A végbélfájdalom, orvosi nevén proctalgia, igen kellemetlen, zavaró állapot. A lakosság mintegy 20%-át érintheti kisebb-nagyobb mértékben. A tünetek idejét tekintve lehet hosszabb ideig fennálló panasz, de előfordulhat, hogy mindössze néhány percig tart, majd hosszú ideig nem jelentkezik. Hátterében többféle ok is állhat, amelyeket felismerve és kezelve megszüntethető a panasz.

 

A végbélfájdalom lehetséges okai

A végbélfájdalom hátterében számos betegség állhat, és teljes bizonyossággal csak orvosi vizsgálat alapján állapítható meg, hogy mi okozza a panaszokat. Ha huzamosabb ideje fennáll a probléma, vagy rendszeresen visszatér, mindenképpen szükséges felkeresni egy szakorvost. Mivel sokféle okot kell kivizsgálni, és a panaszok sokszor változnak, a vizsgálat sokszor hosszadalmas, több orvosi szakma együttműködésére lehet szükség.

 

Végbélrepedés

A végbél, vagy végbélnyílás fájdalom hátterében sok esetben végbélrepedés áll. A végbélrepedés általában székelés közben, kemény széklet esetén alakulhat ki. A kemény, száraz széklet felsérti a végbél falát, mely intenzív fájdalommal jelentkezik. A végbélrepedés fennállása esetén a fájdalom elsősorban székeléskor jelentkezik igen intenzíven, de a fájdalom székelés után is akár több órán keresztül megmaradhat. A végbélrepedés gyakori tünete a fájdalmon kívül az enyhe vérzés, véres széklet is, mely véres wc papír formájában jelenik meg. A meglévő záróizomgörcs akár repedés nélkül is fájdalommal jár.

 

Aranyér

A végbélfájdalom hátterében ritkán aranyér probléma is állhat. Előrehaladottabb stádiumban lévő belső aranyér esetén is jelentkezhet fájdalom az előreesett aranyér sérülése, irritációja miatt. A külső aranyér bevérzése során igen intenzív, végbélnyílás környéki fájdalom alakulhat ki, mely egészed addig megmaradhat, míg a bőr kellően ki nem tágul, a vérömleny el nem oszlik. A külső aranyér önvizsgálattal is könnyen megállapítható, könnyen felismerhető a végbélnyílás szélén kitapintható, érintésre fájdalmas, feszülő csomó, ami a végbéltályoggal össze is keverhető. Mindkét esetben jelentkezhet vérzés, váladékozás, viszketés is a fájdalom mellé.

További leírást itt talál: Aranyér fájdalom

 

Végbélsipoly, végbéltályog

A végbélsipoly és a végbéltályog kialakulásáért a végbélbe ürülő mirigyek gyulladása a felelős. A mirigyek nyílásai eltömődnek, begyulladnak és nem tudnak a végbélbe ürülni. A gyulladás miatt genny képződik, mely hirtelen jelentkező fájdalommal, vöröses, fájdalmas feszítő duzzanat mely, ha kifakad, utat tör magának a végbél környéki szövetekben. A végbélsipoly a tályog kifakadása után alakul ki, lényegében kis üregek, járatok, amelyek a gyulladás miatt felgyülemlett gennyet vezetik el. A végbéltályog akár életveszélyes állapotot is okozhat, ezért mielőbb kezelni kell. Mindkét esetben műtéti úton történik a kezelés, házilagos módszerekkel nem ajánlott.

A gyulladások közé tartozik, az előbb említett mirigyek, annak kivezető csövének, akár visszatérő gyulladása is. Amennyiben kúpokkal, antibiotikummal nem sikerül a gyulladást megszűntetni, műtétre lehet szükség.

 

Egyéb okok

Akár, főleg hüvelyi szülés, kismedencei műtét következtében kialakulhatnak kismedencei, végbélsérülések. Sérülhetnek mind az izmok, idegek, erek, szalagok. Fájdalommal járhat a kismedencei süllyedés is, ami főleg idősebb korban alakul ki. De akár a herpesz vírus okozta gyulladás fellángolása is nagyfokú fájdalommal járhat.

 

Végbélfájdalom éjszaka

Az éjszakai végbélfájdalom általában férfiaknál jelentkezik. A hátterében a proctalgia fugax nevű jelenség áll, melynek okait pontosan még nem ismerjük. Éjszaka fellépő kismedencei és záróizom görcsökkel jelentkezik, mely erős, görcsös fájdalmat okoz. Rövid időn, kb. fél órán belül elmúlik, de a záróizom mozgatásával, mozgással, székeléssel sokszor enyhíthető is a fájdalom. Általában ritkán jelentkezik és rövid ideig tart, és nem okoz különösebb problémát. Amennyiben rendszeres időközönként jelentkezik, mindenképpen javasolt szakorvosi vizsgálat.

 

Végbélfájdalom csillapítása, végbélfájdalom kezelése házilag

A végbélfájdalom igen gyakran összefüggésben van a széklet állagával. A kemény széklet sok esetben fájdalmas székletürítést okoz, mely házilagos módszerekkel is kezelhető. Ha a végbélfájdalom székelési inger hatására, vagy székelés közben jelentkezik, a széklet lazítása szükséges. Ezt elsősorban életmódbeli változtatásokkal lehet kezelni. A feldolgozott élelmiszerek helyett magasabb rosttartalmú ételek fogyasztása javasolt, valamint megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, hogy a széklet ne száradjon ki. A mozgás is segít a székletürítésre, így megfelelő diétával és mozgással sok esetben kezelhető a végbélfájdalom.

