, hogy mit tegyek, ha vérzik az aranyerem, akkor az így szól: Menjen orvoshoz, mert vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani, hogy milyen fajta és milyen stádiumban lévő aranyér okozza a problémákat. Előtte még azért olvassa el ezt a cikket, melyben körül járjuk a témát!

 

A vérző aranyér okai

Az aranyér vérzésének tünetei, a véres wc papír, a véres széklet, roppant ijesztőek tudnak lenni. Gyakran történik, hogy aki ezt tapasztalja, rögtön a legrosszabbra gondol. Ez teljesen érthető is, pedig a vérző aranyér semmi esetre sem jó, de nem feltétlenül annyira rossz, mint amennyire elsőre tűnik. A vérző aranyérnek két fő fajtája van, a belső aranyér és a külső, rögösödött aranyér.

A belső aranyér vérzésének hátterében a belső aranyér nyálkahártyájának sérülése áll, mely a legtöbb esetben a fokozott nyomás és a túl kemény széklet miatt történik. Ennek az aranyér fajtának összesen négy stádiuma van. A vérzés már az első, legenyhébb belső aranyér okozta problémák esetén is jelentkezhet. Ilyenkor még nem jelentkezik semmilyen más tünet, nincs fájdalom, viszketés és nem érezhető a végbélnél sem a kilógó aranyér.

Sokan ilyenkor nem is az aranyérre gondolnak, hanem ennél sokkal súlyosabb problémára, mely természetesen nem zárható ki vizsgálat nélkül. Ha nem komoly az aranyér probléma, általában néhány napon belül elmúlik a vérzés. Korábban már bővebben írtunk a belső aranyér vérzéséről.

A külső rögös aranyér, amely a végbélnyílás szélén helyezkedik el, egy hirtelen létrejövő bevérzés okozta vérrög következtében alakul ki. Rögtön feszítő, fájó, szúró érzéssel jelentkezik. A duzzanat kézzel is kitapintható, mely a feszüléstől, széklettől felrepedhet, sérülhet. Ilyenkor pecsételő vérzés alakul ki. Ha a vérrög nem szívódik fel, ahogy optimális esetben 3-4 héten belül kellene, és elhal a bőrszövet, a kifelé távozó vérrög miatt váladékozás, vérzés alakul ki, mely rendkívül könnyen elfertőződhet. A külső vérző aranyérről itt olvashat bővebben.

 

Mit tegyek, ha vérzik az aranyerem? Mindenképpen menjek orvoshoz?

A legbiztonságosabb és legegyszerűbb megoldás, ha a tünetek jelentkezésekor felkeres egy jó proktológus szakembert. A vérzés mögött nem csak aranyér állhat, hanem számos más betegség is. Vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani azt, hogy mi okozza a panaszokat. Mindenképpen keressen fel egy orvost, ha a tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy súlyosbodnak. Különösen indokolt az orvosi látogatás, ha az aranyér panaszok már hosszú hónapok, vagy évek óta fennállnak.

 

A kezdeti tünetek jelentkezésekor alkalmazhatók krémek, kúpok és ülőfürdő a tünetek enyhítésére. A rostban gazdag táplálkozás, a megfelelő mennyiségű folyadék (víz) fogyasztása és a testmozgás, a túlsúly csökkentése is sokat segít a kezdeti aranyeres problémák megszüntetésében, és a későbbi, komolyabb problémák kialakulásában.

 

Az aranyér kezelésének módja többféle lehet. A szakorvosi vizsgálata alapján lehet megállapítani azt, hogy milyen típusú, és milyen stádiumú aranyérben szenved. Az alkalmazott kezelés lehet életmódváltáson, táplálkozási, székelési szokások megváltoztatásán alapuló terápia, gyógyszeres kezelés, vagy indokolt esetben akár a műtéti beavatkozások elvégzése.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

Kapcsolódó további cikkek:

Aranyér szülés után

Aranyér szülés után

A nők életében az egyik legcsodálatosabb dolog, amikor világra hoznak egy új életet és anyává válnak. A terhesség és szülés során sok megpróbáltatás éri az anyák szervezetét, melynek egyik lehetséges problémája az aranyér kialakulása. Az aranyér szülés után már...

bővebben
Végbélviszketés és kenőcs

Végbélviszketés és kenőcs

A végbélviszketés egy igen kellemetlen, zavaró probléma. Sok esetben nap végén, alvás időben jelentkezik, és megakadályozza a nyugodt pihenést, másnap pedig fáradtságot, kialvatlanságot okozhat. Akár napközben is megkeserítheti a mindennapi tevékenységeket, az egész...

bővebben
Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

Hogyan csökkentheti a bélgyulladás miatti hasmenés okozta aranyeret, végbélpanaszokat?

A napokban volt az IBD-sek (Crohn-colitis-esek) világnapja. Mint egy "jó", feledékeny férj, idő után kaptam észbe, és pár gondolatot szeretnék leírni eddigi tapasztalataimról, a bélgyulladásban szenvedők aranyér és más végbélpanaszainak esetleges segítségére céljából....

bővebben
Végbéltályog kifakad

Végbéltályog kifakad

Jó a betegnek, ha a végbéltályog kifakad?   A felszíni tályog közvetlen a bőr alatt helyezkedik el, hamar a bőr felé talál utat a genny, így a kezeletlenül hagyott duzzanat (terime) kifakad. A mélyebben fekvő tályog kifakadása történhet befelé is, a végbélbe, de utat...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!