A végbél panaszok kivizsgálásának az egyik legfontosabb eszköze a végbéltükrözés, azaz a rektoszkópia. A végbéltükrözéssel a végbél alsó 10-20 centiméteres szakaszát lehet megvizsgálni, mely elengedhetetlen a végbél betegségek pontos diagnosztizálásához. A vizsgálat ugyan kellemetlen, de a legtöbb esetben nem okoz fájdalmat.

 

Mikor van szükség végbéltükrözésre?

A végbéltükrözés a végbélnyílás környékének és a végbél teljes területének vizsgálatára terjed ki. Bármely olyan betegség, vagy probléma diagnosztizálására alkalmas, mely a végbélen belül a végbélcsatornában helyezkedik el. A leggyakrabban az alábbi betegségek okozta panaszok esetén van szükség rektoszkópiára:

 

A végbéltükrözés során először a végbél alsó 5-8 centimétere kerül átvizsgálásra, mely során a végbél nyálkahártyájáról, és az aranyerek állapotáról kaphatunk pontos képet. Ehhez 14-22 mm átmérőjű eszközt, anoszkópot használunk. Ezután kerül átvizsgálásra a végbél teljes alsó, 20 centiméterig terjedő szakasza, melyet általában 14 mm-es vékony vizsgálóeszközzel végzünk.

A végbéltükrözés során lehetőség van a vizsgálaton felül szükség esetén mintavételre is, de az aranyér gyűrűzése is ezzel az anoszkóppal és hasonló előkészületekkel történik.

 

Mit kell tenni végbéltükrözés előtt?

A végbéltükrözést gyakran tévesztik össze a vastagbéltükrözéssel, mely jóval komolyabb előkészületeket igényel. A végbéltükrözéshez nem szükséges különösebb előkészület. Nem igényel tisztítást, széklethajtást és még koplalni sem szükséges előtte. A vizsgálatot megelőzően legfeljebb egy székelést okozó kúpot vagy egy alacsony beöntést kap a páciens, melynek során a vizsgálandó területre melegvizes oldatot juttatnak a végbélbe, hogy a proktológiai vizsgálat során jól láthatóak legyenek a végbél részei.

A végbéltükrözés előtt nem szükséges fájdalomcsillapítás, vagy altatás. A vizsgálat során a beteg esetleges fájdalomérzete segíti az orvost a panaszok okaként meglévő, sokszor a végbélben nem látható, pontos diagnózis felállításában. Bármennyire is vonzó az altatás a kellemetlenségek elkerülése érdekében, a vizsgálathoz jobb, ha ébren van a beteg és visszajelzéseivel segíti az orvos munkáját.

 

A végbéltükrözés menete

A végbéltükrözés bal oldalra fekve, hashoz felhúzott térdekkel történik. Ez a pozíció az, amely a szeméremérzetet legkevésbé bántja, és a legkevésbé kellemetlen. A kellemetlenséget csökkenti a lehető legnagyobb fokú testi-lelki ellazulás a vizsgálat közben, mely természetesen nem könnyű feladat. A vizsgálatot végző orvosnak nagy szerepe van abban, hogy segítse a beteget a körülményekhez képest a lehető legjobban ellazulni, mely nem csak a beteg, de az orvos dolgát is megkönnyíti.

A rektoszkóp, mely egy 20-25 centiméter hosszúságú, egyenes fém eszköz, síkosítást követően bevezetésre kerül a végbélbe. A vizsgálatot végző proktológus időnként, amikor szükséges levegőt pumpál a végbélbe, hogy az eszköz haladását és az összetapadó bélfal megnyitása érdekében. A vizsgálati eszköz végében egy fényforrás helyezkedik el. Az eszköz segítségével az orvos alaposan átvizsgálja a végbél szakaszait, megállapítja a probléma forrását és szükség esetén mintát is vehet.

 

A végbéltükrözés mellékhatásai

A végbéltükrözés általában kellemetlen, de fájdalommentes. A végbélbe juttatott levegő kellemetlen, feszülő érzetet kelthet, mely rövid időn belül távozik a végbélből. Amennyiben mintavétel történt, enyhe vérzés előfordulhat, mely hamar elmúlik. Amennyiben a vérzés erősödne, vagy nem szűnne meg, orvoshoz kell fordulni.

Ha valamilyen véralvadási problémában szenved, vagy vérhigító készítményt szed, erről feltétlenül tájékoztatni kell a vizsgálatot megelőzően a proktológust, különösképpen akkor, ha mintavétel is történik.

