A proctitis kezelése a kiváltó oknak megfelelő kezeléssel történik, ugyanis a végbélgyulladás legtöbbször nem önálló megbetegedés formájában jelentkezik, hanem más betegségek kísérőjeként. A kezelés célja a gyulladás csökkentése, a tünetek mérséklése és a fertőzés megszüntetése, ha van ilyen.

A kenőcs nem minden esetben alkalmas a probléma megszüntetésére, olykor csak tüneti kezelésre szolgál. Például, ha a végbélgyulladás kiváltó oka krónikus, pl. Crohn-betegség, akkor a kezelés célja a belekben a gyulladás csökkentése, a betegség kontrollálása, a tünetek visszatérésének megakadályozása és a remisszió (tünetmentes állapot) tartása. Ehhez egy kenőcs nem elegendő.

A proctitis enyhe formái, amelyek gyakran önmagukban vagy krémek és kúpok alkalmazásával megszűnnek, nem igényelnek hosszú távú gyógyszeres kezelést. A gyulladás csökkentésére való szereket alkalmazunk.

 

A végbélgyulladás kezelésére használatos kenőcsök

 

1.      Proktis-M kenőcs végbélgyulladásra:

végbélgyulladásra kenőcs

 

Hasznos segítség a patikában recept nélkül kapható, hialuronsav és gyógynövények előnyös hatásait egyesítő Proktis-M termékcsalád: a kúp a végbél belsejében, míg a kenőcs a végbélnyílás körül jelentkező panaszok enyhítésére alkalmas. A két készítmény a tünetektől függően akár kombinálva is használható.

A Proktis-M kúp és Proktis-M Plus kenőcs eltérő összetételben hatféle gyógynövényt tartalmaz. A kenőcsben a vadgesztenye béta-eszcin hatóanyaga és az édesgyökér glicirrizin-sav tartalma fitoszóma formájában van jelen, ami azért előnyös, mert abból helyi alkalmazás esetén könnyebben szívódik fel a növényi hatóanyag, mint a hagyományos növényi kivonatokból.

A PROKTIS-M® PLUS végbélkenőcs formában kapható. A csomag egy 30 g ℮ alumínium tubust és egy applikátor kanült tartalmaz.

Naponta kétszer alkalmazza, egyszer reggel, egyszer este, lehetőség szerint székletürítés után.

 

2.      Hemorid végbélkenőcs 20g végbélgyulladásra

kenőcs végbélgyulladásra

A Hemorid végbélkenőcs 5 féle hatóanyagot tartalmaz, melyek segítségével hatékonyan kezelhetjük a problémákat, mint a viszketés, a vérzés, enyhíthető a fájdalom és a gyulladás, mivel érzéstelenítő, érszűkítő, gyulladáscsökkentő, dezinficiáló és fájdalomcsillapító összetevőket tartalmaz.

 

A tünetmentes állapot fenntartásához, a vérzés megállításhoz, és a gyulladáscsökkentéshez alkalmazható.

Hatóanyag

 • Aetheroleum millefolii (Cickafarkfűolaj) – 0,03 mg / 1g kenőcs
 • D-Camphora (Kámfor) – 16 mg / 1 g kenőcs
 • Levomentholum (Mentol) – 16,5 mg / 1 g kenőcs
 • Procainum (Prokain) – 25 mg / 1 g kenőcs
 • [Procainum chloratum formájában – 28,855 mg / 1 g kenőcs]
 • Ephedrinum (Efedrin) – 25 mg / 1 g kenőcs
 • [Ephedrinum chloratum formájában – 28, 935 mg / 1 g kenőcs]

 

3.      Posterisan kenőcs végbélgyulladás kezelésére

posterisan akut kenőcs végbélgyulladásrakenőcs végbélgyulladásra

 

 

A Posterisan forte kenőcs egy, (a glükokortikoidok csoportjába tartozó) helyi gyulladásgátló hatóanyagot és inaktivált baktérium komponenseket tartalmaz. A készítmény aranyeres panaszok, a végbélnyílás sérülései (fisszura, rhagad) és ekcéma következtében a végbélnyílás környékén fellépő erős viszketés és gyulladás kezelésére szolgál.

Végbélnyílás külső területén történő alkalmazáskor a kenőcsöt az ujjakkal kell vékony rétegben felvinni és enyhén bedörzsölni. – A kezelés időtartalmát minden esetben az orvos állapítja meg, ami a betegség típusától és súlyosságától függ.

A Posterisan forte kenőcs alkalmazását csak a panaszok megszűnéséig kell folytatni. – A gyógykezelés időtartalma nem haladhatja meg – megszakítás nélkül – a 10 napot. Finoman, esetileg vagy rövid ideig adva ritkán én is alkalmazom.

A panaszok kiújulása esetén a Posterisan forte kenőcs ismét alkalmazható.

A csomagolás tartalmaz egy oldalsó nyílásokkal ellátott adagolást segítő feltétet is, amelynek segítségével a kenőcsöt megfelelő mennyiségben lehet eloszlatni a végbélnyílásban és az azzal határos területen.

 

 

4.      Aurobin kenőcs végbélgyulladás esetére

Aurobin_kenocs

A gyógyszer az aranyér és a végbéltájék gyulladással járó folyamatainak helyi kezelésére használható. A készítmény az orvos által előírt mennyiségben és az általa meghatározott ideig alkalmazható. Egyéb bőrelváltozásra ne használja!

