Ha ön is szenved a végbélsipoly tüneteitől:

 • különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból,
 • bőrirritáció az állandó nedvezés miatt,
 • az irritált területen csípő, fájdalmas érzés,
 • az állandó jellemzően sárga váladék, mely kellemetlen szagú, bűzös is lehet,

akkor elérkezett az idő a cselekvésre, mert a sipoly kezelése csak műtéti úton lehetséges. Ha már most eldöntötte, hogy a tettek mezejére lép, és a sipoly kezelése előtt tisztázni szeretne pár kérdést, akkor kérem olvasson tovább, vagy hívja rendelőnket a +36-30-868-0244 telefonszámon.

A proktológus szakember fizikális vizsgálatot követően felállítja a diagnózist, pontosan meghatározza, a sipoly melyik fajtájával áll szembe, és tájékoztatja önt a sipoly kezelésének lehetőségéről.

A sipoly kezelése során a leggyakoribb esetek, a felületes fistulák, amit helyi érzéstelenítésben, járóbeteg ellátás keretében gyorsan, egy 15-60 perces műtét keretében lehet operálni, gyógyulása a legjobb kimenetelű és legrövidebb idejű.

A seb pár hét alatt teljesen gyógyul. Ez idő alatt nincs szükség kórházi ápolásra. A beteg otthonában gyógyul, és bizonyos időközönként kontrollvizsgálatokon jelenik meg. A nyugalmi időszakot követően, ami kb. 10 nap, a beteg munkaképes.

A speciálisabb esetekben a sipoly kezelésére szolgáló műtét bonyolultabb, hosszadalmas, altatást igénylő beavatkozással jár, kórházi ápolást, megfigyelést igényel, és a gyógyulás ideje is meghosszabbodik. A sipoly fenéken sosem egy leányálom. Lépjen minél hamarabb a gyógyulás útjára! Ehhez először is olvassa el, milyen kezelési lehetőségek vannak:

 

Sipoly kezelése – a különböző lehetőségek:

Klasszikus esetben

A fentebb is említett leggyakoribb, egyszerű sipolyoknál a sipoly járat falát hosszában megnyitjuk, hogy a benne lévő pangó váladék szabadon kiürülhessen, és a gyógyulás meginduljon.

A hosszabb, mélyebbre hatoló járatoknál, hogy a felvágásnál történő záróizomsérülést elkerüljük, a járat falát kimetsszük, és a váladék utánpótlás elkerülésének érdekében a belső nyílást zárjuk, a külsőt nyitva hagyva biztosítsuk a tiszta szövet sarjadást, sebgyógyulást.

Tehát minden esetben a kitisztított sipoly járatában a váladék utánpótlásának és pangásának megakadályozása a cél, amely a gyulladást és a járatot fenntartja.

Műtét előtt kikérdezzük az előzményekről. Meglévő betegségek, gyógyszerérzékenység, állandóan szedett gyógyszerek… stb., hogy a műtét során ne léphessen fel felesleges kockázat.

Műtét első lépéseként helyi érzéstelenítést alkalmazunk, és amikor beállt az érzéstelenítő hatása, kezdünk hozzá a sipoly feltárásához.

Ekkor ön már csak tompa érzettel rendelkezik a műtéti területen. Ez annyit jelent, hogy fájdalmat nem érez.

A műtét végeztével rövid megfigyelési időszak után otthonába távozhat.

A nyitott seb gondos utókezelést igényel.

A beteg és az orvos szoros együttműködése szükséges a gyógyulási folyamatban. A műtét utáni hazabocsájtást követően ugyanis a betegnek követni kell az orvosi utasításokat, és meg kell jelennie a kontroll vizsgálatokon is.

Rendelőnkben mi ezt a műtéti eljárást alkalmazzuk, ebben rendelkezünk nagy tapasztalattal.

 

A nem klasszikus esetben

A további sipoly műtétekről részletesen olvashat külön csak erről a témáról szóló írásomban. Itt most csak felsorolás jelleggel említem őket.

