A végbél fertőzések sokszor az immunrendszer gyengeségekor alakulnak ki, hátterükben különböző betegségek és a stressz is szerepet játszik.

Végbélgyulladás kialakulhat spontán, diétahibát követően, különböző bakteriális, gombás, vírusos, parazitás fertőzés, nemi úton terjedő, és akár gyulladásos bélbetegségek következményeként is. A végbélgyulladás rákbetegség sugárkezelésének is lehet mellékhatása.

A váladékozás, de a túlzott higiéniás szokások is a végbél környékén a bőrt kiszárítják, berepedezik, allergia, ekcéma alakul ki, ami a hámsérülés okán melegágya a bőr fertőződésének.

Ajánlom figyelmébe ezt is: Végbél gomba tünetei!

 

Végbélgyulladás lehetséges okai:

 

 1. Idiopátiásan fordulhat elő – idiopátiás proctitis, vagyis ismeretlen, a teljes kivizsgálást követően sem megállapított okból eredő végbélgyulladás.
 2. Kétféle gyulladásos bélbetegség – fekélyes vastagbélgyulladás és Crohn-betegség – hatással lehet a végbélre is, és proctitist, inkább Crohn-betegség esetén tályogokat, sipolyokat, kinövéseket is okozhat. A fekélyes vastagbélgyulladás – colitis ulcerosa fekélyeket okoz a vastagbélben. A Crohn-betegség az emésztőrendszer bármely részének gyulladását és irritációját okozza – leggyakrabban a vékonybél végén. A gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedők 30%-ánál, sokszor egyetlen tünetként megjelenik a végbélgyulladás.
 3. Nemi betegségek miatt mint
 • Gonorrhea
 • Chlamydia (főleg a Lymphogranuloma venereum)
 • Herpes Simplex 1. és 2. vírus
 • Szifilis (lues, vérbaj)
 1. Sugárkezelés mellékhatásaként a medence környékén, vagy a has alsó részére irányuló például méhnyakrák, petefészekrák, vagy prosztatarák, végbélrák sugárterápiájában. A kezelés után hosszú hónapig is eltarthat, de néha csak évekkel később okoz panaszokat.
 2. Baktérium, gomba (candida), vírus fertőzés okozta bélfertőzések, pl. az élelmezésben előforduló szalmonella.
 3. Antibiotikumos kezelés mellékhatásaként elpusztulnak a bél hasznos baktériumai és elszaporodnak a káros baktériumok. Ilyen készítmények például Klindamicin, a penicillin alapú Amoxicillin, vagy a széles spektrumú Cefalosporin.
 4. Gluténérzékenység, tejfehérje/fehérje, egyéb étel érzékenység
 5. Ekcéma, Pikkelysömör (psoriasis), amely a végbél bőrét érinti, és sokszor elfertőződik
 6. Bélférgesség, parazitózis
 7. Cukorbetegség
 8. Különböző gyógyszerek mellékhatásaként, vagy a bélizgató hashajtók túlzott használata miatt kialakult végbélgyulladás

 

Megelőzés, a végbélgyulladás okainak elkerülése

 

A végbélgyulladás okai között vannak megelőzhető, elkerülhető kiváltó tényezők. Ezek kiiktatásával ezekben az esetekben a végbélgyulladás és annak kellemetlen tünetei is távol tarthatók.

A végbélnyílás bőrének gyulladása sokszor nem bél eredetű, vagy a végbélgyulladás által kiváltott panaszok sokszor egyéb problémák hatására fokozódnak. Ilyen a nem megfelelő fehérnemű, amely lecserélése jól szellőző pamut alsóneműre könnyen megoldható feladat.

Az intim mosakodásra használt szappan, tusfürdő megválasztása is gyorsan orvosolható probléma. A babaszappan, és babáknak készült készítmények legtöbbször mentesek az olyan összetevőktől, amelyek bőrirritációt okoznak, vagy kiszárítják a bőrt. A mosó és öblítő szerek közül válasszuk a sensitiv jelöléssel ellátott termékeket.

