Ha ön is szenved a végbélsipoly tüneteitől:

 • különböző mennyiségű bélnedv, vér/genny ürülés a sipoly nyílásból,
 • bőrirritáció az állandó nedvezés miatt,
 • az irritált területen csípő, fájdalmas érzés,
 • az állandó jellemzően sárga váladék, mely kellemetlen szagú, bűzös is lehet,

akkor elérkezett az idő a cselekvésre, mert a sipoly kezelése csak műtéti úton lehetséges. Ha már most eldöntötte, hogy a tettek mezejére lép, és a sipoly kezelése előtt tisztázni szeretne pár kérdést, akkor kérem olvasson tovább, vagy hívja rendelőnket a +36-30-868-0244 telefonszámon.

A proktológus szakember fizikális vizsgálatot követően felállítja a diagnózist, pontosan meghatározza, a sipoly melyik fajtájával áll szembe, és tájékoztatja önt a sipoly kezelésének lehetőségéről.

A sipoly kezelése során a leggyakoribb esetek, a felületes fistulák, amit helyi érzéstelenítésben, járóbeteg ellátás keretében gyorsan, egy 15-60 perces műtét keretében lehet operálni, gyógyulása a legjobb kimenetelű és legrövidebb idejű.

A seb pár hét alatt teljesen gyógyul. Ez idő alatt nincs szükség kórházi ápolásra. A beteg otthonában gyógyul, és bizonyos időközönként kontrollvizsgálatokon jelenik meg. A nyugalmi időszakot követően, ami kb. 10 nap, a beteg munkaképes.

A speciálisabb esetekben a sipoly kezelésére szolgáló műtét bonyolultabb, hosszadalmas, altatást igénylő beavatkozással jár, kórházi ápolást, megfigyelést igényel, és a gyógyulás ideje is meghosszabbodik.

 

Sipoly kezelése – a különböző lehetőségek:

Klasszikus esetben

A fentebb is említett leggyakoribb, egyszerű sipolyoknál a sipoly járat falát hosszában megnyitjuk, hogy a benne lévő pangó váladék szabadon kiürülhessen, és a gyógyulás meginduljon.

A hosszabb, mélyebbre hatoló járatoknál, hogy a felvágásnál történő záróizomsérülést elkerüljük, a járat falát kimetsszük, és a váladék utánpótlás elkerülésének érdekében a belső nyílást zárjuk, a külsőt nyitva hagyva biztosítsuk a tiszta szövet sarjadást, sebgyógyulást.

Tehát minden esetben a kitisztított sipoly járatában a váladék utánpótlásának és pangásának megakadályozása a cél, amely a gyulladást és a járatot fenntartja.

Műtét előtt kikérdezzük az előzményekről. Meglévő betegségek, gyógyszerérzékenység, állandóan szedett gyógyszerek… stb., hogy a műtét során ne léphessen fel felesleges kockázat.

Műtét első lépéseként helyi érzéstelenítést alkalmazunk, és amikor beállt az érzéstelenítő hatása, kezdünk hozzá a sipoly feltárásához.

Ekkor ön már csak tompa érzettel rendelkezik a műtéti területen. Ez annyit jelent, hogy fájdalmat nem érez.

A műtét végeztével rövid megfigyelési időszak után otthonába távozhat.

A nyitott seb gondos utókezelést igényel.

A beteg és az orvos szoros együttműködése szükséges a gyógyulási folyamatban. A műtét utáni hazabocsájtást követően ugyanis a betegnek követni kell az orvosi utasításokat, és meg kell jelennie a kontroll vizsgálatokon is.

Rendelőnkben mi ezt a műtéti eljárást alkalmazzuk, ebben rendelkezünk nagy tapasztalattal.

 

A nem klasszikus esetben

A további sipoly műtétekről részletesen olvashat külön csak erről a témáról szóló írásomban. Itt most csak felsorolás jelleggel említem őket.

A műtéti megoldás kiválasztása mindig előzetes fizikális, szükség esetén képalkotó vizsgálat eredményére támaszkodva történik. Hogy az orvos mikor milyen megoldásra törekszik, ez a sipoly elhelyezkedésétől, a környezet (izmok, idegek, bél, erek) érintettségétől, és az orvos tapasztalatától, meggyőződésétől függ.

 1. Fibrin ragasztós sipoly műtéti eljárás
 2. Gumicsík áthúzása, csomózása
 3. Setonos – fonalas drenálás
 4. Sipoly dugó (fistula plug)
 5. LIFT sipoly műtét: Ligation of the Intersphincteric Fistula Tract
 6. Flap plasztika
 7. Magas sipolyok vágó fonallal való műtéte (Hippocrates-módszer)

 

Sipoly kezelése műtét után otthon

Az egyszerű sipolyok ambuláns műtétje után aznap nem kell a sebhez nyúlni. Másnaptól azonban önnek naponta többször kell a műtéti területnél mosakodni, vagy ülőfürdőt venni. Legalább 4-5x, majd gézlappal fedni a sebet. 3-5 hét a gyógyulási idő. A betegek beszámolói alapján az első hét kellemetlen, ezért is javasolt 10 nap nyugalmi helyzet, azután a fájdalom már kicsi. 1-2 hetente kontroll vizsgálaton kell megjelenni 1-4 alkalommal.

