Az aranyérrel, az aranyér betegséggel és a kezelésével kapcsolatban rengeteg tévhit és félinformáció kering az emberek között. Mivel sok embert érint, sok tanácsot kaphat ismerősöktől az, aki aranyér problémával küzd. A legtöbben ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket tesznek fel különféle fórumokon. Ezzel a cikkel megpróbálunk egy kis segítséget adni azoknak, akikben aranyérrel kapcsolatos kérdések merülnek fel. Következzenek az aranyér gyakori kérdések és válaszok!

 

Aranyér gyakori kérdések – Mi is az az aranyér?

Az aranyér mindenki szervezetében jelen van, a végbél környékén található vénás érhálózat. Optimális esetben észrevétlenül teszi a dolgát, segít visszatartani a székletet és gázokat, valamint biztosítja a végbél légmentes zárását. Két fajtája van, a külső és a belső aranyér. A külső aranyér a végbélnyílás körül helyezkedik el, a belső aranyér pedig a végbélben a záróizmok mellett. Az aranyér önmagában tehát teljesen természetes és fontos része testünknek. Amennyiben megsérül, kitágul és problémákat okoz, onnantól beszélhetünk aranyér betegségről. Arról, hogy mi is az aranyér, bővebben itt olvashat.

 

Honnan tudhatom, hogy aranyerem van? Mik az aranyér tünetei?

Az aranyér tünetei attól függenek, hogy belső, vagy külső aranyér okozza a problémát. A legbiztosabban úgy tudhatja meg, hogy aranyér okozza-e a panaszait, vagy valamilyen más betegség, ha felkeres egy szakorvost. Teljes biztonsággal csak proktológiai vizsgálat alapján állapítható meg, hogy mi okozza a panaszokat. A végbélpanaszokat sokféle végbélbetegség okozhatja, ezek közül több is egyszerre fordulhatnak elő. Ezért sokszor a meglévő aranyér nem, hanem más betegség okoz panaszt.

A kezdődő belső aranyér leggyakoribb tünete a véres széklet, illetve a véres wc papír, mely nem jár fájdalommal, csak a vérzés tapasztalható székelés után. Az előrehaladottabb problémák esetén a belső aranyér előesik, kilátszik a végbélből, és fájdalmat, viszketést okoz.

Amennyiben külső aranyér okozza a problémát, egyből feszítő, szúró fájdalom, viszketés, diszkomfort érzet jelentkezik, vérzés a kezdeti tüneteknél ritka. A kezdeti intenzív tünetek egy-két héten belül csökkennek. A témáról bővebben itt olvashat: Az aranyér tünetei.

 

Miért alakul ki az aranyér betegség?

Az aranyér betegség kialakulásában fontos szerepet játszanak a genetikai adottságok. A legtöbb ember öröklötten gyenge kötőszövetekkel rendelkezik. A kialakulásában a genetikai adottságokon felül a helytelen táplálkozási szokások, a mozgásszegény, ülő életmód, a túlsúly, a hirtelen fizikai megterhelés, a helytelen székelési szokások és sokszor lelki okok játszanak szerepet. Az aranyér kialakulásáról itt olvashat.

 

Aranyerem van, rendszeresen problémát okoz, de nem akarok orvoshoz menni. Lehetséges orvos nélkül kezelni?

Szakorvosi vizsgálat nélkül csak enyhe esetekben kezelhető az aranyér, ha egyáltalán aranyér okozza a problémákat. Az aranyérhez hasonló tüneteket sokkal komolyabb, veszélyesebb betegségek is okozhatnak. A vizsgálattól nem kell félni, kellemetlen ugyan, de nem jár fájdalommal és csak így állapítható meg a probléma, és csak a vizsgálat után határozható meg, hogyan kell kezelni.

 

Hogyan történik az aranyér vizsgálat?

Az aranyér vizsgálatot proktológus végzi. A vizsgálat alapos kikérdezéssel kezdődik, mely az orvos számára fontos információkat szolgáltat. Ezután következik a végbél környékének megtekintése, és kézzel végzett vizsgálata. Ezt követően műszeres vizsgálat történik, mely során kizárhatóak különféle betegségek, valamint megállapítható, hogy az aranyerek milyen állapotban vannak, mely alapján a szükséges kezelés meghatározható. A vizsgálatról bővebben itt olvashat: Proktológiai vizsgálat

 

Hogyan történik az aranyér kezelése? Csak műtéttel kezelhető eredményesen?

Az aranyér kezelése minden esetben az aranyér kialakulásában szerepet játszó életmódbeli szokások megváltoztatásán alapszik. Ez leginkább rostban gazdag táplálkozás, diéta bevezetését, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztását és a rendszeres testmozgás bevezetését jelenti. Alapvető fontosságú a helyes székelési szokások elsajátítása. Az aranyér kezelését az életmódbeli változtatásokon kívül különféle gyógyszerekkel, kúpokkal, kenőcsökkel végezzük. A műtéti eljárásokat csak indokolt esetben, előrehaladott, súlyos állapotú aranyerek esetén alkalmazzuk. Az aranyér kezeléséről itt olvashat bővebben.

 

Terhesség alatt is gyógyítható az aranyér?

Az aranyér nagyon sok esetben a terhesség ideje alatt, vagy a szülés után alakul ki. Ennek oka a megnövekedett hasűri nyomás, hormonális változások, székrekedés, illetve a szülés közben fellépő hirtelen, igen intenzív fizikai erőkifejtés, mely az aranyér kialakulását eredményezheti. A terhességi aranyér szerencsére kezelhető olyan gyógyszerekkel, amelyek sem a babára, sem az anyára nem jelentenek veszélyt. A témáról bővebben itt olvashat: Terhességi aranyér kezelése.

 

Melyik a legjobb aranyér kúp?

Az aranyér kezelésében gyakran kerülnek alkalmazásra az aranyér kúpok, melyek enyhébb, kezdődő probléma esetén segítenek megszüntetni a panaszokat. A problémák jelentkezésekor a legtöbben azonnal meg akarnak szabadulni az aranyér okozta kellemetlenségektől, és elkezdenek kutatni a legjobb aranyér kúp után. Ebben a cikkben összeszedtük a tudnivalókat: Legjobb aranyér kúp.

 

Melyik a legjobb aranyér kenőcs?

Mi az, amit elvárunk a legjobb aranyér kenőcstől? Azonnal csillapítsa a feszítő, égő érzést, csökkentse a duzzanatot, a külső csomót gyorsan szüntesse meg. Enyhüljön a kín, érezzük végre magunkat jól a bőrünkben. Erről videót is talál a cikk mellett ezen az oldalon: Legjobb aranyér kenőcs.

 

Melyik a legjobb aranyér gyógyszer?

Az aranyér tüneteinek jelentkezésekor a legtöbben azonnali megoldást szeretnének, mely teljesen érthető. Emiatt elkezdik kutatni, hogy melyik a legjobb aranyér gyógyszer. Ebben nyújtunk most egy kis segítséget, hogy melyek a legjobb aranyér gyógyszerek, egyáltalán szükséges-e használni őket, és ha igen, melyik mire való: A legjobb aranyér gyógyszer.

 

Az aranyérrel kapcsolatos gyakori kérdések közül csak a leggyakrabban felmerülő témákra adtunk válaszokat. Ha kínozza az aranyér, vagy ahhoz hasonló végbél környéki panaszok, az aranyér gyakori kérdések olvasása után mindenképpen javasolt felkeresni egy szakorvost. A probléma megtalálása és kezelése csak orvosi vizsgálat után, a megfelelő kezeléssel lehetséges.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!