A műtéti megoldás kiválasztása mindig előzetes fizikális, szükség esetén képalkotó vizsgálat eredményére támaszkodva történik. Hogy az orvos mikor milyen megoldásra törekszik, ez a sipoly elhelyezkedésétől, a környezet (izmok, idegek, bél, erek) érintettségétől, és az orvos tapasztalatától, meggyőződésétől függ.

 1. Fibrin ragasztós sipoly műtéti eljárás
 2. Gumicsík áthúzása, csomózása
 3. Setonos – fonalas drenálás
 4. Sipoly dugó (fistula plug)
 5. LIFT sipoly műtét: Ligation of the Intersphincteric Fistula Tract
 6. Flap plasztika
 7. Magas sipolyok vágó fonallal való műtéte (Hippocrates-módszer)

 

Sipoly kezelése műtét után otthon

Az egyszerű sipolyok ambuláns műtétje után aznap nem kell a sebhez nyúlni. Másnaptól azonban önnek naponta többször kell a műtéti területnél mosakodni, vagy ülőfürdőt venni. Legalább 4-5x, majd gézlappal fedni a sebet. 3-5 hét a gyógyulási idő. A betegek beszámolói alapján az első hét kellemetlen, ezért is javasolt 10 nap nyugalmi helyzet, azután a fájdalom már kicsi. 1-2 hetente kontroll vizsgálaton kell megjelenni 1-4 alkalommal.

Szükség esetén az orvos által javasolt, legtöbbször non-steroid fájdalomcsillapító tablettát lehet bevenni.

A megfelelő higiénés szabályok betartása most kifejezett odafigyelést igényel, a nyílt sebre való tekintettel. Ezt a gyakori tisztálkodás és az ülőfürdő biztosítja.

Fontos teendő az első pár napban a lazább, könnyebben üríthető széklet biztosítása. Emiatt bő folyadékfogyasztás és kevesebb szilárd étel, de bő rost fogyasztása szükséges. A székrekedés kerülendő.

A fájdalom elmúltával a mozgás nem ellenjavallt.

 

Sipoly kezelése a műtét után, kórházban

Mivel a sipolyok nagyon sokfélék, így a gyógyulási időszak, annak jellege is sokféle. A magasabbra terjedő, elágazó vagy elhanyagoltabb sipolyok gyógyítása jóval nehezebb, esetükben a kezelés kombinált műtétekkel történik. A kórházi kezelés is sokféle lehet.

Általánosságban a végbélsipoly műtét napján reggel egy beöntést kap a beteg, valamint az altatás alatti gyógyszerelés biztosítására, vénakanült vagy más néven branült helyeznek be a karba, kézfejbe. Altatásban elvégzik a műtétet, ami kb. 15 -60 perces a sipoly járatainak száma, és állapota függvényében. Az altatás után 1 óra postoperatív megfigyelést követően, az osztályon, a kórteremben folytatódik az ébredezés.

A műtét után infúziós terápiával biztosítják a megfelelő folyadékbevitelt, és a műtéti protokollban előírt, műtét után alkalmazandó véralvadásgátló szert. Ez lehet egy kis előregyártott fecskendőben is, amit a bőr alatti rétegbe fecskendeznek a nővérek. A véralvadásgátlásra műtét után csak átmeneti jelleggel van szükség.

A műtét utáni napon, csak folyadékot lehet fogyasztani és pépeset. Reggel a székletlazítás biztosítására éhgyomorra, valamint este 1 teáskanál paraffinolajat kell elfogyasztani.

1-2. napon a műtét során a sipoly járatába helyezett fertőtlenítővel és gyógyszerekkel átitatott gézcsíkot, ha volt ilyen, eltávolítják. Sebápolást, és kötéscserét végeznek.

Általában, ha a seb szépen gyógyul, 3. napon a beteget otthonába bocsájtja a kezelő orvosa.

