Az aranyeres panaszok kialakulásának többféle oka is lehet. Gyakran más egészségügyi problémák tüneteként is jelentkezhet. Ilyen esetekben elsősorban nem csak az aranyeres panaszokkal szükséges foglalkozni, hanem megtalálni a kiváltó okot, és azt kezelni, lehetőség szerint megszüntetni. Az aranyér egyik lehetséges oka az ételallergia, mely okozhat aranyeres panaszokat is.

 

Mi is az az ételallergia?

Az ételallergiát gyakran keverik össze az ételintoleranciával. Könnyen összekeverhető a két fogalom, de mégis teljesen különbözőek. Az ételallergia az immunrendszer reakciója egy elfogyasztott tápanyagra. Ételallergia esetén nem számít, hogy milyen mennyiségű allergén tápanyag került a szervezetbe, a tünetek azonnal jelentkezni fognak.

Súlyosságától függően a tünetek lehetnek enyhébbek, például hasmenés, hányás, émelygés, hasfájás, kiütések. Komolyabb allergia esetén kialakulhat nehézlégzés, szédülés, torokduzzanat, de akár életveszélyes állapotot eredményező anafilaxiás sokkot is előidézhet az allergén tápanyag elfogyasztása.

 

Mi az ételintolerancia?

Az ételintolerancia esetén a tüneteket az emésztőrendszer hibás működése váltja ki. Az emésztőrendszer ilyenkor nem tudja megfelelően feldolgozni az adott tápanyagot.

A bevitt tápanyag mennyiségétől függően jelentkeznek a panaszok, és súlyosságukat, veszélyességüket tekintve jóval enyhébbek, mint az allergia esetén.

A tünetek általában 1-2 órán belül jelentkeznek, de előfordul, hogy ennél jóval később okoznak panaszokat a bevitt tápanyagok. Sokféle tünetet okozhat. Kialakulhat a teljesség igénye nélkül ételintolerancia miatt fejfájás, gyulladás, kiütés, figyelemzavar, álmatlanság, és ami az aranyér szempontjából különböző emésztőrendszeri és kismedencei panaszok.

Az állandó, vagy rendszeresen különösebb ok nélkül visszatérő hasmenés, székrekedés, puffadás, gyomorfájdalom hátterében gyakran ételintolerancia áll. Az ételintoleranciát a leggyakrabban a glutén, tejfehérje, tojás, szója vagy élesztő fogyasztása okozza.

 

Melyek az aranyér és az ételallergia összefüggései?

Az aranyér és az ételallergia, valamint ételintolerancia összefüggéseiről az okozott panaszok miatt lehet beszélni. Az aranyér kialakulásának hátterében a genetikai adottságokon és a helytelen életmódbéli szokásokon felül a nem megfelelő székelési szokások állnak. Az ételintolerancia, és az ételallergia is okozhat hasmenést, valamint szorulást is, mely kedvez az aranyeres panaszok kialakulásának.

Aranyér alakulhat ki hasmenés esetén a hirtelen, nagy erővel távozó híg széklet miatt. Hasmenés esetén nem csak az erőhatások következtében alakulhat ki aranyér, de a széklet savas, mely irritálhatja a végbelet, ami gyulladást okozhat. Szorulás esetén a kismedencei érzékenység miatti görcsök hatására a székeléshez jóval nagyobb erőkifejtés szükséges, mint normál esetben. Az erőlködés hatására az aranyeres párnák könnyen megduzzadnak, sérülnek. A kemény, kiszáradt széklet is okozhat sérülést a végbélben, valamint a székelés ilyenkor fájdalmakkal járhat.

 

Mit kell tenni ételintolerancia, vagy ételallergia és aranyér esetén?

Az aranyér és az ételallergia összefüggései, az ételintolerancia okozta panaszok egy laikus számára nem egyértelműek. Ilyen esetekben az orvosoknak is többféle vizsgálatra van szükségük ahhoz, hogy megállapítsák valamely problémát.

Ha bármely tünet jelentkezik, amely ételallergiára, vagy ételintoleranciára utal, orvos segítségét érdemes kérni. Az aranyér az ételallergia, vagy intolerancia esetén csak tünet, nem maga a probléma. Aranyeres panaszok kialakulása, vagy egyéb emésztőrendszeri panaszok, vagy allergiára, intoleranciára utaló tünetek jelentkezése esetén javasolt az orvosi kivizsgálás. Az alapos orvosi vizsgálat után határozható meg, hogy mi okozza a problémákat, és mi a helyes és hatékony kezelés.

Ételintolerancia esetén a sok esetben a cukorbetegséghez hasonló módon, hosszútávú diétát kell folytatni, kerülve, vagy minimalizálva az intoleranciát okozó tápanyagok bevitelét. Ételallergia esetén kerülni kell az allergiát kiváltó tápanyagokat, szükség esetén gyógyszeres kezelés is hatásos lehet. A diéta testre szabását dietetikusunk végzi előzetes konzultáció alapján.

Minél előbb kér segítséget, annál kevesebb kellemetlenséget kell átélnie. Ha úgy érzi, valami nincs rendben, kérjen orvosi segítséget!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!