Az aranyér sokak mindennapjait megnehezíti, rengeteg embernél kialakulnak az aranyér okozta panaszok. Az aranyeres panaszok hátterében számos ok állhat. Könnyen kialakulhat az aranyér az ülőmunka, és az általában ezzel járó mozgásszegény életmód miatt is.

 

Miért alakul ki az aranyér, és az ülőmunka miért segíti elő?

Aranyere mindenkinek van, és nagyon fontos a mindennapjainkban. A széklet és a gázok visszatartásában, a végbél légmentes lezárásában töltenek be nélkülözhetetlen szerepet. Amikor valamilyen okból kifolyólag kitágul, akkor beszélhetünk aranyér betegségről. Két fajtáját különböztethetjük meg, a belső és a külső aranyeret, erről bővebben itt olvashat.

Az aranyér betegség kialakulásának hátterében genetikai okok (öröklötten gyenge kötőszövetek), valamilyen sérülés, erőlködés vagy helytelen táplálkozás, nem megfelelő székelési szokások, mozgásszegény, ülő életmód, túlsúly áll.

Az aranyér és ülőmunka kéz a kézben jár. Az ülés következtében keringésünk nem tud megfelelően működni, nem kering úgy a vér a szervezetünkben, mint ahogyan az mozgás közben történne. Ha rövid ideig ülünk, ezzel még semmi probléma nem lenne, de az ülőmunkát végzők rendszerint a teljes munkaidőt ülve töltik.

Az üléstől fokozódik a hasűri nyomás is, mely nagy terhelést okoz az ágyéki szakasznak. Az egész napos, folyamatos terhelés, az emelkedett nyomás hatására az aranyér párnák könnyen kitágulhatnak, a vér pang, nem folyik vissza a szív felé. A lelassult keringés pedig segíti a vérrögök kialakulását, mely igen gyakori velejáróra az aranyérnek.

 

Mit tegyen ülőmunka esetén, hogy elkerülje az aranyeret?

Ülőmunka esetén muszáj a munkaidő nagy részét ülve tölteni, ezen sajnos változtatni nemigen lehet. Mégis sokat lehet tenni az ellen, hogy az aranyér ülőmunka esetén se alakuljon ki. A legegyszerűbb megoldás, ha nem feledkezünk bele a munkába, hanem óránként felállunk legalább 10 percre. Dolgozni közben még lehet, de fontos, hogy ne üljünk megállás nélkül.

Az ülőmunka nem csak az aranyér kialakulásának kedvez, de nagyon sokszor gerinc és izületi problémákat, visszér problémákat is okoz. Ha egy kicsit mozgunk munka közben, az nem csak az aranyér ellen segíthet. Jó megoldás lehet, a rendszeres ülés megszakításon felül egy aranyér párna, akár egy térdeplőszék beszerzése. Az aranyér párna segíthet megakadályozni a probléma kialakulását, vagy ha már kialakult az aranyér betegség, a kellemetlen tünetek enyhítésében is segít.

Az életmód is nagyon fontos szerepet játszik az aranyér okozta kellemetlenségek elkerülésében, függetlenül attól, hogy ülőmunkát végez valaki, vagy teljesen más jellegűt. Figyelni kell a táplálkozásra, rostban gazdag ételeket kell fogyasztani, és megfelelő mennyiségű, bőséges folyadékot kell bevinni. Kerülni kell a túlzottan fűszeres, zsíros, cukros ételeket és italokat. Nagyon fontos lenne a rendszeres, napi legalább 30 perces könnyed mozgás. Az életmódbeli változtatások, a helyes táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel és a rendszeres mozgás nem csak az aranyér ellen segíthet, de egész szervezetünknek nagyon jót tesz.

 

Mit tegyen, ha kialakult az aranyér probléma?

Kezdődő aranyér betegség esetén érdemes elkezdeni az életmódváltást, mely sok esetben segíthet is a problémán. Ha néhány napon belül nem enyhülnek a panaszok, vagy rendszeresen visszatérnek, esetleg súlyosbodnak, mindenképpen szükséges felkeresni egy proktológus szakorvost.

Az aranyérnek látszó panaszok hátterében számos, az aranyértől súlyosabb probléma is állhat, amelyet csak szakorvosi vizsgálat alapján lehet megállapítani és megkezdeni a kezelést.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!