Ne alkalmazza fekélyes bőrelváltozásokra, sebekre, vagy szifilisz (vérbaj, luesz) bőrön megjelenő tüneteinek kezelésére, vírus, gomba vagy baktérium okozta bőrgyulladás (pl. herpesz) kezelésére,

Az Aurobin kenőcs csak külsőleg alkalmazható. Tartós, sérült vagy kiterjedt bőrfelületen, vagy testhajlatokban való alkalmazása, életkortól függetlenül kerülendő. Zárt kötés alatti használat nem ajánlott.

Gondoskodni kell a végbéltájék megtisztításáról. Ezt követően az érintett területet vékonyan be kell kenni. Ha az orvos másként nem rendeli, a kezelést naponta legfeljebb 2-4 alkalommal lehet megismételni. Fontos, hogy a kezelést székelés után mindig elvégezze. A tünetek jelentős mérséklődése esetén ritkább alkalmazás is elegendő. Hosszan tartó, folyamatos alkalmazását kerülni kell (csak 5-7 napig szabad használni)!

 

5.      Doloproct végbélkrém a végbélgyulladás kezelésére

 

 • Hatóanyag: szteroid, helyi érzéstelenítő Alkalmazás: napi 2x, a krémnek van applikátora,
 • Javallat: nem fertőzéses gyulladás, allergia, ekcéma, panaszként viszketés, égő, szúró érzés, fájdalom.

A Doloproct két különböző hatóanyagot tartalmaz: fluokortolon-pivalátot és lidokain-hidrokloridot. – A fluokortolon-pivalát hatóanyag a kortikoszteroidok csoportjába tartozik. Csökkenti a szervezetben gyulladást okozó anyagok termelődését. Ezáltal gátolja a gyulladásos bőrreakciók kialakulását, és enyhíti az olyan panaszokat, mint pl. a duzzanat, viszketés, szúró érzés. – A lidokain-hidroklorid hatóanyag a helyi érzéstelenítők csoportjába tartozik. Érzéstelenítő hatása van az alkalmazás helyén, így mérsékli a fájdalmat és a viszketést.

A Doloproct az alábbi betegségekhez társuló panaszok kezelésére alkalmazható felnőtteknél:

 • a végbélnyílás körüli erek csomószerű kitágulása (aranyérbetegség),
 • a végbél nyálkahártyájának gyulladása (nem-fertőző végbélgyulladás) és
 • a felső bőrréteg gyulladása a végbélnyílás környékén, amelyet vörösség, duzzadtság, viszketés, szárazság vagy nedvedzés jellemez (végbél-ekcéma).

A Doloproct nem szünteti meg az aranyérbetegség, a végbélgyulladás és a végbél-ekcéma okát. Tüneti kezelést nyújt. A szteroid fajtája igen erős. Csak profi proktológus írja fel! Különben több bajt csinálhat, mint hasznot.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak 2 hetes alkalmazás után. Adagolás és alkalmazás gyakorisága, amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, a szokásos adag egyszerre egy ujjbegynyi (maximum 1 g) Doloproct végbélkrém. Ujjbegynyi mennyiség adagolásához a tubusból nyomjon ki annyi krémet, amely egy felnőtt ember mutatóujja hegyétől az ujjperc végéig ér. A végbélkrémet naponta kétszer, reggel és este kell használni. A Doloprocttal történő kezelés időtartama nem haladhatja meg a 2 hetet.

 

 

6.      MASTU S kenőcs végbélgyulladásra

mastu-kenocs

Aranyér kezelésére szolgáló készítmény. Tartósabb használata enyhébb gyulladás csökkentésére lehetséges, néha én is ajánlom.  A Mastu S kenőcs I. és II. fokú aranyér, végbélrepedések, akut és krónikus végbél körüli ekcéma, a végbélnyílás és a végbél területén jelentkező gyulladásos folyamatok kezelésére szolgál. Nem szteroidos, de a gyulladást gátolja. A hatása nem olyan nagyfokú, mint a szteroidos kenőcsnek, de így a páciens fertőzések elleni védekezőképessége megmarad, és a bőrt sem vékonyítja el. Csökkenti a bőrpírt, duzzanatot, viszketést, égést, fájdalmat, és nem kell félni, hogy az esetleges fertőzés a Mastu S kenőcs használata miatt eluralkodik.

Kevésbé hatékony gyulladáscsökkentő, mint a szteroid, de annak veszélyes mellékhatásai (a bőr fokozott fertőzéshajlama, sérülékenysége és sorvadása) nélkül.

Alkalmazása lehet külsőleg.

A kenőcsöt naponta 2-szer kell a végbélnyílásra felvinni, és enyhén bedörzsölni. Használata előtt a bőrt melegvíz és puha rongy segítségével (szappan nélkül) kell megtisztítani.

 Alkalmazás a végbélben.

A kenőcsöt naponta 2-szer – lehetőleg székletürítés után – a végbélbe kell bejuttatni. A kenőcs bejuttatására használja a mellékelt eszközt. A Mastu S kenőcsöt a heveny tünetek csökkenéséig kell alkalmazni. A kezelés sikerének biztosítása érdekében további 8-10 napos kezelés javasolt. Ha hosszabb ideig való alkalmazásra van szükség, akkor helyi érzéstelenítőt nem tartalmazó készítményt kell választani.

Az öndiagnózis, és öngyógyszerelés nem javasolt. A végbélgyulladás kiváltó oka, és fennállásának hossza meghatározza a megfelelő gyógymód kiválasztását, ami proktológus szakember feladata. Keressen fel minket, és segítünk megszabadulni a problémától, hogy Ön gondtalanul élvezhesse az életet.

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára.

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás

www.aranyeresseg.hu

 

Bejelentkezés vizsgálatra szakértőnkhöz: 

+36(30)-868-0244

ARANYÉR BLOG LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!