Az intim betétre adott allergiás reakció nagyban leszűkíti a választási lehetőséget, de a nagyáruházak, drogériák kínálatában már megtalálhatók a bio, minden mentes tisztasági és egészségügyi betétek, amik alapanyaga tiszta pamut.

Az ételallergiák egyébként is önmérsékletet és megfelelő diétát kívánnak, de ehhez szükséges, hogy ezek már ismertek legyenek a beteg előtt. Előfordulhat, hogy pont a végbélgyulladás, és hasi, bél panaszok vezetnek el a probléma feltárásához, diagnosztizálásához.

Az antibiotikus kezeléseknél ma már nagyon tájékozottak az emberek, és tudják milyen fontos a normál bélbaktériumok, a bélflóra helyreállítása, védelme. Az esetek túlnyomó többségében a kezelőorvosok is javasolják a betegnek a bélflóra helyreállító készítmények antibiotikum szedésével egyidejű alkalmazását, így legtöbbször elkerülhetővé válik a végbélgyulladás, mint szövődmény.

Megelőzhető még a szexuális úton terjedő fertőzések nagy része, ha megfelelő védekezést alkalmaz a páciens, és óvszert használ. Az anális szex önmagában is előidézheti a végbélgyulladást.

 

Ha a végbélgyulladása van, vagy arra gyanakszik, nem kell mást tennie, mint hogy panaszaival minél hamarabb keressen fel proktológus szakembert.

 

Javítsa gyógyulási esélyeit! Rövidítse le a szenvedés időszakát! A halogatás nem megoldás, és egyre fokozódó fájdalommal is jár.

 

Olvassa el, mit mondanak rólunk pácienseink: Vélemények proktológiai rendelőnkről

Jelentkezzen be vizsgálatra, és lépjen mihamarabb a gyógyulás útjára.

Foglaljon időpontot most!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Simon Balázs

Dr. Simon Balázs

proktológus, sebész szakorvos

A Szegedi Tudományegyetemen végeztem orvosként és angol orvosi szakfordító- és tolmácsként.
A proktológiával már sebész éveim eleje óta foglalkozom. 2020-ban szakvizsgáztam sebészetből kiváló minősítéssel. A szakvizsga előtt megfordultam a már akkor felfelé ívelő magánellátás több területén és rengeteg tapasztalatot szereztem kommunikációból, sokat tanultam a kiegyensúlyozott, partnerségen alapuló orvos-beteg kapcsolatról.
A klasszikus proktológia eszköztára mára kiszélesedett, a nagyobb műtéteket egyre inkább a műtét nélküli megoldások előzik meg, váltják fel. Rendeléseimen arra törekeszem, hogy … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Végbélgyulladás tünetei

Végbélgyulladás tünetei

A végbélgyulladás tünetei fennállhatnak rövid ideig is, de krónikussá is válhatnak. Sok bizonytalan, általános tünet van, előfordul fájdalommentes vérzéssel, váladékozással járó vagy erős fájdalmat kiváltó végbéltáji tünet is, de a legerősebb tünetekkel biztosan eljut...

bővebben
Végbélgyulladás kenőcs – mikor mit kenjen?

Végbélgyulladás kenőcs – mikor mit kenjen?

A proctitis kezelése a kiváltó oknak megfelelő kezeléssel történik, ugyanis a végbélgyulladás legtöbbször nem önálló megbetegedés formájában jelentkezik, hanem más betegségek kísérőjeként. A kezelés célja a gyulladás csökkentése, a tünetek mérséklése és a fertőzés...

bővebben
Végbélgyulladás kezelése

Végbélgyulladás kezelése

Nagy jelentőségű a végbélgyulladás kezelésében a kiváltó ok pontos ismerete. Az alapbetegség, vagy a külső tényezők megszüntetése jelenti a gyógyulás útját, tehát a vizsgálati eredményekre alapozva kezdhető meg a kezelés. Mihamarabb kezdjük meg az okok elhárítását,...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!