 

Aranyér vagy végbélrepedés okozta panaszok esetén javasolt a végbél környékének higiéniájára fokozott figyelmet fordítani. Üléskor célszerű aranyér párnát használni, mely leveszi a terhelést a végbél környékéről, és enyhíti a kellemetlenségeket. A vény nélkül kapható kenőcsök, krémek is enyhíthetik a fájdalmat aranyeres panaszok esetén, de néha az ülőfürdők alkalmazása is nagy segítséget jelenthet.

 

A végbélfájdalom hátterében további, súlyosabb betegségek is állhatnak. Ha nem enyhül, vagy rendszeresen visszatér, nem múlik el rövid időn belül, mindenképpen fel kell keresni egy proktológust. Az időben felállított diagnózis és a megfelelő kezelés megelőzheti a problémák súlyosbodását, vagy komolyabb betegségek kialakulását. Ha végbélfájdalom kínozza, és szeretne megszabadulni tőle, orvoshoz kell menni.

dr. Bánfalvi Péter vezető proktológus dr. Bánfalvi Péter - proktológus

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ, A gyógyító gondoskodás
www.aranyeresseg.hu

Szakértőinkhez vizsgálatra való bejelentkezéshez kattintson ide,

vagy hívja a

+36(30)-868-0244

telefonszámot!

 

Szakértőink:

Dr. Pácsa Szilvia

Dr. Pácsa Szilvia

nőgyógyász, kismedence betegségek szakorvosa

Nőgyógyászként célom, hogy pácienseimet tudásommal gyógyuláshoz, és az egészséges élet megtartásához segítsem. Gyakorló orvosként folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos (gyógyszeres, műtéti) terápiás megoldásokat kiegészítve a gyógyulást gyorsabbá és hatékonyabbá képesek tenni. Vallom, hogy az egészség, az egyéni csúcsforma elérésének feltétele a testi-lelki egyensúly megteremtése, amelyhez a tudomány és a technika által kínált, bizonyítottan hatásos gyógyászati megoldásokat is érdemes felhasználni. Tovább >>

Dr. Mikes Csaba

Dr. Mikes Csaba

proktológus, sebész főorvos

Proktológia magánrendelést 2007 óta folytatok. A kórházi végbélsebészet mellett magánrendelésen a végbéltájéki panaszokkal (aranyeresség, condyloma, végbélviszketés, végbélsipoly, végbélberepedés, jó és rosszindulatú végbél és vastagbéldaganatok) hozzám forduló páciensek ellátását végzem, célom az alapos kivizsgálását követő pontos diagnózis felállítása és annak legkorszerűbb ellátása.

Dr. Lehoczki Gergely

Dr. Lehoczki Gergely

proktológus, sebész adjunktus

2009-es sebészeti szakvizsgám megszerzését követően kezdtem el proktológiai panaszokkal pácienseket ellátni és észleltem, hogy széles körű igény van a végbélbetegségek tüneteitől szenvedő páciensek empatikus, pontos, minőségi ellátására. A precíz és pontos megfigyelés, a tapasztalatok gyűjtése, beépítése a mindennapi gyakorlatba valamint a személyre szabott ellátás, gyógyítás, esetkövetés fontossága ragadott meg leginkább, ami mind a mai napig a fő motivációt jelentik számomra. A páciensek bizalmának elnyerése és megtartása szintén nagyon fontos számomra. Mindannyian ismerjük a mondást:”pontos mint egy sebész.” Ennek a jegyében szeretnék minden páciensem számára enyhülést, jobbulást, teljes gyógyulást nyújtani.

Tovább >>

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

Dr. Tóth-Fülöp Orsolya

proktológus, sebész szakorvos

Számomra a szakmaiság mellett a legfontosabb a páciens orientált légkör, amelyben megfelelő figyelmet és időt tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak. A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán végeztem, majd 2018-ban általános sebészeti szakvizsgát tettem. 2012 és 2023 között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Sebészeti, Érsebészeti és Mellkassebészeti Osztályán dolgoztam, 2018-tól megbízott tagja voltam a kórház onkoteam-jének. A Mellrákfórum civil szervezet aktivistájaként az egészségügyi tudatosságért kampányolok. A komplexebb ellátás céljából 2023-ban elvégeztem a Kismedence rehabilitáció biofeedbackkel tanfolyamot. … Tovább>>

Dr. Bánfalvi Péter

Dr. Bánfalvi Péter

vezető proktológus

Proktológiai magánrendelést 2006 óta folytatok. Célom, hogy vendégeink aranyér, és más végbél-megbetegedését a lehető legkisebb megterheléssel és a legjobb életminőséget megcélozva gyógyítsam meg, nagy felelősséggel járó és sokszor igazi kihívást jelentő munka a számomra. Feladatomnak rendszeres önképzéssel, a gyógyítás egyénre szabott, állandóan tökéletesedő módszereivel igyekszem megfelelni. 2012-ben felkértek Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja aranyérrel kapcsolatos információk megírására, 2014-ben és 2017-ben megkaptam az Év Magánrendelője verseny szakmai díját.

Tovább >>

További cikkek a témában:

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása

Külső aranyér visszahúzódása Öndiagnosztikával helytelenül felállított kórisme, hogy a belülről kiköszönő aranyér külső aranyér. A külvilágra kerülő belső aranyér sérülékeny, ezért gyakran jár viszketéssel, váladékozással, vérzéssel, gyulladással.   Külső aranyér...

bővebben
Aranyér és dohányzás kapcsolata

Aranyér és dohányzás kapcsolata

A dohányzás napjaink egyik legnagyobb egészségügyi problémája. A férfiak több mint negyede, 27%-a dohányzik minden nap, míg a nők 22%-a használ valamilyen dohányterméket napi szinten. A dohányosok körében jóval nagyobb a súlyosabb megbetegedések kockázata, mint a...

bővebben
Jelentkezzen be rendelőnkbe!