Szükség esetén az orvos által javasolt, legtöbbször non-steroid fájdalomcsillapító tablettát lehet bevenni.

A megfelelő higiénés szabályok betartása most kifejezett odafigyelést igényel, a nyílt sebre való tekintettel. Ezt a gyakori tisztálkodás és az ülőfürdő biztosítja.

Fontos teendő az első pár napban a lazább, könnyebben üríthető széklet biztosítása. Emiatt bő folyadékfogyasztás és kevesebb szilárd étel, de bő rost fogyasztása szükséges. A székrekedés kerülendő.

A fájdalom elmúltával a mozgás nem ellenjavallt.

 

Sipoly kezelése a műtét után, kórházban

Mivel a sipolyok nagyon sokfélék, így a gyógyulási időszak, annak jellege is sokféle. A magasabbra terjedő, elágazó vagy elhanyagoltabb sipolyok gyógyítása jóval nehezebb, esetükben a kezelés kombinált műtétekkel történik. A kórházi kezelés is sokféle lehet.

Általánosságban a végbélsipoly műtét napján reggel egy beöntést kap a beteg, valamint az altatás alatti gyógyszerelés biztosítására, vénakanült vagy más néven branült helyeznek be a karba, kézfejbe. Altatásban elvégzik a műtétet, ami kb. 15 -60 perces a sipoly járatainak száma, és állapota függvényében. Az altatás után 1 óra postoperatív megfigyelést követően, az osztályon, a kórteremben folytatódik az ébredezés.

A műtét után infúziós terápiával biztosítják a megfelelő folyadékbevitelt, és a műtéti protokollban előírt, műtét után alkalmazandó véralvadásgátló szert. Ez lehet egy kis előregyártott fecskendőben is, amit a bőr alatti rétegbe fecskendeznek a nővérek. A véralvadásgátlásra műtét után csak átmeneti jelleggel van szükség.

A műtét utáni napon, csak folyadékot lehet fogyasztani és pépeset. Reggel a székletlazítás biztosítására éhgyomorra, valamint este 1 teáskanál paraffinolajat kell elfogyasztani.

1-2. napon a műtét során a sipoly járatába helyezett fertőtlenítővel és gyógyszerekkel átitatott gézcsíkot, ha volt ilyen, eltávolítják. Sebápolást, és kötéscserét végeznek.

Általában, ha a seb szépen gyógyul, 3. napon a beteget otthonába bocsájtja a kezelő orvosa.

Ezután kontroll vizsgálatokon kell megjelenni, az előírt időpontokban. Az orvos otthonra sebkezelési tanácsokkal, és a kezeléshez szükséges eszközök, gyógyszerek receptjével látja el a beteget.

Ha attól tart, hogy valami nincs rendben, ha észleli magán a végbélsipoly tüneteit, és kezelésre van szüksége ne habozzon.

Végbélsipoly kérdésben keressen bizalommal. Jelentkezzen bátran vizsgálatra, műtétre. Ne halogassa a döntést. Az idő ebben az esetben nem önnek dolgozik.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

Kapcsolódó további cikkek:

Sipoly kezelése otthon

Sipoly kezelése otthon

Otthon kezelné a sipolyát, de nagyon fél attól, hogy a probléma megoldása kicsúszik a kezei közül, és az otthoni kezelés nem hoz eredményt? Ebben vár segítséget ettől a cikktől? Otthon kezelné a sipolyt önmaga, mert egyszerűen fél attól, hogy proktológus szakembert...

bővebben
Végbélsipoly képek

Végbélsipoly képek

A végbélsipoly kialakulása, és műtétje képekben bemutatva. Nevezhetjük ezt egy képregénynek, hogy ön képbe kerüljön. A végbélsipoly rendszerint egy végbéltályogból alakul ki. A végbéltályog elhelyezkedése szerint többféle lehet, így a kialakult sipolyok is sokfélék. A...

bővebben
Sipoly műtét utáni sebgyógyulás

Sipoly műtét utáni sebgyógyulás

Amikor túl van az ember a sipoly műtéten, azonnal az a kérdés kezdi el foglalkoztatni, hogy a műtét után mi vár rá? Mikor, és hogyan fog meggyógyulni a seb? Fájni fog? Mennyire? Meddig? Feküdnöm kell? Egyáltalán mit tudok majd csinálni, és mit nem? Meddig kell otthon...

bővebben
Végbélsipoly tünetei

Végbélsipoly tünetei

A végbélsipoly tünetei sokszor összefüggenek azzal a ténnyel, hogy egy tályog előzi meg a megjelenésüket. A tályog tünetei (nagy vörös folt, közepén lüktető duzzanattal, heves, égető fájdalom, lázas állapot, hidegrázás, fáradtság, levertség, a fájdalomtól...

bővebben
Sipoly műtét utáni gyógyulási idő

Sipoly műtét utáni gyógyulási idő

Megértem, hogy fontos a gyógyulási idő tervezése, mert a munkából való kiesés, és a táppénz komolyan érinti nem csak a háztartást, de a munkáltatót is. Mivel a sipolyok nagyon sokfélék, így a gyógyulási időszak, annak jellege is sokféle. A felszínes sipolyok műtét...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!