A vizsgálat nem jelent komoly kockázatot, nagyon ritkán sérülhet a bélfal, ha valamilyen betegség miatt jelentősen elvékonyodott. A végbéltükrözés egyáltalán nem kellemes és a kiszolgáltatott helyzet miatt teljesen természetes, hogy félünk tőle. A kellemetlenség ellenére azonban nem szabad halogatni, ha szükség van rá el kell végezni, hogy a nagyobb kellemetlenségeket elkerülhessük.

Így készüljön a vizsgálatra: 7 dolog, melyet tudnia kell proktológiai / aranyér vizsgálat előtt!

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Simon Balázs

Dr. Simon Balázs

proktológus, sebész szakorvos

A Szegedi Tudományegyetemen végeztem orvosként és angol orvosi szakfordító- és tolmácsként.
A proktológiával már sebész éveim eleje óta foglalkozom. 2020-ban szakvizsgáztam sebészetből kiváló minősítéssel. A szakvizsga előtt megfordultam a már akkor felfelé ívelő magánellátás több területén és rengeteg tapasztalatot szereztem kommunikációból, sokat tanultam a kiegyensúlyozott, partnerségen alapuló orvos-beteg kapcsolatról.
A klasszikus proktológia eszköztára mára kiszélesedett, a nagyobb műtéteket egyre inkább a műtét nélküli megoldások előzik meg, váltják fel. Rendeléseimen arra törekeszem, hogy … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Lézeres aranyérműtét Budapest

Lézeres aranyérműtét Budapest

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Aranyér lézeres kezelése

Aranyér lézeres kezelése

Az aranyér betegség egy igen kellemetlen probléma. Előrehaladt állapotában szükség lehet műtét elvégzésére, melyre az aranyér lézeres kezelése egy kíméletes, biztonságos és gyors gyógyulást kínáló megoldás. A korábban végzett, aranyér lézeres eltávolítása nem...

bővebben
Lézeres aranyér műtét

Lézeres aranyér műtét

Az aranyeres problémák a népesség igen jelentős részét érintik kisebb-nagyobb mértékben. Az aranyér műtéti eltávolítása csak előrehaladott állapotban szükséges, melyre többféle módszer alkalmazható. A lézeres aranyér műtét napjaink egyik legmodernebb beavatkozásának...

bővebben
Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Sperti vagy Reparon? Ez itt a kérdés!

Az aranyér tüneteinek enyhítésére számtalan vény nélkül is kapható kenőcs, krém, vagy kúp kaphatók a patikákban. A két leginkább ismert talán a Sperti vagy Reparon végbélkúpja és végbélkenőcse. Mielőtt azonban döntene, hogy Sperti, vagy Reparon, érdemes megismerni a...

bővebben
Szódabikarbóna aranyérre?

Szódabikarbóna aranyérre?

Az aranyeres panaszokat gyakran házilag akarják megoldani, mert félnek a vizsgálattól, és sok tévhit is kering az aranyér gyógyításának módszereivel kapcsolatban.  Az aranyér kezelésével kapcsolatban számtalan népi gyógymód és praktika terjed. Az egyik ilyen a...

bővebben
Aranyér visszanyomása

Aranyér visszanyomása

Az aranyér sokak mindennapjait nehezíti meg. Az előesett, kitüremkedő belső aranyér esetén szükséges lehet az aranyér visszanyomása. Vannak azonban olyan esetek, mikor az aranyér visszanyomásával próbálkozni nem csak fájdalmas, de teljesen felesleges és veszélyes is...

bővebben
Aranyér fájdalom

Aranyér fájdalom

Az aranyér okozta problémák sokak mindennapjait nehezíti meg. Napjainkra igazi népbetegséggé vált, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak, és a mozgásszegény, rendszerint ülő életmódnak. Az aranyér betegség kialakulását többféle tünet is kíséri, melyek közül az egyik...

bővebben
Aranyér ellen

Aranyér ellen

Az aranyér betegség egy igazi civilizációs népbetegség, nagyon sok embert érint kisebb nagyobb mértékben. Hátterében a legtöbbször a felgyorsult életmódból fakadó mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, a hirtelen fellépő túlzott fizikai megterhelés, a...

bővebben
Aranyér torna

Aranyér torna

Az aranyér napjaink népbetegsége, melynek hátterében a helytelen táplálkozás, a rossz székelési szokások, a mozgásszegény, ülő életmódból adódó túlsúly, valamint a medencealapi izmok gyengesége, nem megfelelő működése áll. Az aranyeres panaszok életmódváltással sok...

bővebben
Call Now Button Jelentkezzen be rendelőnkbe!