Ezután kontroll vizsgálatokon kell megjelenni, az előírt időpontokban. Az orvos otthonra sebkezelési tanácsokkal, és a kezeléshez szükséges eszközök, gyógyszerek receptjével látja el a beteget.

Ha attól tart, hogy valami nincs rendben, ha észleli magán a végbélsipoly tüneteit, és kezelésre van szüksége ne habozzon.

Végbélsipoly kérdésben keressen bizalommal. Jelentkezzen bátran vizsgálatra, műtétre. Ne halogassa a döntést. Az idő ebben az esetben nem önnek dolgozik.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Fistula vagy fisztula

Fistula vagy fisztula

A fisztula, vagy más néven sipoly egy roppant kellemetlen betegség. Házilagos kezelése nem lehetséges, mindenképpen orvos segítsége szükséges a betegség megszüntetéséhez. Minél korábban kér segítséget, annál egyszerűbben szüntethető meg a probléma.   Fisztula...

bővebben
Sipoly kezelése otthon

Sipoly kezelése otthon

Otthon kezelné a sipolyát, de nagyon fél attól, hogy a probléma megoldása kicsúszik a kezei közül, és az otthoni kezelés nem hoz eredményt? Ebben vár segítséget ettől a cikktől? Otthon kezelné a sipolyt önmaga, mert egyszerűen fél attól, hogy proktológus szakembert...

bővebben
Végbélsipoly képek

Végbélsipoly képek

A végbélsipoly kialakulása, és műtétje képekben bemutatva. Nevezhetjük ezt egy képregénynek, hogy ön képbe kerüljön. A végbélsipoly rendszerint egy végbéltályogból alakul ki. A végbéltályog elhelyezkedése szerint többféle lehet, így a kialakult sipolyok is sokfélék. A...

bővebben
Végbélsipoly műtét utáni lábadozás

Végbélsipoly műtét utáni lábadozás

Most talán még nem hisz nekem, de egy szép napon maga mögött tudhatja ezt az egész tortúrát. Azt nem állítom, hogy jót fog nevetni rajta utólag, de bizton állítom, áldani fogja a napot amikor rászánta magát a műtétre. Amikor megtette az első lépést a gyógyulás útján....

bővebben
Sipoly műtét utáni sebgyógyulás

Sipoly műtét utáni sebgyógyulás

Amikor túl van az ember a sipoly műtéten, azonnal az a kérdés kezdi el foglalkoztatni, hogy a műtét után mi vár rá? Mikor, és hogyan fog meggyógyulni a seb? Fájni fog? Mennyire? Meddig? Feküdnöm kell? Egyáltalán mit tudok majd csinálni, és mit nem? Meddig kell otthon...

bővebben
Végbélsipoly tünetei

Végbélsipoly tünetei

A végbélsipoly tünetei sokszor összefüggenek azzal a ténnyel, hogy egy tályog előzi meg a megjelenésüket. De hogy mi az a sipoly? Lényegében egy cső, mely kóros összeköttetést jelöl a végbél, és általában a külső felület, a bőr között. A végbélsipoly kialakulásáért...

bővebben
Sipoly műtét utáni gyógyulási idő

Sipoly műtét utáni gyógyulási idő

Megértem, hogy fontos a gyógyulási idő tervezése, mert a munkából való kiesés, és a táppénz komolyan érinti nem csak a háztartást, de a munkáltatót is. Mivel a sipolyok nagyon sokfélék, így a gyógyulási időszak, annak jellege is sokféle. A felszínes sipolyok műtét...

bővebben
Mitől alakul ki a sipoly?

Mitől alakul ki a sipoly?

Nézzük először is: mi a sipoly? és hogyan néz ki? A sipoly jelentése: cső, síp. A végbélsipoly esetében ez a cső egy kóros összeköttetést jelöl a végbél, és általában a külső felület, a bőr között. A bőr felületén, méretét tekintve változatos, akár csak egy kis...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!